'timplan'

I augusti 2024 trädde den nya timplanen i kraft. I den nya timplanen finns inte längre elevens val och musikämnet gavs 10 timmar. Dessa timmar placerades i åk 1-3.

Musiklärarnas Riksförening undersöker nu hur den nya timplanen efterföljs samt vilka möjligheter/konsekvenser detta eventuellt fått för musikundervisningen och dig som musiklärare. Enkäten  är en del av detta arbete och vi hoppas innerligt att du som lärare i grundskolan (åk 1-9) vill delta.

Den är helt anonym och all info du behöver för att översätta timplanen till faktiska minuter i undervisningen finns i enkäten.
Tack på förhand!

Till enkäten:
https://forms.office.com/e/NMNahrGCBS

Läs hela inlägget »
Etiketter: enkät, timplan

Elever som går i grundskolan har rätt till ett minsta antal garanterade undervisningstimmar per stadi um. Timplanen beskriver hur undervisningstimmarna ska fördelas mellan de olika ämnena. Men hur är det IRL? Har en grundskoleelev som lämnar åk 9 fått sina stipulerade timmar? I musik skall  eleven fran och med hösten 2024 ha 240 timmar under de nio skolåren.

Musiklärarnas Riksförening genom förde 2020 en enkät angående timpla nen. 97 musiklärare besvarade enkäten. 
Ca. hälften av musiklärarna saknade information om deras kommun infört en  gemensam timplan och om eleverna i år  9 hade fått de lagstadgade 230 timmarna i musik, ett något skrämmande resultat.  MR kommer initiera en ny enkät gällande fördelningen av den garanterade undervisningstiden.

Läs hela inlägget »
Etiketter: timplan

MR med har varit i kontakt med Roger Persson, undervisningsråd på Skolverket. Roger Persson har hållit i utredningen; Översyn av timplaner för grundskolan

– Vad händer?
– Vi redovisade utredningen till utbildningsdepartementet den 31 mars och sedan har inget hänt.
– När skall förändringarna träda i kraft? Rimligtvis borde ju detta ske i hösten 2022 eftersom de förändrade kursplanerna skall börja fungera då. Men när det gäller elevens val så är ju detta reglerat i skollagen, så det blir en extra runda med proposition från regeringen till riksdagen, och det kan ju ta lite tid.

– Musikämnet fick 10 timmar mer? – Ja, och några ämnen till. Det handlar i grund och botten om relativt små förändringar och få timmar. När det gäller elevens val så blir det en extra runda, elevens val ingår i Skollaggen och då blir det en proposition från regeringen. Det är en del som ligger på vänt, ja, så finns det förslag på ämnesbetyg i gymnasieskolan.

– Vad händer på Skolverket för övrigt? Läromedelsutredningen är ute på remiss, den är inte klar, jag kan inte säga så mycket mer. Det skall ju vara ett grupparbete…. Ja, och där har ni MR lämnat in svar. Avslutningsvis pratar vi om att departement och riksdag kanske har nog med att bilda ny regering. Men det hastar och en del andra förslag som ändrade regler för betygsättning och förslag till ämnesbetyg i gymnasieskolan ligger i pipelinen. Vi avvaktar och ser….

Läs mer på Skolverkets hemsida

MRs arbete i frågan

Det finns anledning att höja ett varningens finger när det gäller borttagandet av elevens val och den framtida försörjningen av såväl musiklärare som yrkesmusiker.
Försvinnner elevens val i grundskolan och den estetiska verksamheten saknas i
gymnasieskolan finns det stor risk att elever som vill välja och förkovra sig inom
det estetiska området kommer stå utan möjlighet till kontinuerlig fördjupning.

Tänker du som ung att du som vuxen vill ägna dig åt ett samhälls- eller naturvetenskapligt yrke så är du garanterad elevtid i hela ungdomsskolan.

Redan idag klagar gymnasieskolor över att rekryteringen är knaper; estetprogrammen har få sökande i förhållande till tidigare år. Många av eleverna har sång som inriktning, få väljer instrument. Detta kan ha sin grund i grundskollärarnas ringa möjlighet att påverka sina elever att börja spela ett instrument. Till detta kan läggas att den nya kursplanen, som redan fått genomslag i ungdomsskolan, betonar användning av digitala verktyg framför ensemblespel på traditionella instrument.

Från de lägre stadierna ekar det att lärarna gärna sjunger med halva klassen medan den andra halvan sysslar med digitala verktyg som Garageband....? En organisation som knappast främjar estetik och kultur i ett framtida samhälle och som drabbar samtliga estetiska ämnen!

Under våren 2022 kommer Musiklärarnas Riksföreningen att tillskriva riksdagens utbildningsutskott i frågan. Ett samarbete med Bildlärarna har också inletts. Läs mer på
Tillsammans är vi starkare

Läs hela inlägget »
Etiketter: timplan


Angående Skolverkets remissförslag angående elevens val,
diarienummer 6.1.1-2020:495.

