Forskning/Pedagogik
MR samlar här information om forskning, musikpedagogik samt material från myndigheter som t ex Skolverket. Det kan vara avhandlingar, examensarbeten, rapporter eller artiklar som vi tror att du som musiklärare kan ha nytta av att läsa och känna till. På denna sida finns också länkar samt material i ett pdf-arkiv längst ned.
2017
Komma-ihåg-kunskaper prioriteras framför kritiskt tänkande och kreativitet i alla skolans
ämnen– även i ämnen som bild, slöjd och musik.
Det visar Marie-Louise Hansson Stenhammars forskning. Hennes avhandling kom 2015. Vi citerar några intressanta passager från en intervju i tidningen Uttryck.
Begreppet estetiska lärprocesser, vad innebär det?
– Det är ett omdiskuterat begrepp och svårt att definiera. Begreppet kan härledas från konstnärliga metoder och karaktäriseras i termer av kreativitet, reflektion, experimenterande, undersökande, gränsöverskridande och fantiserande. I skolans värld får de estetiska lärprocesserna delvis en annan betydelse. Lärarna i studien talar till exempel om estetiska lärprocesser när elever länkar gammal kunskap till ny kunskap och därmed får en djupare förståelse.
Vilka är dina viktigaste forskningsresultat?
– Tvärtemot vad många tror, visar studien att estetiska lärprocesser inte uppstår automatiskt i ämnen som bild, musik och slöjd. Det krävs att läraren är medveten om det och utformar undervisningen så att eleven kan lära sig på olika sätt.
Den standardiserade lärprocessen var helt dominerande i de skolämnen som jag observerade. Det arbetades likadant i till exempel svenska och matematik som i slöjd och musik. Lärarna gav detaljrika instruktioner om vad som skulle göras och hur det skulle göras. Det fanns oftast givna svar på uppgifterna. Eleverna uppmuntrades varken till egna kreativa lösningar eller till experimenterande och reflektion. Vid intervjuer med eleverna
tyckte de att lärande handlar om att komma ihåg fakta och få många poäng på prov. I ett ämne som bild kunde det handla om att göra många teckningar efter lärarens instruktioner.
Blev du överraskad av resultatet?
– Jag blev förvånad över att lärprocessen var så standardiserad i alla ämnen, även i de estetiska ämnena. När lärarna själva beskriver sin undervisning berättar de om att skapande aktiviteter, reflektion och dialog står i centrum – handlingar som kan kopplas till estetiska lärprocesser.
Men i praktiken var det i stället lärarnas tolkningar av skolans styrdokument som styrde undervisningen, till exempel att de skulle förmedla ett visst kunskapsstoff inom en viss tid och att eleverna skulle memorera faktakunskaper. Jag tror också att lärarna har skolats in i ett synsätt kring lärande från sin egen utbildning.
Under lärarutbildningen är det därför viktigt att ha diskussioner om vad olika lärprocesser innebär. Som lärare måste man kunna göra medvetna val om hur undervisningen ska utformas. Det är särskilt viktigt att lärare i estetiska ämnen inte tar för givet att exempelvis kreativitet och undersökande automatiskt uppstår i deras ämnen.
Hur kan lärare i estetiska ämnen dra nytta av resultaten?
– Min förhoppning är att de blir mer uppmärksamma på hur de lägger upp sin undervisning.
Att samtala med eleverna om lärande och låta eleverna vara med och forma sitt lärande kan vara ett sätt att uppmuntra estetiska lärprocesser. Rent praktiskt skulle en bildlärare till exempel kunna låta eleverna undersöka en linje på olika sätt genom att experimentera med linjen i olika material eller jobba med linjer som finns inomhus och utomhus –
innan de använder linjen i en teckning.
Kan den estetiska lärprocessen underlätta lärandet i andra ämnen?
– Som jag ser det kan estetiska lärprocesser finnas med i alla skolämnen, exempelvis som experimenterande eller undersökande resonemang. Men det har länge funnits en före-ställning om att lärandet i de estetiska ämnena kan underlätta inlärningen även i andra
ämnen.
Det har också varit ett argument som framförts för att legitimera de konstnärliga ämnena i skolan. All forskning visar dock på att lärandet i estetiska ämnen inte genererar några inlärningseffekter i andra ämnen. Möjligen kan mycket memorerande av texter i dramaundervisning underlätta språkinlärning.
