Musikläraren- föreningens tidning

 Här samlar vi årligen intressanta artiklar som funnits med i vår tidning Musikläraren. Du får ta del av de recensioner av läromedel som  publicerats och vi hjälper dig att på ett lättare sätt hitta de länkar som finns med i tidningen.
 


Om du har förslag på vad nästa nummer av tidningen ska innehålla är du hjärtligt välkommen att tipsa vår redaktör!

'undervisning'

Elevens val

Elevens val har gått ur tiden. 20 december 2023 beslutade riks- dagen att elevens val försvinner i grundskolan fr o m hösten 2024.  Riksdagsdebatten var kort och få riksdagsledamöter deltog. Det  ursprungliga förslaget initierades av Skolverket som hävdade att  de 177 timmarna som utgör elevens val och som funnits sedan  1995, har varit ineffektiva och organiserats av huvudmännen på  ett undermåligt sätt.

Under 2020 påbörjade dåvarande regeringen  och utbildnings- minister Anna Ekström (S) ett arbete för att ta bort  elevens val och på så sätt frigöra tid för annan undervisning. Den nuvarande regeringen frigör undervisningstid till ”ämnen där  det behövs mer tid för att förbättra förutsättningarna för elevers  lärande, öka likvärdigheten i utbildningen och förbättra elevernas  kunskapsresultat”.

Ämnena som får dela på de 177 elevensvaltimmarna:
SO: +95 timmar 
NO: +50 timmar 
Hem- och konsumentkunskap: +12 timmar 
Musik: +10 timmar 
Bild: +10 timmar 
När matematik och idrott fick fler timmar i grundskolan mellan 2018 och 2021,  minskade elevens val från 382 timmar till 177.

Utbildningsutskottet var enigt i sitt betänkande men det fanns  motionsyrkande från S, V och  MP. De yrkade att man borde  följa upp hur avskaffandet av  elevens val påverkar kulturens  och idrottens ställning i skolan  och att utreda hur skolans kul turuppdrag kan stärkas.  
Motionärerna framhållhöll att flera re missinstanser lyft upp farhågor om vilka  effekter lagändringen får för kulturen  och idrotten i skolan. Enligt motionen  riskerar elever att få mer stillasittande  tid i skolan och minskade möjligheter att  möta olika estetiska verksamheter. Ett  borttagande av elevens val kan enligt de samma också skapa svårigheter för skolor  med en profilinriktning. 

Ur motion från socialdemokraterna; Åsa  Westerlund m.fl. 
”Det är uppenbart att regeringen inte i  tillräcklig utsträckning tagit hänsyn till  farhågor och bristen på underlag som  lyfts fram av en rad remissinstanser. Även  om ändringar i timplanerna är nödvändiga vill vi värna skolans kulturuppdrag och  möjligheten till rörelse. Estetiska ämnen  behöver stärkas i skolan i stället för att  försvagas.  
Jag vill understryka vikten av att elevinflytande är ett fundament i skolväsendet  dels genom barnkonventionen, dels ge nom tydliga skrivningar i såväl skollagen  som läroplaner. Det är av största vikt att  förstå upplevelsen hos eleverna att de  genom den här förändringen de facto får  mindre inflytande över sin egen utbildning.  

Elevernas riksförbund påtalar i sitt remissvar, där de avstyrker förändringen,  en ”oro över ett minskat elevinflytande i praktiken, och risk för minskad motivation hos eleverna när makt över sin egen  skolgång reduceras”. När flera skolämnen nu förändras i omfattning och innehåll är det viktigt att elevinflytande verkligen får sin rättmätiga plats i skolornas utvecklingsarbete  som helhet”. 

Utbildningsutskottet avstyrkte denna motion mot bakgrund att det finns gott om tid för eleverna inom ramen för den  kommande timplanen och ägna sig åt estetiska ämnen. Utskottet framhöll även att det finns möjligheter att omfördela tiden inom ramen för skolans val för att  möjliggöra fördjupning och profilering.  Vidare finns det utrymme för huvudmannen i grundskolan att gå utöver den minsta garanterade undervisningstiden och därigenom ge eleverna mer undervisning i t.ex. ett profilämne.

Det är knappast lärarna som är orsakentill att elevens val tagits bort. Dokumentationsbörda och resursbrist kan ha bidragit till att elevens val blivit ”dödtid” som skolledarna borde tagit ansvar för.  Skolverket får dock ta på sig ansvaret.  Inför översynen av timplanen 2021 frågade Skolverket ett antal rektorer hur de sett elevens val. Till regeringen konstaterar Skolverket att ”med ledning av de  intervjuer som genomförts är det rimligt  att anta att kvaliteten på verksamheten  skiftar liksom effekterna på elevernas lärande”. Skolverket har således talat med  ett antal rektorer, men i utredningen  framgick det inte hur många skolledare  de talat med. Hur dialogen med lärare  och elever gestaltat sig framgår överhuvudtaget inte.
Underlaget för beslutet kan således påstås vara undermåligt.  

Elevens val har använts till olika ämnen med stor variation mellan skolor:  fördjupning i praktisk-estetiska ämnen,  temadagar, mentorstid, moderna språk,  modersmål och inte minst för att skapa  mer tid för profilämnena i olika profil klasser. Nu försvinner många av landets  profilskolor också. 

Att musikämnet får ytterligare  10 timmar kompenserar knap past borttagande av elevernas  inflytande över sin utbildning.  Vi beklagar att utbildningskedjan bryts på ytterligare ett  ställe.

Sjungande barn

Projektet Sjungande barn beviljas miljonstöd av Arvsfonden för en treårig nationell satsning på
en sjungande skola.
Sjungande barn är en landsomfattande rörelse initierad av Kungl. Musikaliska Akademien.