Musiklärarnas Riksförening (MR) har läst och tagit ställning till Skolverkets förslag om: 
Förändringar i skollag (2010:800) om elevens val
Förändringar i skolförordningen (2011:85) om elevens val, skolans val och språkval
Ändrade timplaner för grundskolan, grundsärskolan, specialskolan och sameskolan, bilagor till skolförordningen (2011:85)

Vi anser att det är av godo med en översyn, men menar också att det är olyckligt om det saknas tanke på långsiktighet. Är förslaget hållbart? Är tiden fördelad på bästa sätt till ämnen som behöver det? Vilka konsekvenser får det för elever och pedagoger? MR menar att det i dagsläget till stor del saknas behöriga musiklärare för lågstadiet och att den föreslagna förändringen inte får tillräckligt stor effekt. 

För musikämnets del fanns det tidigare en fördel vad det gällde reformen med elevens val, så som det fungerade till en början. Då gavs möjlighet att fördjupa sig i ämnen som eleverna var mest intresserade av, vilket indirekt ledde till att musikämnet fick mer tid. Som exempel kan nämnas att man på skolorna inom ämnet elevens val har haft körsång, ensemblespel och kunnat samarbeta med kulturskolorna för enskilt instrumentspel etc. Dessutom har skolor med särskilda musikprofiler fått möjlighet att ge eleverna extra fördjupning inom elevens val. Vi beklagar djupt att borttagandet av elevens val kommer att innebära ytterligare minskning av skolornas kulturverksamhet samt påverka kulturskolornas möjligheter till samarbete med grundskolan. 

Dessutom har denna tid på många skolor använts till att upprätthålla traditioner som Lucia, avslutningar, lunchkonserter, kulturfestivaler mm. Elevens val har under längre tid urholkats på de flesta skolor för att inte belasta skolornas ekonomi. Det är kostnadskrävande undervisning, men verksamheten som bedrivits har varit av stor vikt för eleverna. Flera av våra medlemmar uttrycker nu oro över hur de ska kunna bedriva kör och repetitioner inför olika högtider och skolavslutningar.  

Skolverkets nuvarande förslag förändrar i grunden inte undervisningstiden i musikämnet med särskilt mycket tid och tiden ges i högre utsträckning till lägre stadier där vi för närvarande dessvärre hittar många musiklärare utan erforderlig utbildning. Anmärkningsvärt är det också att de som utbildar sig till musiklärare idag främst utbildar sig för högstadium och gymnasium. Vi anser därför att det är bättre att lägga mer av tiden till högstadiet som mestadels har bättre förutsättningar vad det gäller både andelen behöriga lärare, lokaler och utrustning än lägre stadier. Då skulle det också finnas större möjligheter att genomföra det omfattande centrala innehållet i kursplanen Lgr11 med högre kvalitet.

Vi undrar också om er plan inbegriper de problem med tjänster/tjänstefördelningar som kommer att uppstå då det kommer att behövas fler lärare i t ex SO och NO. Vi noterar också att historieämnet i förslaget fått en mycket stor ökning av timantalet på högstadiet efter den enorma  uppmärksamhet som remissförslaget till ändrade kursplaner för Lgr11 fick i media under hösten 2019. Samtidigt konstaterar vi att Skolverket inte alls reagerade på samma sätt över den massiva proteststormen från hela kultursverige när ämnet Estetisk verksamhet lyftes bort i Lgy 2011.

Musiklärarnas Riksförening
Kristina Stenborg, ordförande

 

Läs hela inlägget »

Timplaneenkät

Enkät om timplanen Musiklärarnas Riksförening genomförde under 2019/2020 en enkät gällande kommunernas möjlighet att införa en gemensam timplan och hur de 230 musiktimmarna i grundskolan fördelas i respektive årskurs. Ett hundratal musiklärare har svarat. 

Några av resultaten:
- 41% av de svarande vet ej om kommunen infört en gemensam timplan (32 % har infört gemensam timpolan)
- Åk 1-3 Oförändrad tid för musikämnet? (64% har 40 min/vecka)
- åk 4-6 Oförändrad tid för musikämnet (53% har 45 min/vecka, 19% har 40 min/ vecka)
- åk 7-9 Nästan lika många har fått minskad tid som oförändrad tid (32% har 45 min/vecka, 23% har 40 min/vecka, 19% har 50 min/vecka)
- vanligast med musikundervisning ena terminen i åk 8, även vanligt i åk 7. Något mindre förekommande i åk 9
- 38 av svaren har någon form av enterminsundervisning , vanligast lektionslängden 80 min (även 90 minuter förekommer)


Har Skolverkets nya stadieindelade timplan medfört att din kommun har infört en gemensam timplan?
- 41% av de svarande vet ej om kommunen infört en gemensam timplan
- 32 % har infört gemensam timplan
- 26 % har ej infört en gemensam timplan

