Forskning/Pedagogik

MR samlar här information om forskning, musikpedagogik samt material från myndigheter som t ex Skolverket.  Det kan vara avhandlingar, examensarbeten,  rapporter eller artiklar som vi tror att du som musiklärare kan ha nytta av att läsa och känna till. På denna sida finns också länkar samt material i ett pdf-arkiv längst ned.
 

2010

Musikklassrummet i blickfånget är en avhandling av Claes Ericsson och Monica Lindgren vid Högskolan i Halmstad

Utgångspunkten för studien är intresserade av att diskutera hur estetik av marknaden och eleverna musik kultur uttrycks i musik undervisning i svenska skolor, och hur dessa faktorer omvandlas eller om alla ideologiska dilemma uppstår när vi strävar efter att förverkliga musik kultur av eleverna i vardagliga musik undervisning. I fyra tidigare projekt med olika högborgar, har vi studerat estetisk verksamhet i skolmiljön. Dessa studier var en källa till inspiration och en bakgrund till studien.

Läs i pdf-format

Funderar du som musiklärare ibland på vad som är det viktiga i din musikundervisning? Jag reflekterar själv ofta över vad jag ska betona i min undervisning och vad som ska väljas bort. I samtal med kolleger har jag förstått att många diskussioner kretsar kring detta. I mitt avhandlingsarbete har jag undersökt vilket innehåll musiklärare väljer att lyfta fram på lektionerna. Denna studie handlar om undervisning i ämnena ensemble och gehörs- och musiklära i gymnasieskolan. Mina resultat baserar sig på analyser av videofilmade musiklektioner. Dessutom har jag låtit musiklärare reflektera över sina syften med undervisningen.


Resultatet visar att lärarna gör två olika val av innehåll. Det första valet innebär att musik och teori utgör innehållet. Detta innehåll är bestämt i förväg av läraren och presenteras på olika sätt för eleven. Exempelvis handlar det i ämnet gehörs- och musiklära om att musikläraren kan presentera en kromatisk skala genom att läraren förklarar hur skalan är uppbyggd, spelar skalan och därefter skriver skalan i noter på tavlan.

Lärarens val av innehåll och hur detta innehåll används kan här liknas vid en verktygslåda och ett regelsystem som eleverna har till uppgift att reproducera men som sällan relateras till musikaliska aspekter och upplevelser. Man kan fundera över om eleverna i gehörs- och musiklära har förmågan att använda de färdigheter och den verktygslåda som de kommit i kontakt med på detta sätt i andra sammanhang, eftersom de lär sig att reproducera en föreskriven regel snarare än att kreativt använda verktygen i relation till ett innehåll.

Av kursplanen i gehörs- och musiklära i gymnasieskolan framgår att relationen mellan del och helhet ska betonas i undervisningen. Det som lyfts fram i undervisningen ska relateras till den funktion detta innehåll har i ett större sammanhang. De kunskaper som eleverna lär sig ska de kunna använda i sitt eget musicerande. Lärarna i studien uppmärksammas inte detta "större sammanhang" i musikundervisningen. Verktyg och tekniker, som förmedlas, instrueras visserligen i ett klingande sammanhang i och med att musiklärarna spelar på instrument, men lärarna lyfter inte fram den musikaliska funktion undervisningens innehåll har.

Musiklärarnas andra val innebär att de låter lektionsaktiviteten i sig utgöra innehållet genom att elevernas färdighetsnivå styr. Det innebär att det musikaliska innehållet inte står i fokus utan själva aktiviteten. Ett exempel på detta är när en lärare i ensemble ska instruera tre gitarrackord i en poplåt till två elever. Den ena eleven är mer "driven" än den andra, vilket medför att han får mer avancerade ackordläggningar än den andre. Att ta ut en liten del av innehållet på detta sätt, instruera det och sedan sätta in det i en större helhet var framträdande i ämnet ensemble.

Att musikaliska och kreativa aspekter i musikundervisningen ofta får stå tillbaka för hantverk, teknik och regelföljande visar Marie-Helene Zimmerman Nilssons avhandling, "Musiklärares val av undervisningsinnehåll". Marie- Helene disputerade vid Göteborgs universitet för snart ett år sedan, men de resultat som hon presenterar och de frågor hon ställer i sin avhandling är lika aktuella idag, vill vi påstå.