Här kan alla som arbetar med barns sång hämta inspiration och synliggöra värdet av sångens plats i förskola och skola. Musik är välgörande och bildande.

Sjungande barns ambition är att alla barn ska växa upp med rösten som en självklar resurs för stärkt självförtroende, psykisk hälsa, inkludering och lärande. Målet är ett nationellt program för alla barns rätt till sin röst, med sången som klingande redskap för att minska utanförskap samt att öka respekten för musikämnet i skolan.

En sjungande skola
Sången har länge haft stor betydelse i Sverige, men bland barn sjungs det allt mindre och sången nedprioriteras i både skola och lärosäten. Därför utvecklar Sjungande barn en webbaserad guide till sång i skolan som ger kunskap till pedagoger och ökar barnens inflytande över musikundervisningen.
Guiden ska inspirera till att sjunga mer i klassrummet och bidra till förbättrad sångunder-visning för barn mellan 6—12 år.

Sjungande barns hemsida finns fortbildningsfilmer, anmälningsblankett för medverkan i Sjungande barn.

Fem argument för mer sång i skolan
1. Ökar välmående
2. Minskar utanförskap
3. Främjar likabehandling
4. Förenklar språkinlärning
5. Förbättrar studieresultat

www.utbudet.se finns en dubbelsidig affisch med de fem argumenten. Den ena sidan riktar sig till lärarna. Här presenteras fakta om sångens välgörande kraft, grundat i forskning, som kan bidra till att skapa givande samtal i lärarrummet. Den andra sidan har ett barnperspektiv och visar vad som händer när vi sjunger tillsammans. Beställ kostnadsfritt!

Etiketter: sång, undervisning

Barytonukulele

När Musikläraren fick reda på att
kollegan Kia Skog flitigt och med stor framgång använde barytonukuleles i musikundervisningen blev vi intresserade och bad henne
berätta om sin verksamhet....

Svårt med gitarr?...När jag började arbeta på skolan hade vi många gitarrer, det
innebar att även när vi hade helklassundervisning kunde nästan alla elever ha varsin
gitarr på lektionerna. Trots det gick lärandet trögt. Jag upplevde att gitarrundervisning
på grundnivå nästan alltid innebar en till en undervisning och det var svårt att hinna
med - även om jag ibland hade förmånen att ha halvklass. Resultatet blev att även de
mest ihärdiga eleverna behövde lång tid på sig för att nå en sådan nivå att de kunde
börja lyssna på varandra och musicera ihop. Ja faktum är att de behövde så lång tid att
vi för det mesta aldrig kom så långt som till att spela låtar. Frustrerade elever och en
lärare som känner sig otillräcklig för hon inte hinner visa, ja något musicerande var
det inte tal om.

Enklare med sopranukulele....När jag började med sopranukulele förenklades arbetet betydligt, eleverna lärde sig ackorden mycket fortare än på gitarr och vi kunde börja spela ihop efter bara några lektioner. Dock tyckte både elever och jag att ljudet inte passade alla låtar. De flesta ukuleles har ju en g-sträng som är stämd en oktav upp (s.k. reentrant) och därmed ger det där lite glada ukulelesoundet. Det är fint men passar som sagt inte all musik. När jag så fick testa en barytonukulele första gången blev jag fullständigt betagen; här var ju en fantastisk kombination av allt jag behövde; vackert ljud, bra storlek och samma stämning som gitarren (minus de två mörkaste strängarna a och e).

Men inte lika fint som barytonukulele...Numer tar det bara två eller max tre lektioner innan elever som kommer nya till skolan i sjuan har lärt sig de fyra grundackorden i G-dur. Efter det är det dags att gå över till att spela låtar. I sjuan håller vi oss dessutom till låtar i G, på så sätt blir eleverna snabbt självständiga i att lära sig de låtar som vi lägger fram till dem. Eleverna behöver inte lägga så mycket tid och energi på det motoriska utan kan istället fokusera på att lyssna på varandra och musicera på riktigt. Jag märker stor skillnad på just detta, hur de spelar ihop nu för tiden, de spelar inte bara lika fort utan lyssnar verkligen på varandra och det är stort att klara detta på bara några lektioner.

Samma grepp som på sopranen...För er som redan använder sopranukuleles är de här greppen inte nya, det är bara namnen som skiljer. Om ni inte använder er av ukuleles så notera hur enkla förflyttningarna blir när instrumentet är fyrsträngat.
Fingrarna ”klättrar” mellan ackorden och man behöver sällan lyfta alla fingrarna från
greppbrädan. På så sätt är det lätt att hålla orienteringen och även visuellt gör det min-
dre antalet strängar att det blir lättare att hitta på greppbrädan. Tack vare att stämning och ackordsbeteckning stämmer med gitarren så är heller inte steget långt till att byta till gitarr senare om man vill det.

En snabb ukuleleorientering...Ukuleles finns i flera storlekar, sopran, alt (även kallad konsertukulele), tenor och baryton. Det finns även underbara ukulelebasar s.k. U-bass. Mina elever kallar den nudelbasen eftersom strängarna ser ut som tjocka nudlar. Sopran, alt och tenor är alla stämda likadant; a e c g vilket är den vanligaste stämningen. Ibland stäms de istället b f# d a. Barytonukulelen är istället stämd som de fyra ljusaste strängarna på gitarren nedifrån e b g och d. Basvarianten är lika stor som barytonukulelen och stämd som en vanlig bas. Väldigt bekvämt för eleverna eftersom den är både liten och lätt.Gemensamt för alla ukuleles är dock den inbördes stämningen; kvart, ters, kvart. Precis samma inbördes förhållande som de ljusaste strängarna på gitarren.