Läs hela inlägget »
Etiketter: timplan, enkät

Det kan idag skilja sig mellan skolor hur mycket undervisningstid eleverna får under
olika årskurser. Regeringen beslutade den 30 november 2017 om förändringar i en stadieindelad timplan för grundskolan. Ändringen träder i kraft den 1 juli 2018. Beslutet innebär också att benämningarna låg-, mellan- och högstadium införs i skollagen för
årskurserna 1-3, 4-6 och 7-9

För musikämnets del kommer de 230 timmarna att fördelas enligt följande:
Lågstadiet 70 timmar
Mellanstadiet 80 timmar
Högstadiet 80 timmar

Med lite matematiska övningar konstaterar vi att vad gäller högstadiet så är 80 timmar 4800 minuter. Högstadiet består av tre årskurser. Varje årskurs får såldes 1600 minuter. Skolåret består av 35 veckor.
Ergo: eleverna kan på högstadiet i varje årskurs få 45,7 minuter (1600 minuter delat med 35).

Enligt uppgift är ovanstående enbart en rekommendation och således inte lag. Detta innebär vad vi förstår att kommunerna fortsatt kan hantera fördelningen av timmar rätt styvmoderligt.
En konsekvens av att den garanterade undervisningstiden regleras stramare kan bli att möjligheten för elever att deltaga i instrumentalundervisning på skoltid anordnad av kommunal musikskola minskar eller försvinner helt.

Rätt undervisningstid?
Har du koll på om eleverna får rätt antal undervisningstimmar i musik? I grundskolan
skall enligt Skollagen varje elev ha 230 timmar i musik.
Enligt Skolverket, som undersökt hur mycket tid skolor planerar för varje ämne i relation till det antal timmar som elever garanteras så hade musikämnet 2,2 % mer undervisningstid(!) och slöjd precis 330 timmar. Statistiken baserar sig på uppgifter som skolorna lämnat (2015).
Fråga din rektor hur många timmar eleverna får under sin grundskoletid. Hen har troligen inte ett tydligt svar så frågan kan orsaka viss förstämning kanske, men är mer än väl berättigad.
Hör av dig till Musiklärarnas Riksförening om antalet timmar avviker alltför mycket från timplanen eller om du får ett ”otydligt ” svar. Vi lovar att ta kontakt med din skolledning.

Vi skulle uppskatta att även du som är gymnasielärare och undervisar i en musikrelaterad kurs höra av dig om antalet stipulerade timmar avviker alltför mycket i förhållande till kurspoängen.

Läs hela inlägget »
Det kan idag skilja sig mellan skolor hur mycket undervisningstid eleverna får under olika årskurser.
Regeringen beslutade den 30 november 2017 om förändringar i en stadieindelad timplan för grundskolan. Ändringen träder
i kraft den 1 juli 2018. Beslutet innebär också att benämningarna låg-, mellan- och högstadium införs i skollagen för årskurserna 1-3, 4-6 och 7-9

För musikämnets del kommer de 230 timmarna att fördelas enligt följande:
Lågstadiet 70 timmar
Mellanstadiet 80 timmar
Högstadiet 80 timmar

Med lite matematiska övningar konstaterar vi att vad gäller högstadiet så är 80
timmar 4800 minuter. Högstadiet består av tre årskurser. Varje årskurs får såldes
1600 minuter. Skolåret består av 35 veckor. Ergo: eleverna kan på högstadiet i varje årskurs få 45,7 minuter (1600 minuter delat med 35).

Enligt uppgift är ovanstående enbart en rekommendation och således inte lag.
Detta innebär vad vi förstår att kommunerna fortsatt kan hantera fördelningen
av timmar rätt styvmoderligt. En konsekvens av att den garanterade undervisningstiden regleras stramare kan bli att möjligheten för elever att deltagai instrumentalundervisning på skoltid anordnad av kommunal musikskola minskar eller försvinner helt.

Rätt undervisningstid?
Har du koll på om eleverna får rätt antal undervisningstimmar i musik? I grundskolan
skall enligt Skollagen varje elev ha 230 timmar i musik.

Enligt Skolverket, som undersökt hur mycket tid skolor planerar för varje ämne i relation till det antal timmar som elever garanteras så hade musikämnet 2,2 % mer undervisningstid(!) och slöjd precis 330 timmar. Statistiken baserar sig på uppgifter som skolorna lämnat (2015).

Fråga din rektor hur många timmar eleverna får under sin grundskoletid. Hen har troligen inte ett tydligt svar så frågan kan orsaka viss förstämning kanske, men är mer än väl berättigad.

Hör av dig till Musiklärarnas Riksförening om antalet timmar avviker alltför mycket från timplanen eller om du får ett ”otydligt ” svar. Vi lovar att ta kontakt med din skolledning.

Vi skulle uppskatta att även du som är gymnasielärare och undervisar i en musikrelaterad kurs höra av dig om antalet stipulerade timmar avviker alltför mycket i förhållande till kurspoängen




 
Läs hela inlägget »
Etiketter: timplan, undervisning