Vad står i egentligen i fokus för musiklektionerna i gymnasieskolan? Musiken i sig? Upplevelsen av musik? Kreativitet? Knappast. Musikundervisningen domineras av regler och hantverksträning! I artikeln utmanar och uppmanar Marie-Helene musiklärare av ta del i diskussionen.

Musik som verktyg?
Läraren berättade för mig efter lektionen om avsikten med att eleverna fick olika ackord; klangbilden skulle bli fylligare eftersom olika läggningar av samma ackord användes, "olika voicings", som läraren uttryckte det. Denna musikaliska dimension lyftes dock inte fram i klassrummet. Här ställer jag mig frågan vilket musikaliskt lärande eleverna erbjuds att ta del av i undervisningen.
Att nivåanpassa innehållet, som sker när musikläraren instruerar gitarrackorden, kan å ena sidan ses som ett oproblematiskt sätt att individualisera undervisningen genom att ta hänsyn till varje elevs förutsättningar, å andra sidan kan man fråga sig om eleverna utvecklas eller enbart vidmakthåller sina förmågor då läraren "löser uppgiften åt dem". Vad vill musiklärarna egentligen lära eleverna? Undervisningen bedrivs utifrån devisen att alla elever ska kunna vara med, snarare än utifrån vad de ska lära sig.

Min studie visar även att det finns tydliga skillnader mellan hur lärarna förmedlar undervisningsinnehållet vid individuell undervisning respektive gruppundervisning. När lärarna instruerar en elev individuellt behandlas en liten del av innehållet i detalj. När musiklärarna instruerar en grupp presenterar läraren olika sätt som ett fenomen kan gestaltas på, exempelvis förklaras intervallet "stor sekund" genom att läraren spelar det uppåt och nedåt. Gruppstorlekens betydelse för hur musiklärare förmedlar undervisningens innehåll bör uppmärksammas i diskussioner kring musikundervisning i allmänhet och musikundervisning på gymnasienivå i synnerhet. Vilka konsekvenser får gruppstorleken för musikundervisningens kvalitet?

Sammanfattningsvis visar min studie att musikundervisningens reproducerande dimensioner med hantverk, motorikträning och följande av regler står i centrum. Karaktären av den musikundervisning som undersöks i studien föranleder frågan om inte musikämnet generellt borde kallas för "Hantverksmusik", detta eftersom musikens funktion reducerats till ett innehåll som ägnas åt just teknik, motorik och regelföljande. Kreativitet och musikaliska dimensioner spelar en undanskymd roll! Att det förhåller sig på detta sätt skulle kunna bero på att musiklärarna tar dessa dimensioner "för givet" och därför väljer att inte lyfta fram dem i undervisningen. Eller är det en konsekvens av ett musikideal i högre musikutbildning som präglas av teknikoch hantverksekvilibrism? Eller kan det vara så att musiklärarna undervisar på det sätt de själva blivit undervisade på i sin utbildning?

Lärarnas skilda val av innehåll i undervisningen, musik och teori å ena sidan och musikaktiviteten å andra sidan, ger uttryck för lärarnas grunder för val av innehåll. Musiklärarnas undervisningsinnehåll utgörs främst av musik och teori i ämnet gehörs och musiklära. Jag drar slutsatsen att undervisningen skulle kunna ge uttryck för en "estetisk" grund som innebär att musikens element står i centrum och där musikens sociala sammanhang och musik som process underordnas.


Eleverna lär sig identifiera enskilda musikteoretiska fenomen snarare än att uppleva musik som konst. När musikaktiviteten i sig utgör innehållet, främst i ämnet ensemble, används denna aktivitet både som medel och innehåll. Här grundas undervisning på sociala aspekter, vilket i sin tur kan ses som ett uttryck för att elevens personliga och sociala utveckling betonas. Men varför blir musiken främst ett medel för att förmedla hantverksmässiga färdigheter till eleverna? När är det dags för de musikaliska dimensionerna att få lika mycket utrymme som de hantverksmässiga? Frågan är vilka konsekvenserna blir, om musikens sfärer reduceras till en verktygslåda. Vilka musikaliska förutsättningar får eleverna som genomgår en musikundervisning präglad av regelverk, reproduktion och hantverkstekniker?