En liten varning...Till sist vill jag bara utfärda en liten varning; att köpa ukulele är ett riskabelt företag, man drabbas lätt av det som författaren till min första ukulelebok kallade ”ukulele
acquisition syndrome”. Jag är nu uppe i åtta olika ukuleles allt från mikrolele (eller sopranino) som är ännu mindre än sopranen till banjolelen vilket är en sådan George Formby spelade på. Även Beatles spelade ukulele, den av dem som var störst fan av instrumentet var George
Harrison. Det sägs att han var så förtjust i ukulele att han hade bakluckan i sin Rolls Roys fylld med ukuleles vilka han delade ut till folk han hälsade på. Sant eller inte men det är en ganska härlig bild.
Googla gärna på instrumentet det finns massor av vacker musik på nätet framförd på barytonukulele.
Mycket nöje!
Kia Skog

Etiketter: tips, undervisning

Dags att lira

I texten presenterar Patrik Andersson sig själv och tankarna bakom boken "Dags att lira". Tidningen Musikläraren återkommer med en recension i vårens nummer. 

Jag heter Patrik Andersson och min musikaliska bakgrund sträcker sig från när jag var 10 år och började spela trombon i Sundsvalls Kulturskola vilket senare skulle leda till studier på Musikhögskolan i Piteå. Under de år jag hittills varit verksam har jag undervisat i allt från en uppsjö av olika instrument i kultur-skolan till storband till symfoniorkester till klass undervisning i grundskolan.

Jag har haft två utgångspunkter för Dags att lira. Den ena är att det måste vara tydligt för eleven vad uppgiften går ut på, det skall vara tydligt om eleven har klarat uppgiften och det måste vara tydligt för eleven vad den behöver förbättra och framförallt HUR den skall öva på det.

Den andra är att det måste finnas en enkel och gripbar vision av vad undervisningen skall leda till, rent konkret, i slutändan. Många elever kommer aldrig mer att möta musik efter att de slutat åk 9, därför är det viktigt att det får kött på benen för att kunna odla sitt musikintresse och fortsätta studera på egen hand ifall de så önskar. Målet jag ser framför mig är att elever åtminstone skall klara av att ta fram ackord på någon poplåt de gillar och förstå hur de kan ta ackorden på olika instrument, förstå hur musikens form är uppbyggd samt andra byggstenar, både praktiska och teoretiska, för att kunna efterlikna originalet..........

Jag hoppas att boken skall underlätta undervisningen för nya musiklärare och kanske ge lite ny inspiration till de lärare som jobbat i flera år. Det går att arbeta med vissa delar i boken om man inte vill köra ”hela paketet” och det går även att ta kapitlen i en annan ordning om man så önskar. Även om boken har en helhet och röd tråd igenom sig fungerar det även att se den som ett smörgåsbord där man kan plocka just det man själv vill..........

Jag önskar även en debatt om vad egentligen som rent konkret skall ingå i undervisningen och vilka krav som är rimliga att ställa för ett visst betyg. Att ”ta ackord med gott flyt” kan tolkas på väldigt många sätt och risken är att undervisningen kan bli väldigt spretig beroende på var i landet vi är eller hur mycket den enskilda skolan vill satsa på musikämnet. Att vara lite specifik som tex hur många ackord? I vilket tempo? Hur svår tonart? Skall ackorden vara
färgade eller räcker det med dur och moll? Allt det här är frågor som idag varje enskild lärare får ställa sig och tolka efter eget huvud. Jag efterlyser en nationell standard.

Patrik Andersson

Etiketter: läromedel, undervisning

Notysing


Notysing är appen där man lär sig musik genom att sjunga. Läromedlet har testats i flera skolor i Stockholmsområdet, men även av elever och lärare utanför Sveriges gränser. Appen skapar möjligheter för framtidens musikundervisning och har blivit ett hjälpsamt verktyg under coronapandemin.

Vi pratar med Johan Ronström, Produktägare för Notysing.

Hej Johan, ditt företag Doremir Music Research har utvecklat en utbildningsapp tillsammans med Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Hur har det samarbetet gått till?
- Vi på Doremir har utvecklat AI-teknik för igenkänning av musik i inspelningar. Företaget har sina rötter i Musikhögskolan och i kontakt med dem föddes idén att använda vår musik-teknologi till att göra interaktiva läromedel i musik. Vi fick stöd från bl.a. Vinnova för att ut-
veckla appen Notysing där elever kan lära sig musik genom att sjunga. Samarbetet med Musikhögskolan i Stockholm har gjort att vi kunnat utveckla appen och samtidigt testa pedagogiken med forskningsmetoder på riktiga användare.

Vad går då appen Notysing ut på?
- I Notysing sjunger du efter i ditt eget röstläge och får feedback på din nivå. Du
börjar med att härma en enda ton och sedan tre. Och redan efter första lektionen kan du sjunga “Spanien” efter noter. I olika övningar får du härma skalor och melodier på din nivå.

Man lär sig musikteori också alltså?
- En förutsättning när vi började med Notysing var att inte förklara så mycket, utan att man istället lär sig genom att göra. Du guidas av figuren Noty genom koncept som tonnamn, tonplatser, puls, rytm och notvärden utan att det känns som en teorilektion. Sången är i fokus
och lektionerna kopplas hela tiden till riktiga låtar och noter. ute i skolan. Vi har testat framförallt i åk 4-9 men vi kan se att appen skulle fungera för både yngre och äldre elever. Vi
har också haft ett tätt samarbete med ett skoldistrikt i San Diego, USA, som testat och gett feedback. Att löpande prata med lärare och elever varit väldigt värdefullt. Vi har kunnat få insikter på allt från pedagogik till teknik och design.

Hur har mottagandet varit?
- Notysing har blivit väldigt uppskattat av både lärare och elever. Förutom själva lektionerna är lärare glada över att kunna få stöd till betygssättning i anslutning till läroplanen från Notysings Dashboard. En annan kul grej var att Notysing nyligen blev utsedd till Cool Tool Finalist 2021 av The EdTech Awards. Det är kul när en så stor aktör lyfter det vi gör!

