Estetkongress i Växjö

Nationell Estetisk Kongress är ett nätverk för alla som arbetar på framförallt gymnasiets
estetiska program men också för grundskolor, alla gymnasieskolor som erbjuder estetiska kurser. NEK erbjuder också ett nätverk för de konstnärliga högskolorna och har intresse även för kultur- och folkhögskolor. I år hölls tjugosjätte kongressen på Katedral- skolan i Växjö 20 – 22 oktober. Som alltid bjöds på ett spännande program med intressanta och tankeväckande föreläsningar, samtal och ett stort antal spännande workshops att välja mellan.

Fredag

Efter en mycket god lunch i Katedralskolans trevliga matsal hälsade konferensledaren Sverker Zadig de 130 deltagarna
välkomna till en som han hoppades innehållsrik och givande kongress, varefter han lämnade över ordet till Lars Stran-
negård, rektor på Handelshögskolan i Stockholm
Att just Strannegård fått uppdraget att hålla inledningsanförandet grundar sig i Strannegårds intresse för de estetiska ämnena som del av högskolans bildningsuppdrag.

Strannegård har gjort flera spännande uttalanden kring kulturens betydelse för samhället och är en engagerad förespråkare för estetikens plats i utbildningen. Han menar att industriföretag i dag efterfrågar medarbetare med kulturell bildning vilket många lärosäten
i andra länder redan förstått. Vid dessa skolor har man en mer holistisk syn på undervisning och ett bildningsideal som gagnar både kropp och själ.
Han är tveksam till den specialisering som den svenska skolan ensidigt erbjuder redan från tidig ålder. Eleven är redan i grundskolan intresserad av matematik, läser naturvetenskapligt program på gymnasiet, går vidare med att studera matematik på universitet och examine-
ras som en halv individ. Det är enbart det mätbara som räknas. De flesta av våra högskolor ägnar merparten av studietiden åt fakta och därmed konkurrerar vi med AI – en tävling som vi riskerar att förlora.
Att kunna vara empatisk däremot, att förstå hur andra människor känner och kunna ta andras perspektiv är kanske den allra viktigaste egenskapen i framtiden och något som maskiner aldrig kommer att kunna lära sig. Han valde att citera filosofen Ingemar Hedenius: ”Den som
är bäst förberedd är den som är fri och levande i en okänd värld.” En frihet som Strannegård menar man bäst uppnår genom kulturell bildning.

Efter Lars Strannegårds magnifika föreläsning vidtog en mycket intressant presentation av den senaste mätning av ungdomars ”tillstånd” i Sverige; Ungdomsbarometern - Hur resonerar ungdomar inför sina gymnasieval? Föreläsare var Jacob Borssén från Ungdomsbarometern AB. Svaren grundar sig på frågor till 16 000 unga mellan 15 – 24 år.
Sammanfattningsvis var budskapet att nästan varannan ung person (45 procent) ser sam-hällets framtid som mörk och 53 procent tror att deras generation kommer att få det sämre än tidigare generationer. Tre av fyra ljust på sin egen framtid. En majoritet (55 procent) av unga anser att samhället är på väg åt fel håll och färre anser att de har möjlighet att påverka sitt liv. Oron får som konsekvens att bland annat familj och vänner blivit viktigare. Att hitta den rätte och skaffa barn har minskat i betydelse. Vad gäller mer specifikt hur ungdomar resonerar inför sina
gymnasieval hänvisar jag till www.ungdomsbarometern.se

Senare på fredag eftermiddag informerade undervisningsråden Andreas Bhatti och Anette Levin från Skolverket om det senaste kring GY -25 och övergången från kursbetyg till ämnesbetyg.
På kvällen underhölls vi av Katedralskolans duktiga musikelever som bjöd på pub-underhållning i Katedralskolans matsal.
 

Lördag
Lördagen ägnades åt workshops av olika slag. Ett brett utbud, eller vad sägs om titlar som;
• Krig och väpnade konflikter i kulturuttryck,
• Hur lever våra elever musik? – En nu. och framtidsspaning,
• Anpassad gymnasieskola – Vilken betydelse har Estetisk verksamhet för eleven?,
• Likabedömning i kursen Ensemble med körsång ...och mycket, mycket mer. Svårt att välja, helst ville man gå på allt.

Ett inslag som kollegor vittnar om och som gav stark behållning var workshopar om kroppen och kroppens betydelse för det musikaliska utövandet. Kunskap om den egna kroppens optimala samverkan med instrumentet är ovärderlig för det musikaliska välbefinnandet, och
borde läras ut till samtliga utövande musikanter, unga som gamla. Body Art Mind
(BAM) är ett hälsofrämjande projekt som drivs av Sveriges Orkesterförbund med stöd av Arvsfonden.
Denna härligt inspirerande dag avslutades med festmiddag där vi underhölls av skolans fina musikelever som spelade en blandad repertoar som lockade alla till dans, både oss sextiotalister och yngre generationer.

Söndag
Under söndagen bjöds vi på en rundtur i Katedralskolan lokaler som ligger fördelade på ett antal platser i staden. Här samlades vi också till inriktningsmöten och aktuella diskussioner kring framtida estetutbildning.

Kongressen avslutades med ett tänkvärt föredrag av Göran Lundborg, professor i handkirurgi som skrivit ett flertal böcker om handens betydelse för hjärnans utveckling. Han menar att det är handen som gjort vår hjärna till vad den är idag; det var handen som satte fart på hjärnans utveckling. Han resonerade kring hur handen i dagens datoriserade värld inte längre får utnyttja sin fulla potential när den mest bara svajpar och klickar. Hans böcker – Handen i den digitala världen och Tre punkt noll: handen, hjärnan, tiden fanns att köpa till rabatterat pris för oss deltagare.

Ett lärorikt inslag i kongressen var Skolinstitutes närvaro och presentation av en forsknings- sammanstlällning i musik; Att stödja elevslärande i musik. Skolforskningsinstutet hade också en monter med forskningsmaterial i flera estetiska ämne. Ett välkommet inslag på en estetisk kongress. Vi estetlärare behöver kunskap om aktuell forskning.

Till sist vill jag citera vad som står i programmet för årets kongress:
”Viktigast under kongressen är mötena, möten i samtal och möten i upplevelser som inspirerar oss att skapa ännu fler estetiska upplevelser och konstnärliga möten”.

Just så är det, så många fantastiska kulturbärare samlade på samma ställe, underbart stimulerande! Om du inte redan varit på någon av NEK:s kongresser så se till att anmäla dig nästa gång tillfälle ges. Nästa kongress äger rum i Malmö 11-13 oktober 2024.

Ps. Ett tips vi fick var att prenumerera på Skolverkets nyhetsbrev. Gå in på skolverket och registrera dig idag så får du senaste nytt.

Kia Skog, Högstadium Centrum, Falköping