Ur tidningen Uttryck
Läs hela avhandlingen
Hon har också studerat hur eleverna samlärde när de jobbar med att komponera i ett musikalprojekt på en högstadieskola i Sverige. I detta sammanhang studerade hon också musiklärarens betydelse.
Länk till avhandlingen
Användandet av digitala verktyg blir allt vanligare i alla ämnen i klassrummen. Inom de estetiska ämnena är användandet av datorer och paddor desto ovanligare, med musik som ett utmärkande exempel. Musikindustrin är som vi känner till en stor användare av digitala verktyg. Skolverket har insett betydelsen av digitala verktyg i skolan.
Skolverkets hemsida stödmaterial i digitala verktyg för musikämnet.
Enligt en artikel i Skolvärlden (december 2016) ”krävs ett paradigmskifte för hela musikämnet”. Det är Olle Zandén, universitetslektor vid institutionen för musik och bild som står för dessa ord.
Musiklärarnas brist på kännedom inom det digitala kunskapsfältet bekräftas av Skolverkets Nationella ämnesutvärdering av musik. Enligt rapporten beror frånvaron av digitala verktyg i musikundervisningen på att många musiklärare saknar tillräcklig kunskap om hur verktygen fungerar. Andra som behärskar tekniken, står fortfarande frågande till hur den bäst kan integreras i undervisningen.
Med detta som grund tillsattes hösten 2015 en projektgrupp bestående av forskare, musik-lärare och musiklärarutbildade från institutionen för musik och bild vid Linneuniversitetet i Växjö. Efter ett omfattande researcharbete finns nu ett undervisningsmaterial i digitala verktyg. Det innehåller rekommendationer om användning samt erfarenheter av fördelar
och risker med att låta eleverna arbeta digitala verktygen.
Olle Zandén, universitetslektor på Linnéuniversitetet,
har varit med sedan projektet startade. Han hoppas att materialet ska bidra till att musiklärare får det kunskapslyft de behöver, men för att den ska ge maximal genomkraft tror han att det krävs ett förändrat förhållningssätt till hela ämnet.
Trots att läroplanen säger att digitala redskap ska användas i
musikundervisningen läggs i många fall oproportionerligt stor tid på att lära sig grundläggande klaviatur-, gitarr-, basoch trumspel.
Olle Zandén menar att musikämnet tenderar att bli ett hantverksämne och inte det kreativa, konstnärliga och estetiska ämne som det förtjänar att vara. I musikämnets syftestext betonas bland annat
kreativitet, musikalisk lyhördhet och musik som upplevelse, uttryck och kommunikations-form.
Olle Zandén påstår i artikeln att det nuvarande betygssystemet kan leda till en kreativitetsdödande pedagogik. Det är ett system som lätt leder till att eleven kan pricka av ett antal avklarade delmoment, när det i stället borde öppna upp för den skaparglädje
och upplevelse som all musik bygger på.
Olle Zandén tillstår att pop-och rockmusik i klassrummen på sin tid innebar en modern undervisningsform men att i en värld där mycket musik görs mer eller mindre elektroniskt är det inte en grundläggande instrumentlära som är avgörande för elevernas utveckling. Det är visserligen ett värdefullt kunnande, men musiklektionerna räcker inte till för att lära sig spela så bra att man kan arbeta med musikaliskt uttryck och få starka musik-upplevelser. Risken är därför att ett starkt fokus på rockinstrument, trots goda intentioner, leder till ointresserade och oinspirerade elever, säger Olle Zandén i artikeln.
Enligt Linnéuniversitetets forskning går det i stället betydligt snabbare att med hjälp av digitala verktyg lära sig arbeta med klingande musikaliska uttryck, med appar och andra digitala plattformar kan eleverna skapa musik som den faktiskt låter i dag. Detta öppnar upp för en helt annan konstnärlig nivå och ett musikaliskt lärande.
”Först då får musikämnet den kreativa och konstnärliga plats den förtjänar”, säger
Olle Zandén.
I slutet av oktober 2016 överlämnade Kulturskoleutredningen sitt betänkande ”En inkluderande kulturskola på egen grund” till kultur- och demokratiminister
Alice Bah Kuhnke och utbildningsminister Gustav Fridolin.