En som forskar på lärandet med Notysing är Anna Backman Bister, Lektor i musikpedagogik på Kungliga musikhögskolan.

– Eleverna tycker den är rolig, lättanvänd och nyttig för deras lärande. Flera lärare har även berättat att de elever som tidigare inte vågat sjunga nu har hittat sin röst, säger Anna Backman Bister och fortsätter:
– Att lära sig noter är inte ett måste för att kunna spela musik men det skapar möjligheter för framtiden, fler bör därför få möjligheten att lära sig. Man skulle kunna säga att Notysing är ett demokratiskt verktyg som gör musikteorin tillgänglig för fler.

Etiketter: läromedel, undervisning

Musikoteket.se

Under våren 2010 föddes idén till Låtoteket där tanken var att skapa en webbaserad tjänst med målsättningen att öka möjligheterna för framför allt sång i skolan. Inför läsåret 2010/2011 gick Låtoteket ”Live” och upphovsmannen till sidan Björn Johansson hade tänkt att mål-gruppen skulle vara mot eleverna i de tidiga åren, alltså elever upp till årskurs 3. Där hade Björn sedan ett par år identifierat att denna målgrupp hade fått allt mindre möjligheter att sjunga i skolan. Anledningen till det var flera, men det faktum att allt färre lärare kan spela instrument är kanske den största. Även att musikundervisning som ges av legitimerade musiklärare infinner sig märkligt nog oftast efter denna absolut viktigaste tiden
för eleven när det gäller inlärning av röstkontroll och pulskänsla.

Under Låtotekets första läsår kom det fram efter en del korrespondens med användarna att det var mer än bara sången man kunde skapa underlag för. Målgruppen kom att utökas mot elever i F-6, och en mängd aktiviteter och lektionsunderlag som utgick ifrån musikdelens centrala innehåll i Lgr 11 tillkom. I och med att sidan utvecklades till att innehålla så mycket mer än bara låtar så gjordes en namnbyte 2015 till Musikoteket..

Målsättningen med Musikoteket har alltid vart att tillhandhålla en plattform för pedagogen där man hittar massor av värdefullt pedagogiskt material som ger stöd i undervisningen. Material som ger möjlighet för skolans verksamhet skapa kontinuitet och upprätthållande av de traditioner där musiken finns som ett självklart inslag men även en plattform som skapar en grund för gemensam samsyn på musikundervisningen.


Det här med att dela in läromedel i olika årskurser är inte en självklarhet för oss på Musik-oteket. Vi ser istället att vårt pedagogiska material ger pedagogen möjligheter att skapa en planering och ge bästa förutsättningar för att eleven ska nå sitt allra bästa jag då det är pedagogen som känner sin grupp/elev bäst. Det finns t.ex. elever i årskurs 5 som har kommit så långt i sitt lärande när det gäller musik att de jobbar med kunskapskraven för slutet av årskurs 9 medans en annan elev som går i årskurs 8 behöve repetera vissa kunskapskrav för slutet av årskurs 6 för att befästa en grund-kunskap i ämnet och kunna gå vidare i sitt lärande. Då är det sällan eleven upplever det som positivt att det står att läromedlet inriktar sig mot elever i årskurs 6. Vi vill bygga självkänsla och då är det bra att bygga bort årskurs-indelning. 

Under januari 2020 bytte Musikoteket ägare och Tobias Gustafsson tog över rodret. Ny logotyp skapades samt ett annat upplägg på hemsidan, främst när det gällde det pedagogiska materialet som under året som gått utökats rejält. En glädjande nyhet var vid årsskiftet 20/21 då Musikoteket förvärvade Musikrum Rickard, som var en blogg/hemsida som funnits i 8 års tid., skapad av musikläraren och eldsjälen Rickard Carlsson från Halmstad. Många skolor runt om i Sverige använde sig av det materialet som fanns på sidan. Då mycket av materialet inriktade sig mot elever i högstadiet så blev det ett fantastiskt komplement till Musikotekets befintliga material vilket medförde av vi nu tog oss fram till målet med att: ”Musikoteket ska vara ett webbaserat läromedel för musik i grundskolan (F-9) med låtar och pedagogiskt material”.

En skollicens på Musikoteket ger alla elever och personal på skolan möjligheter att använda Musikoteket hur mycket man vill och kan när som helst logga in på skolans enheter eller hemifrån och ta del av alla låtar och material. Musikoteket är under ständig utveckling och repertoaren med låtar och pedagogiskt material utökas kontinuerligt vilket i många fall sker
efter önskemål från användarna. Idag använder 1 647 stycken grundskolor/gymnasium och kulturskolor Musikoteket.

Musiklärarnas Riksförening har medverkat i Utbildningsdepartementets utredning gällande stärkta skolbibliotek och läromedel (U 2019:04) Frågorna om läromedel avser i enkäten ett förlagsutgivet material (digitalt eller tryckt) som är avsett att användas i undervisningen och som täcker centrala delar av kurs- eller ämnesplanen för en årskurs, en kurs eller ett stadium.
Enkäten omfattade 14 frågor. Frågor speglar perspektiv som tillgång, påverkan på lärare och undervisning, frekvens och funktion.

Nedan följer några svar på de omfattande frågorna. Här finns ytterligare några svar.

Vilka är de allvarligaste kvalitetsbristerna när det gäller läromedel?