Jag hoppas att studiens resultat och frågorna jag ställt till dig som läsare kan inspirera till diskussioner med dina musiklärarkolleger i relation till era erfarenheter av musikundervisning. Ur ett vidare perspektiv skulle studiens resultat kunna inspirera till diskussioner inom högre musikutbildning, där blivande musiklärare och lärarutbildare tillsammans kan förhålla sig till musiklärares val av undervisningsinnehåll.

För att återknyta till artikelns inledning, så är frågan om vad som är viktigt i musikundervisningen lika aktuell nu som någonsin tidigare, detta i en tid då estetiska dimensioner och ämnen i skolan sätts på undantag genom politisk styrning.

Läs hela inlägget »
Etiketter: klassrum, forskning

Är en studie av musiklärares uppfattningar om musikundervisningens innehåll i relation till bedömning och betygsättning som gjordes av Christian Andersson och Jonathan Elcar 2010,

Syftet med studien är att nå en djupare förståelse för hur musiklärare i grundskolans senare år uppfattar musikundervisningens innehåll i relation till bedömning och betygsättning av eleverna.

De forskningsfrågor som ställs studien är: vilket innehåll anser musiklärare vara av vikt för elevers lärande i ämnet musik? Vad i lärandeprocessen bedöms och betygsätts, och på vilket/vilka sätt? Påverkar bedömning och betygsättning musiklärares val och behandling av undervisningsinnehåll? Metoden som har använts i studien är en kvalitativ intervjustudie där tre verksamma musiklärare i grundskolans senare år delar med sig av sina uppfattningar och livsvärldar.

Studiens resultat visar att musik är ett praktiskt skolämne som bygger på en social och kommunikativ basis, där elevers lärande sker genom aktivt deltagande och interaktion. Undervisningen består till stor del av ett gruppmusicerande med fokus på ackordsspel, då lärarna anser att eleverna kommer att ha nytta av denna kunskap i framtiden. Det är aktivt deltagande samt kvaliteten i elevernas musicerande som bedöms och betygsätts och bedömningen grundas på lärarnas observationer och anteckningar av elevernas prestationer under lektionerna. Bedömning och betygsättning påverkar musiklärares val och behandling av undervisningsinnehåll såtillvida att det är många kriterier som skall uppfyllas och detta medför att läraren ständigt måste granska eleverna.

Vi ser att det finns en komplexitet i att bedöma och betygsätta eleverna i ämnet musik och att kursplanen är väldigt omfattande i det avseendet att lärarna måste göra ett selektivt urval om vad som skall utgöra undervisningsinnehållet.

Läs hela inlägget »
Etiketter: bedömning

"Så händer det nåt" är arbetsnamnet på en av de licentiatuppsatser som skrivs inom ramen
för den nationella forskarskolan med inriktning musikpedagogik.
Forskarskolan som är knuten till landets sex musikhögskolor skall under fem terminer lotsa tretton lärare i musik, från Malmö i söder till Piteå i norr, fram till en licentiatexamen.
Forskarskolan är en del i lärarlyftet i vilket verksamma lärare till 80 procent forskar inom kunskapsområdet musikaliskt lärande. Övriga 20 procent ägnas åt det ordinarie arbetet som lärare i musik.

 

"Så händer det nåt!
Annika Fahltin arbetar till vardags som lärare på Stockholm Musikpedagogiska Institut och tänker använda sin penna att teckna ner på vilket sätt ungdomars musikintresse och musikaliska kompetenser används i det vardagliga skolarbetet. "Så händer det nåt! Musik – en resurs för representation och kommunikation i skolans vardag", är arbetstiteln för Annikas text. Uppsatsen syftar till att belysa hur musikintresserade ungdomar använder sig av eget musicerande när de redovisar skolarbeten i andra skolämnen än musik. Annika berättar:

 

"Första meningen i avhandlingens titel är hämtad från en intervju med en grundskolelärare i samhällsorienterande ämnen. Han beskriver den uppmärksamhet och den örväntan som infann sig i klassrummet när några elever i nionde klass musicerade då de redovisade ett religionsavsnitt. Enr edovisning, som enligt läraren liksom eleverna, bröt av mot det normala – "det hände något i lektionssalen". Redovisningar i skolan består, som vi vet, vanligtvis av långa muntliga framställning som varieras "möjligtvis av att någon pekar på en plansch". Det är stimulerande att Annika vill dokumentera och diskutera musikens funktioner i interaktion med andra representationsformer i samband med redovisningar i skolan samt på vilket sätt eleverna och lärarna upplever dessa.