Kulturskoleutredningen vill öka samverkan mellan landets kulturskolor och ge landets barn och unga bättre tillgång till kultur. Utredningen föreslår ett nationellt kulturskolecentrum med uppgift att bl.a. fördela ett statsbidrag om 200 miljoner för att kunna möta ett utvecklingsbehov och jämna ut olikheterna mellan landets kommunala kulturskolor.
Variationen i kvalitet mellan kulturskolor i kommunerna beskrivs i dag som stor. Det finns grupper av elever som inte har samma tillgång till kulturskolan som andra. Det kan handla om elever som är nyanlända, inte pratar svenska hemma eller elever på glesbygden. Kulturskolan måste vara tillgänglig för fler, och då behövs en nationell politik för detta. Likaså föreslås en ny yrkesexamen för att stärka kulturskolans pedagogiska grund. Brist på pedagogisk kompetens inom konstnärliga områden uppges vara ett av huvudproblemen
idag. Fler kandidatexamina inom konstnärliga ämnen tas också upp som ett förslag till att utveckla lärosätens möjlighet att möta kulturskolans behov.
Vad Musikläraren förstått har utredningen orsakat diskussion och rätt kraftiga reaktioner. Det går en del rykten...För att få
lite fler strängar på vår lyra, tog vi kontakt med utredaren, Monica Lindgren, professor i musikpedagogik vid Musikhögskolan i Göteborg.
Musikläraren inleder med att påstå att vi saknar kulturskoleutredningens hemsida,
där vi hade tänkt hitta lite information. Är den borttagen och så fall varför?
– Ja, i och med att betänkandet överlämnats till regeringen är utredningen
avslutad. Det finns inte längre någon myndighet som arbetar med att utreda kulturskolan och därför är också myndighetens hemsida nedlagd. Vill man ha information om vad som händer nu är det kulturdepartementet man får vända sig till.
– Utredningen har fått både positiv och negativ respons. En mer kritisk rubrik som Musikläraren sett är: Kulturskoleutredning kan få förödande konsekvenser.
Är utredningens slutsatser verkligen ett hot mot kulturskolan, som det påstås?
– Verkligen inte, tvärtom. Läser man betänkandet noga så ser man att de förslag vi lägger fram handlar om att stärka kulturskolan, så att den kan stå stark in i framtiden på egna ben och inte vara beroende av andra aktörer för att få legitimitet.
– Utredningen vill göra Musikskolan till en efter-skolan-fritidsaktivitet? Menar utredningen att musikskolan enbart skall bedriva sin verksamhet efter skoltid?
– Vi har sett att det är viktigt att kulturskolan förblir en fritidsverksamhet för barn och unga, det vill säga att verksamheten är frivillig och bedrivs på barns fria tid. Hur kommuner sedan organiserar verksamheten tidsmässigt är inget vi har kunnat lägga oss i.
– Ett annat påstående är att utredningens slutsatser går stick i stäv mot det ursprungliga uppdraget att ta fram strategier för att öka tillgängligheten och jämlikheten i Musik- och Kulturskolan? Kan du kort beskriva uppdraget.
– Uppdraget till utredaren formulerades i det direktiv som regeringen beslutade om 2015. En av de viktigare uppgifterna i detta direktiv var just att ge förslag på insatser för att uppnå en mer jämlik kulturskola. Det underlag vi tog fram visade att den svenska kultur-skolan främst rekryterar svenskfödda barn (i synnerhet flickor), barn till kulturintresserade (i synnerhet musikintresserade) akademiker och barn utan funktionshinder. Detta är naturligtvis ett klart underbetyg för kulturskolan.
En sådan stark snedrekrytering är ett brott mot FN:s barnkonvention. Därför har vi lagt förslag på statsbidrag för att ge kulturskolan möjlighet att pröva nya uttryck och nya former för verksamheten så att barn med olika bakgrund attraheras av kulturskolan. Vi har också lagt förslag på ny infrastruktur som stöd för en mer jämlik och tillgänglig kulturskola
.
¬ Det sägs att kulturskoleutredningen påstår att musik-och kulturskolan inte nödvändigtvis
behöver vila på vetenskaplig grund. Hur menar ni?
– Det är mycket viktigt och självklart att kulturskolan ska vila på vetenskaplig grund och detta är också framskrivet på flera ställen i betänkandet. De utbildningar vi föreslår vilar på vetenskaplig grund och vi lägger förslag på en särskild satsning på kulturskolerelaterad forskning.