När man gör sitt eget minskar förutsättningarna för likvärdigheten med andra skolor och risken finns att man lägger större kraft på de delar där man själv är mer kunnig. Det blir mycket stenciler, istället för böcker att bläddra i, då mycket av materialet musiklärare använder är instruktioner för att spela på olika sätt och låtmaterialet är ständigt i förändring.
Vissa läromedel i musik tenderar att bli omoderna väldigt fort. Att t ex. ta upp aktuell musikteknik i ämnet har varit väldigt svårt eftersom teknikutvecklingen går så fort. Det finns många olika metoder för att lära ut ”spelteori” (ex använda bastabulatur eller inte, ackord på piano).
Många lärare använder ”sin” metod, vilket kan göra det svårt om man använder ETT läromedel (olika metoder för olika instrument som inte passar det som man
själv tycker är bäst ).. Man behöver ju också kunna anpassa för olika nivåer, så det är inte lätt att göra ett läromedel i musik.

Återigen - det är ett litet ämne så mängden stoff i ett läromedel skulle bli alltför omfattande i förhållande till den tid som finns för ämnet. Det finns också en risk att ämnet blir för teoretiskt. ”Nu har ni ju en bok, så då är det ok med helklass.....”.
Här råder en del delade åsikter! “Spelbanken” med olika musik att spela behöver förändras kontinuerligt och här behöver musiklärare göra sitt eget material. Teorin måste absolut kunna sättas på pränt, men med hänsyn till att ämnet är litet och att det inte ska bli för teoretiskt.

Hur ser lärare på värdet av digitala respektive tryckta läromedel?
I och med att vi själva gör vårt läromedel, så kan vi också dela det i digitala böcker som vi delar med eleverna. Det gör att de får tillgång både hemma och i skolan. Digitalt är bra för att t ex dela filmade instruktioner, ellergenomgångar etc. Det är ett ämne som låter mer än andra och med exempel som behöver höras - ibland flera gånger. Fördelen med digitlat material
och låtande exempel är att de även kan användas hemma (på skolor med fullt utbyggd IKT där alla elever har tillgång till egen dator, alternativt Ipad). Användningen av digitala plattformar i skolan möjliggör snabb tillgång för elever till både skriftligt material/noter, filmer och musik- exempel på ett sätt som traditionella läromedel har svårt att möta.

Här behöver frågan om digitalt skapande också vara med; från att gå från ”gratis” iPad med GarageBand till att använda andra program. Programmet Soundtrap och andra kan generera abonnemangskostnader i en redan ansträngd budget. Så är det även i andra ämnen. I svenska t ex köper vi in böcker som klarar undervisning i flera år....
Det är viktigt att lyfta svårigheten att få in en god undervisning i det digitala. Här behöver kommunerna känna till och planera utifrån det centrala innehållet när digitala verktyg med tillhörande program tas fram. GDPR och abonnemang gör att vissa delar vi vill att de digitala verktygen ska innehålla, inte går att använda.

Låg- mellan: undviker papper/böcker i största möjligaste mån. Ett tryckt material i ämnet musik blir väldigt lätt snabbt omodernt och daterat vilket gör det svårt att få med sig de elever som känner sig tveksamma/omotiverade.

Vilka andra undervisningsmaterial använder lärare främst?

Högstadiet: I musikämnet; instrument, förstärkare etc, Ipads, stenciler, noter, whiteboard. Egenpublicerat material på digitala plattformar samt källor på nätet som YouTube, Spotify m.m.
För att följa läroplanen använder vi olika material för att kunna jobba med digitalt skapande. Ett exempel på detta är Ga- rageband (fast just nu söker vi med lykta efter ett liknande program med samma möjligheter som kommunen kan göra tillgängligt för oss och våra elever i PC- världen - och som inte är förbundna med stora abonnemangskostnader och håller för de riktlinjer/regler som krävs för GDPR
 

Etiketter: läromedel, undervisning

Musikoteket

Under de senaste decennierna har sång och musik fått allt mindre utrymme i skolan. Björn Johansson som startade Musikoteket berättar från egna erfarenheter om sina tidiga år under 60-talet. ” .....Då fick vi sjunga minst några sånger varje dag, oftast till ackompanjemang med introduktion och melodistöd i rätt tonarter. Det fanns kontinuitet i våra sångstunder viket gav oss alla en bra plattform till framtida musicerande. Björns filosoferande över nu och då födde våren 2010 idén till Musikoteket, en webbaserad tjänst med målsättningen att öka möjligheterna till framför allt sång i skolan. Med tanke på dagens teknik måste man väl kunna låta sången ta plats på samma sätt som då, när bara en tramporgel gjorde det möjligt?

Anledningarna till att det sjungs för lite på många skolor är flera. Men det faktum att allt färre lärare kan spela instrument är kanske den största. Lektioner med musiklärare infinner sig också märkligt nog oftast efter denna den absolut viktigaste tiden för inlärning av röstkontroll och pulskänsla. Barnröster har generellt ett begränsat omfång på omkring en oktav, och dessutom hamnar de då de sjunger ofta i ett register som inte överensstämmer med de vuxnas. Det gör att vuxnas sång med barn många gånger sker i fel tonart ur barnperspektiv, vilket gör det onödigt svårt för dem att sjunga. På grund av detta är det bra att sjunga så mycket som möjligt till komp i tonarter som passar barn, även om det ibland kan göra det svårare för de vuxna.Vad detta ger för konsekvenser för framtida musiklektioner och möjlighet att uppleva musik kan man lätt räkna ut.

Idag erbjuder Musikoteket över 350 st låtar med tonart anpassad för barnröster, aktiviteter och lektionsunderlag länkade från musikdelens centrala innhåll i Lgr 11. Idag använder ca 1 340 skolor i Norden Musikoteket!

Etiketter: undervisning, tips

Filmen ”Man kan inte blunda med öro-
nen” riktar sig i första hand till grund-
skolans elever årskurs 4-6 och tar på ett igenkännande sätt upp hörselvård, hälsosamma ljudnivåer och musikhörselskydd. Det är områden som finns i den aktuella läroplanen, i det centrala innehållet för ämnet musik.