 

 

Läs hela inlägget »
Etiketter: klassrum

Falsksång – en annorlunda upplevelse av sång" är arbetsnamnet på en av de licentiatuppsatser
som skrivs inom ramen för den nationella forskarskolan med inriktning musikpedagogik.

Forskarskolan, som är knuten till landets fem musikhögskolor, skall under fem terminer lotsa
tretton lärare i musik, från Malmö i söder till Piteå i norr, fram till en licentiatexamen. Utbildningen är en del i lärarlyftet i vilket verksamma lärare till 80 procent forskar inom kunskapsområdet musikaliskt lärande. Övriga 20 procent ägnas åt det ordinarie arbetet som lärare i musik.

 Så här en bit in på 2010 börja det droppa ner texter som handlar om allt från fenomenet "falsksång" till "Creative structures and structured creativity". Vi presenterar nedan i korthet några av de licentiatsavhandlingar som kommit oss till del. 

 

Falsksång.

Ja, varför sjunger vissa personer falskt? Susanna Lejonhufvud har för avsikt att studera detta i sin licentiatavhandling och då mer specifikt hur sångupplevelsen ter sig hos falsksjungande personer. Det finns en del tidigare musikpsykologiska studier gjorda på människor med olika former av amusi, studier av olika former av sånghämning finns också dokumenterade liksom en del litteratur som tar upp metoder hur man kan hjälpa personer som sjunger falskt.

 

Enligt Susanna Lejonhufvud är falsksång "oförmåga att kontrollera sin sångröst så att den stämmer överens med ett klingande ideal, en tänkt melodi. När vi sjunger korrigerar vi oss själva eller så tystnar vi då vi märker att vi "sjunger fel". Här konstaterar Susanna att "En del personer verkar inte använda sig av denna korrigering". Anledningarna till denna oförmåga kan vara flera. Det är en mängd fysiska och mentala förutsättningar som måste samverka för att klingande sång ska komma till stånd. Flera av dessa förutsättningar går att kartlägga. Men själva upplevelsen av den egna sången kommer inte vi åt lika lätt, därför är grundforskning av själva fenomenet, upplevelsen av den egna sången, nödvändig.

 

Susannas metod för att studera fenomenet falsksång är fenomenologisk. Observationer av falsksångarens kroppsspråk, minspel och omedvetna sånginsatser tillika beskrivningar av
falsksångarens upplevelse av uttrycket utgör underlaget för samtal och diskussion. Intressant och lärorikt för oss musiklärare.

 

 

Sverker Zadigs forskningsansats riktar sig också mot sången men då mer specifikt
hur körsångare lär av varandra. Sverker kommer att intervjua personer som är körledare till yrket samt lärare i musik som undervisar i körsång på gymnasienivå.

Sverker, som själv är erfaren körledare, fascineras av det lärande och kunnande som är "kollektivt". Det finns alltid de personer i körstämman som "drar" och "styr" men också de som "bromsar" kören.
De finns också de som hela tiden måste vänta på andra. Och andra som tvingas lyssna på körkamraten för att hitta rätt ton.
Ja, vad lyssnar körgrannen på och vad är det som gör att han eller hon korrigerar sin stämma? Vad är det som utgör den gemensamma tysta kunskapen, vad tas för givet och vad måste verbaliseras och
tydliggöras i det kollektiva lärandet i kören? Detta är några av de frågor Sverker ställer sig. Och utan tvivel är det så att " we can know more than we can tell". Det blir spännande och lärorikt att ta del av körens multimodalitet. Kanske hittar Sverker falsksångare som låter sig korrigeras av körgrannen?