Kanske har betänkandets titel orsakat detta missförstånd? En inkluderande kulturskola på egen grund har inget med vetenskaplig grund att göra utan hänvisar till att utredningens förslag som syftar till att skapa en hållbar kulturskola, som står stark av egen kraft.
– Det sägs också att utredningens förslag kan försämra arbetsförhållanden för lärarna?
– Vi har inte haft något uppdrag att göra någon konsekvensanalys utifrån lärarnas
arbetsförhållanden. Konsekvensanalysen har i enlighet med direktivet inriktats mot barnrättsperspektivet och ekonomiska och juridiska konsekvenser för stat, kommun och landsting.
– Nu är utredningen ute på remiss till 15 mars 2017. Det är rätt snart. Vad tror du remissvaren kommer att innehålla?
– Både ris och ros – som det brukar se ut i remissvar. Jag har dock mest nåtts av positiva kommentarer – inte minst från alla dem som läst betänkandet noga och uppmärksammat att vi i alla svåra målkonflikter valt att ta barnens perspektiv.
Utredningens förslag i korthet:
- Nationella mål för den kommunala kulturskolan ska införas.
- Ett nationellt kulturskolecentrum ska inrättas som ett särskilt beslutsorgan inom Statens kulturråd med ansvar för en nationell uppföljning, att fördela statsbidrag och att främja erfarenhetsutbyte och samverkan.
- Pedagogiska kandidatexamina inom fler konstformer behöver utvecklas för att bättre motsvara kommunernas kompetensbehov. Ämneslärarexamen, med inriktning mot de estetiska ämnena, bör öppna upp även mot kulturskolan för att vara mer flexibel och motsvara kommunernas rekryteringsbehov av kombinationstjänster.
- En yrkesexamen som leder till kulturskolepedagog, om 90 högskolepoäng, ska inrättas. En sådan yrkesexamen förutsätter konstnärliga förkunskaper om minst 90 högskolepoäng eller motsvarande.
- Ett bidrag för regional samordning ska inrättas för att förbättra samverkan mellan kommuner och landsting, liksom kommuner emellan. Genom att bättre ta till vara de gemensamma resurserna kan kulturskolornas utveckling främjas.
- Olika typer av stimulansbidrag kan ge barn och unga ökad tillgång till en inkluderande kulturskola utifrån kommunernas varierande behov. Därför föreslår utredningen utvecklingsbidrag på 200 miljoner kronor, ett tidsbegränsat verksamhetsbidrag till kulturskola till kommuner med liten folkmängd och låg befolkningstäthet samt ett bidrag till kulturskoleverksamhet med nationell spetskompetens.
- Forskning med inriktning mot kulturskoleområdet är eftersatt och utredningen föreslår därför en satsning på 20 miljoner kronor samt att en nationell forskarskola inrättas.
Snabbsök Forskning
recension debatt sång hörsel yrkesroll läromedel utredning bedömning utbildning utvärdering identitet genus forskning skolverket klassrum undervisning avhandling rapport näu13 kulturella hjärnan kulturskolan digitalt arbetsmiljö instrumental ikt projekt forskarskolan musikterapi arbetstid instrumental/sång
Senaste
- I otakt med tiden
- Musik för Kropp och själ
- Komponera mera
- Sånghälsa i skolan
- Brain and culture
- Skolinspektionens rapport
- Musikundervisningen i Grundskolan
- Positionering
- Liksom ett annat uppdrag
- Estetiska lärprocesser
- När kulturer spelar med
- ”Det krävs ett paradigmskifteför hela musikämnet”
- Kulturskoleutredningen
- Kulturskoleutredningen
- Hemisfärernas musik
PDF-Arkiv
- Hur hinner man med.pdf 181 KB
- Läromedel i musik_PopRock.pdf 661 KB
- Musikklassrummet i blickfånget.pdf 940 KB
- Musiklärares Tinnitus och andra hörselskador.pdf 583 KB
- NU03MuÄmnesrapport.pdf 609 KB
- När musiken står på spel-Carina B.pdf 1.1 MB
- näu13.pdf 5.4 MB
- rapport musikundervisning2019.pdf 809 KB
- Samtal om samspel-OZanden.pdf 2.2 MB
- varde_ljud.pdf 3.5 MB
- Växa upp med musik Åsa B.pdf 2.7 MB