Ändå glöms det ofta bort i undervisningen, eller prioriteras lågt då materialutbudet är något begränsat.
Bakom filmen står Med öra för orkester, ett projekt som drivs av Sveriges Orkesterförbund. Med öra för orkester vill med filmen underlätta för lärare att förmedla ljud- och
hörselkunskap till eleverna. Till filmen finns också enkla övningar i PDF-format.
Allt är kostnadsfritt att använda och finns på www.blundamedöronen.se.
Med öra för orkester erbjuder föreläsningar för lärare, elever och orkestrar över hela
landet.

Manus och regi: Maria Blom, AMMOT (Artister och musiker mot tinnitus) i samarbete med Med öra för orkester.
Produktion: Cinelandia AB

Filmen finansieras av Allmänna arvsfonden.

Länkar:

  • blundamedöronen.se
    Här finns filmen och tillhörande arbetsmaterial.
  • orkesterora.nu
    Sveriges Orkesterförbunds projekt Med öra för orkester, med fokus på hörseln. Med öra för orkester hjälper personer med hörselproblem, sprider förebyggande kunskap och delar tips om hörselrelaterade produkter. Föreläsningar erbjuds över hela landet.
  • earguardian.se
    Information om en unik och kostnadsfri app för ljudmätning. Utvecklad av Med öra för orkester.

Det är med relativt långa intervaller som det dyker upp material i musik för lågstadiet. Det vi i stunden erinrar oss
är ett lågstadiematerial i musikteori utgivet av Ejeby förlag. Detta var nog för några år sedan? Glädjande då är att ”Lärarens guide till Musik” på förlaget Natur & Kultur nu dy-
ker upp som ett fräscht material för lärare som undervisar i åk 1-3.

Lektionsförslagen om instrumenten och speciellt om ”aktiv lyssning” är inspirerande att se (fina bilder) och att läsa igenom och kommer definitivt tilltala eleverna.

Boken (spiralbunden), som i huvudsak tar upp musikämnets teoretiska och praktiska moment innehåller bl.a:

  • Teoriavsnitt som är användbara för lågstadiet
  •  Bra förslag på hur man kan planera ett läsår i musik med teman, integration med andra ämnen mm.
  • Reflektionsfrågor och utvärderingshjälp till läraren.
  • Konkreta lektionsförslag med välgjorda kopieringsunderlag, t ex fina bilder på instrument.


På förlaget Adlibris hemsida kan man bläddra i början av boken och se hur den är!
Även den som undervisar på mellanstadiet hittar material som är användbart på många sätt.
Som sagt: En inspirerande och verkligen användbar bok.... /Sven Rydgård

Musikelever ser ofta teori som den tråkiga delen av undervisningen. De tycker att det är meningslöst eller för svårt för att riktigt "bry sig". Om du känner att du fastnat med elever som inte bryr sig om att lära sig musikteori läs då vidare.  Undervisning i musikteori kan definitivt vara ett roligt och intressant innehåll. I den här artikeln från solfeg.io hittar du några idéer att inkludera musikteori i din undervisning.


Lär eleverna teori för sina favoritlåtar (årskurs 5 -12)


Många elever tror att teorin inte är relevant för dem eftersom de inte är intresserade av att lära sig musik genom övningar. Genom att lära sig teorin bakom sina favoritlåtar, kan du visa att teorin finns i alla typer av musik. Solfeg.io-app
(www.solfeg.io) är en bra plattform för detta arbete eftersom den innehåller populära låtar av artister som Taylor Swift, Ed Sheeran, Katy Perry och många fler stjärnor. Appen hjälper dig att ”dissekera” dessa låtar. Du kan bryta ner dem i enskilda instrumentala och vokala linjer. Dina elever kommer att kunna se hur deras favoritlåtar just består av musikteorielement.

Komponera med musikteori(årskurs 5 -12)

För äldre elever som redan har grundläggande kunskaper om musikteori, kan du uppmuntra dem att omsätta dessa i praktiken. Detta kommer att bidra till att cementera vad de redan vet och visa dem hur musikteori kan vara användbar. Försök hitta på en kompositionsuppgift som innehållet ett speciellt teoretiskt element. Detta kan vara att låten skall innehålla en övergång från dur till moll eller tvärtom, från ”major” till ”minor”, att den skall innehåll en uppåtgående femtonsskala eller en nedåtgående tonföljd.
Uppmuntra dem att tänka på vilket syfte viktiga förändringar har i stycket. Vilka stämningar skapar dessa musikteoretiska element?

Kadenser med favoritlåtar (årskurs 5 -12)

Lär dina elever om kadenser genom att de får använda sina favoritlåtar. Först måste du identifiera en sång som de alla har hört. Det är ännu bättre om de gillar låten, men det viktiga är att de vet hur den går. Det bör helst vara en ackorddriven rock- eller poplåt.
Börja med att spela låten för dem, först en inspelning eller Solfeg.io, och sedan
spela en del av det på piano (eller gitarr om du föredrar). Be dem att fokusera på ackorden i pianoackompanjemanget. Ändra sedan en kadens. Använd ”chockfaktorn” genom att ändra den slutliga kadensen till en helt annan kadens. Fråga dem vad de tror hände. Hur ändrade den nya kadensen låten? Erbjud en alternativ kadens och fråga dem om skillnaden. Du kan länka detta till undervisning om olika kadenser. Eleverna kommer genom detta arbetssätt att fördjupa sina kunskaper om sin favoritlåt.
 

Införliva rörelse (årskurs 1-4)

Att komplettera med rörelse fungerar bra med yngre barn som ofta är ”desperata” att komma ut ur sina bänkar under lektionstimman. Dra nytta av deras önskan att röra sig genom att undervisa i notvärden genom rörelser. Till exempel lärs
fjärdedelssnoter ut som ”gående noter”. Få dem att gå runt i klassrummet i fjärdedelsnoter och lär dem sedan åtton delsnoterna för att därefter går över till halvnoter. När de har fått grepp om dessa notvärden, så lär dem vila.... Försök därefter att lära dem gå i en speciell rytm runt i klassrummet. Dela gärna in klassen i grupper och låt grupperna iakttaga varandra när de gör denna övning. Diskutera!

