Covid 19
https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/verksamheter/korverksamhet-under-covid-19/
Det kommer finnas mer om Covid-19 i vårt kommande nummer av vår medlemstidning
Brev från Musiklärarnas Riksförening
Angående Sveriges musiklärares och elevers säkerhet ht- 20.
I Sveriges alla skolor bedrivs dagligen obligatorisk musikundervisning som innefattar både sång och instrumentspel i grupper om ca 15 - 30 elever. Utöver det har de flesta skolor någon form av skolkör eller annan mer frivillig verksamhet där elever från olika klasser sjunger/spelar tillsammans i betydligt större grupper än i den ordinarie undervisningen.
I de flesta av dessa situationer finns inte möjlighet att följa de rekommendationer som getts av FHM. Att ansvaret om att ta beslut i detta till sist hamnar på varje enskild skola rimmar illa med tanken på en likvärdig skola.
Vi månar om både våra musiklärare, elever men också om vår kursplan som tydligt innehåller gemensam sång. Det första av kursplanens tre övergripande mål i Lgr11 är “att eleverna ska ges förutsättningar att utveckla förmågan att spela och sjunga i olika musikaliska former och genrer”
Många lärare är oroliga och många frågor dyker upp nu när skolstarten närmar sig med stormsteg. Alla musiklärare kan vittna om att förutom glädjen i att undervisa i momentet gemensam sång så föreligger även på de flesta skolor en förväntan om uppträdanden likt kulturfestivaler, lucia, avslutningar, lunchkonserter mm. Ofta förväntas musikläraren att styra upp och genomföra dessa aktiviteter tillsammans med sina elever.
MR menar att FHM måste ge tydliga direktiv om hur vi ska tänka under ht-20. Att varje enskild musiklärare i samråd med sin rektor ska utforma en egen plan är inte hållbart.
Vi måste få tydliga riktlinjer både med tanke på smittsäkerhet men även för trovärdigheten och rättssäkerhet vad gäller bedömning och betygsättning.
Vi hoppas innerligt att detta tas på allvar och att vi snarast kan meddela Sveriges musiklärare i såväl grundskola, gymnasieskola och kulturskola hur arbetet bör läggas upp under ht-20.
Med vänliga hälsningar
Kristina Stenborg, ordf och övriga styrelsemedlemmar
Musiklärarnas Riksförening
Snabbsök Verksamhet
skrivelse, lärarlönelyftet skolforum media lön kulturskola lgr 22 lr grundskola stipendium 1-5 styrelsen remiss fortbildning timplan läroplan skolverket upprop tinnitus estetisk verksamhet gymnasium arbetsmiljö skrivelse årsmöte debatt mr i media undervisning utbildning enkät regeringen undersökning läromedel kursplan digitalisering halvklass behörighet internationellt isme skolinspektionen lgr11 npf rapport tips läroplan. kunskapskrav
Senaste
- Läromedel
- Musiklärare möts
- Årsmöte 2024
- MRs Fortbildning nr 3
- MRs Stipendiat nr 2
- Lärarna skriker efter hjälp
- Replik till Susanne Nyström
- Digital Fortbildning - NPF
- Årsmötet 2023
- Digital fortbildning
- Basutrustningslistor
- MRs stipendium
- På gång - december 22
- Möte med Skolverket
- MRs första stipendiat
- Angående den reviderade timplanen
- GDPR och digitala Verktyg
- Årsmötet 2022
- Tillgången av digitala verktyg måste stärkas
- Den nya timplanen och elevens val
- GDPR
- MRs frågor till Skolverket och undervisningsrådet i musik
- Utredning om stärkta skolbibliotek och läromedel är klar
- Tillsammans är vi starkare
- Sverige sjunger
- Årsmötet 2021
- Remiss - Timplaneförslag
- Utredning om stärkta skolbibliotek och läromedel
- Timplaneenkät
- Covid 19