 

 

"Samtalet om val av undervisningsinnehåll i ensemble på gymnasiets Estetiska program"

 

Karl Asp, som arbetar på ett estetiskt program i Stockholm har för avsikt att ta reda på vad som ligger bakom lärares val av undervisningsinnehåll. Arbetstiteln är "Samtalet om val av undervisningsinnehåll i ensemble på gymnasiets Estetiska program".
Karl menar att detta är en viktig fråga att besvara i synnerhet om gymnasieskolan skall kunna leva upp till kravet på likvärdighet. Uppsatsen undersöker musiklärares samtal om val av undervisningsinnehåll i kursen "Ensemble A" på gymnasiets estetiska program, mot bakgrund av deras olika yrkeserfarenheter som musiker och/eller musiklärare.
Som metod tänker Karls använda sig av fokusgruppsamtal med fyra grupper av lärare. Samtalen kommer att problematiseras utifrån en kunskapssociologisk teori. Denna tar sin utgångspunkt i att kunskap uppstår i ett socialt sammanhang som i mångt och mycket styr och sätter sin prägel på
kunskapsinnehållet. I sammanhanget finns det anledning att diskutera de svenska styrdokumentens
öppna karaktär, vilket möjliggjort för lärare att tolka dessa relativt fritt. Likaså kommer Karl att uppmärksamma den kollegialt definierade ämnessynen, som gör att "reformer av styrdokument får liten påverkan på den reguljära undervisningen".Musiklärare är sin egen kursplan, enligt NU03!

 

 

"Det är (ju) inte kunskapen utan omgivningen som förändras!


I detta sociokulturellt relaterade sammanhang finns det anledning att berätta om Johan Nyberg ansats. Han uttrycker sin ambition på följande sätt: "I mitt arbete som musiklärare har jag ofta mött elever som ger uttryck för motsättningar mellan det de förknippar med musik i vardagen och det som de förväntas göra i skolämnet musik, elever som av olika anledningar har svårt att se kopplingen mellan ett teoretiserande och reflekterande förhållningssätt till lärande i musik.

 

Motsättningarna blir tydliga då elever hamnat i situationer där det blir uppenbart för dem att arbete med musik kan innebära mer än själva utövandet. Det kan röra sig om prov och examinationer i musik eller kursinnehåll som de av olika anledningar inte uppfattar som motiverade eller stimulerande".

 

Titeln på hans uppsats är "Det är (ju) inte kunskapen utan omgivningen som förändras! Avhandlingens teoretiska ramverk bygger på en pragmatisk kunskapssyn; att det är handling och relationer mellan människor som är grunden för utvecklandet av oss själva och vårt medvetande. Människors verklighetsuppfattning och subjektivitet konstrueras och rekonstrueras i interaktion med omvärlden, och vi är åtskilda i den meningen att vi inte är varandra, utan att vi "möter varandra".


Empirin bygger på enkätundersökningar och fokusgruppsintervjuer med gymnasieungdomar.

Johans preliminära resultat visar att eleverna upplever att de sällan eller aldrig har reflekterat över just vad musikalisk kunskap är och hur den utvecklas. För lite reflektion med andra ord?

 

 

Barn, musik och mening – om hur barn lär varandra sånger dialogiskt"

 

Superintressant verkar också Tina Kullenbergs uppsats vara. Hon tänker studera hur barn lär sig att sjunga låtar med hjälp av varandra, hur de använder medierande redskap som verbala och icke-verbala uttrycksformer, symbolspråk och skriven text när de i grupper om två lär varandra sånger. Uppsatstiteln är "Barn, musik och mening – om hur barn lär varandra sånger dialogiskt". Tina kommer att studera vilka pedagogiska "strategier och meningserbjudanden" som är betydelsefulla barnen. Det ena barnet har i studien rollen som pedagog och det andra rollen som elev. Uppsatsen kommer bla att visa på hur barnen ser på sin "lärarroll" respektive "elevroll". Keywords är: kommunikation, social interaktion och meningsskapande.

 

 

Musik som motor i språkutveckling – för lust och lärande"

 

Katharina Dahlgren, från Göteborg, har också siktet inställt på barns lärande och mer specifikt "Musik som motor i språkutveckling – för lust och lärande". Hennes frågeställningar kretsar kring på vilket sätt musikaliska lärprocesser interagerar med språkliga lärprocesser och vilka effekter en kombination av dessa processer kan ha för barns lärande?

 

Katharinas ambition är, som musikläraren förstår det, att kartlägga de gemensamma beståndsdelar i språket och musiken som kan ha betydelse för barns musikaliska och språkliga utveckling? Now, we´re talking. Musik och språk som varandras hjälpgummor? Katharinas öron och ögon kommer riktas mot barn i år 1. Tillsammans med en klasslärare kommer studien kartlägga "effekterna av ett musikaliskt och språkligt lärande i samverkan". Intressant!

 

Läs hela inlägget »
Etiketter: instrumental/sång