Musikteori Skattjakt (alla åldrar)

Organisera en skattjakt i ditt klassrum, eller om skolan och vädret tillåter, gör detta till en utomhusaktivitet. Skriv ut några bilder av rytmer och/eller noter, som när de kombineras kommer att utgöra en melodi. Markera ett nummer på baksidan av varje rytm/not. Den riktiga ordningen av siffror bildar sedan den riktiga ordningen för den rätta melodin. Detta kan vara melodin till en sång som de gillar, till exempel ett barnkammarrim eller en sång som de nyligen har lärt sig. Göm noterna/rytmerna på strategiska platser runt klassrummet eller i skolan och ”tillkännage en skattjakt”. Dina elever måste således hitta noterna, placera dem i rätt ordning och sedan spela melodin. Detta är ett bra sätt att stärka kunskapen om ordning samtidigt det är kul.

Flash-kort klasspel (alla åldrar)

Detta är en av många roliga musikteorispel för klassrummet. Gör upp en uppsättning flash-kort. Varje kort ska visa en grupp noter, till exempel fyra åttondelsnoter eller en enkel rytm som blandar två notvärden. Du behöver tillräckligt med kort för att varje elev skall få ett kort var.
Dela ut flashkorten till klassen. Klappa sedan eller spela en enkel rytm. Eleverna måste titta på varandras kort och sätta ihop rytmen du spelade. Öka seda gradvis rytmens komplexitet och längd.
Detta är ett bra sätt för eleverna att förstå notvärden och utveckla sitt musikaliska minne. Det lär också lagarbete då de måste arbeta tillsammans för att skapa rytmer. Dela upp klassen i minst två eller tre grupper och låt iakttaga varandras arbeten...

Läxor elever kommer att älska (alla åldrar)

Som läxa kan du be dina elever att lyssna på en sång som de gillar. Det kan vara vilken genre av musik som helst. De skall skriva en lista över musikteorielement som de kan identifiera i just den låten. De bör skriva ner vad de kan höra och var i sången (t.ex. efter hur många sekunder eller i vilken vers). Beroende på deras nivå kan detta vara typer av kadens och ackord som används, tempo och dynamik, eller rytmer. I nästa session kan du prata igenom några av deras exempel i klassen.

Musikteori behöver inte vara tråkigt. Med dessa idéer, spel och aktiviteter kan musikteori bli en spännande del av lektionen och hela klassen kommer att vilja vara med.
Idéer, frågor, saker att dela? Kolla in www.solfeg.io, appen som engagerar skolbarn att lära sig musik som rockstjärnor, eller skicka oss ett e-postmeddelande till:info@solfeg.io

Etiketter: undervisning, tips

Svenska med sång

Jag har undervisat ett antal år i SFI, svenska för invandrare, med ramsor, röstövningar och framför allt enkla sånger, för att träna uttal av språkljuden, ge en liten repertoar av välkända sånger och barnvisor och lite kunskaper om svenska traditioner. Nyligen har det kommit ut två böcker med sånger som passar särskilt bra för SFI-undervisningen och som lätt kan användas med hjälp av filer med inspelningar av musiken.
Eva Bornemark undervisade i SFI och kallade det för ”svenska med sång”, sms, i 16 år i Malmö. Hon skrev många användba-
ra sånger under de åren, varav 31 nu finns i boken med den självklara titeln ”Svenska med sång” (Gehrmans förlag).

Jag har själv använt flera av dem , de fungerar bra med enkla melodier som följer intonationen och betoningarna i svenska språket mycket naturligt. Texterna är förstås också enkla, så alla kan lära sig dem utan större problem. Lyssna gärna på:
https://svenskamedsang.weebly.com/.
 

Arne lagar mat
En annan intressant bok för SFI-undervisningen är ”Arne lagar mat” av Hillevi Torell. Den bygger på träning av våra nio
vokaler, med en sång för varje vokal.
Sångerna är genomtänkta och tacksamma att använda och finns som filer med inspelad sång till snyggt komp, separata filer med rytmer och talröst och dessutom filer med ljud-effekter att använda med fantasi och egen kreativitet!
Sångtexterna är enkla och rimmar mycket, vilket underlättar inlärningen. Ett exempel: väder, tjäder, fjäder i visan till vokalen ä.

Ambitionerna med dessa ”vokalvisor” är höga. Bland annat ska eleverna skriva egna
texter om vad sångerna berättar och stryka under långa vokaler för att lära sig. Läraren
får många tips och förslag i den läsvärda lärarhandledningen. Ordet ”elev” används inte utan istället är den som studerar en ”inlärare”! Varje inlärare behöver ett eget häfte som innehåller sångtexter och olika övningar. Ett mycket pedagogiskt upplägg!
Se och lyssna på Youtube, sök på ”Arne lagar mat”, så får du se och höra vad det handlar om.  /Sven Rydgård

Välkomna till en populär skola i historisk miljö! Sedan drygt 90 år tillbaka ger Kvarnbyskolan i Mölndal utbildning i en miljö som andas engagemang, trygghet och kunskapsglädje!
Kvarnbyskolan erbjuder sedan 2005 en musikprofil med inriktning musik och musikdrama i samarbete med Mölndals kulturskola.
Det går cirka 500 elever i årskurs 7-9 på skolan. Hösten 2017 stod nya musiksalar färdiga. Det finns en musikklass i varje årskurs. Kvarnbyskolan stoltserar med två musiksalar med tillhörande ensemblesalar, dramasal och musikdatasal. I direkt anslutning till musiksalarna finns en stor scen med matsal samt bildsalar.
Wow, tänker vi när vi tar del av informationen på Kvarnbyskolans hemsida. Musikläraren kontaktar en av musiklärarna, Torbjörn Agerberg, och får en pratstund.

– Om vi minns rätt hade ni väl också tidigare fungerande musiksalar?
– Det stämmer, vi hade en välutrustad musiksal och grupprum, men i takt med ett ökat elevunderlag och en framgångsrik musikprofil insåg skolledningen att skolan som helhet skulle tjäna på att utveckla musikämnet vad gäller såväl verksamheten som själva
lokalerna.

– Härligt. Så nu står ni här med två musiksalar med tillhörande två ensemblesalar,
en musikdatasal, en musikdramasal och en stor ny scen, det måste kännas tillfredsställande?
– Ja, vi fyra musiklärare är verkligen nöjda med nybygget.

– Har samtliga musiklärare heltidsanställningar i musik?
– Nej, visserligen är vi ca 500 elever med en musikprofil per årskurs, men, nej, timmarna räcker inte till … än. Vi är både ettämnes- och tvåämneslärare samt samarbetar med en dramapedagog från Mölndals Kulturskola. Själv har jag en deltidsanställning vid Högskolan
för scen och musik vid Göteborgs universitet.

– Vilka har varit de största hindren
på vägen att bygga en ny musikinstitution?
– Den största svårigheten var att jämka med arkitekten. Att våga lägga sig i byggprocessen är väldigt viktigt. Arkitekten ville t.ex. ha stora fönster och annan planlösning än vad som ur musikundervisningsperspektiv
är lämpligt.

Vi har lyckats få musiksalarna att ligga på längden så att det blir ”nära” till både oss lärare och eleverna, om du förstår. Oftast är ju musiksalarna långsmala på längden, vi har salar som är långsmala på bredden. Planeringsarbetet tog mycket tid. Men det gäller att försöka vara med så mycket som möjligt och som sagt våga lägga näsan i blöt. Åtskilliga möten med akustiker och byggledare har också präglat arbetsprocessen. Men nu har vi flytande golv, suverän dämpning i väggarna mellan salarna och ett kablage som ligger i väggar och golv, få synliga sladdar… Härligt!

– Något som ni är missnöjda med?
– Det mesta är som sagt bra, men ventilationen är tveksam. Vår ventilation är tyvärr sammankopplad med övrig ventilation i byggnaden, och det märks speciellt vid varmare temperaturer, luftkvaliteten kunde varit bättre.

– Ingen överhörning mellan salarna?
– Nej, faktiskt inte, men det beror säkert på att vi som sagt har flytande golv och väl isolerade och dämpade väggar och tak.

– Vad är styrkan med institutionen?
– Styrkan är att vi har väl fungerande ytor överlag och då särskilt bra ytor för ensemblespel. Ensemblesalarna är så stora att femton elever får gott om plats, med sig själva och instrumenten. Vi är också tekniskt väldigt väl tillgodosedda. Vi har i stort sett allt som man behöver vad gäller utrustning och här har MR:s utrustningslistor kommit väl till pass. Det var bra att kunna referera till dessa när vi gjorde de stora inköpen. En sak som är suverän i de två
större musiksalarna är den 2.40 meter breda projektorduken. Den väl tilltagna bredden gör att man kan visa två dokument samtidigt. Suveränt. Likaså harvi ett specialritat mediabord, varifrån vi kan styra det mesta. Vi växlar ofta mellan två datorer till vår projektor. I musik- salarna finns också separata förstärkare som eleverna sköter själva vid ensemblespel. Fyra PA-högtalare i varje musiksal gör att ljudet sprids jämnt i hela salen. En sak till, vi har stora förrådsutrymmen i anslutning till musiksalarna och scenen.

– Hur är det ljudmässigt i salarna?
Du skrev ju för ett tag sedan en uppsats
om tinnitus och hörselproblem
hos musiklärare, så jag antar att lärare
och elever inte har några märkbara
trötthetssympton efter genomförd
musikundervisning?
– Att vara lärare i musik och musikelev
är som du vet energikrävande och kan
vara tröttande, så visst blir man trött
efter en arbetsvecka. Men vi har som
sagt försökt beakta de ljudmässiga konsekvenserna av musikundervisning så gott det går. En sak att tänka på är att
ha textilstolar med dämpade stolsben,
liksom att ha dämpande akustikplattor
i taken. Det borde förresten vara
en självklarhet i varje musiksal i hela
landet.

– Har lärarrollen förändrats tycker du sedan ni fått den nya institutionen?
– Definitivt! För samtliga musiklärare har det inneburit en stor förändring. Nu har vi allt framme, om du förstår, och vi styr det mesta från mediabordet. Att ha allting anslutet till huvudströmbrytare i salen är tidsbesparande. Mickarna är uppkopplade, förstärkarna står redo, de digitala trumseten finns där.

– Något du är missnöjd med?
– Ja, det skulle väl vara att de stora fönsterna medför en hel del ljusinsläpp. Det är visserligen ingen insyn, med de tar ju upp yta. Vi har löst det genom att hänga 24 gitarrer på en kraftig balk, som går längs hela fönsterväggen.

– Ja, och så finns det en stor scen i direkt anslutning till institutionen, en scen som vetter ut mot en samlingslokal, som också fungerar som matsal. Berätta!
– Det är vår stolthet. Den fungerar som konsertscen men vi använder den också
när eleverna presenterar sina interna projekt. Det finns en flyttbar helt ljudisolerande
blockvägg ut mot matsalen så vi kan använda scenen även om det förekommer aktiviteter i matsalen. Vi har en fullständig ensembleutrustning på scenen, så vi behöver inte flytta
några instrument eller förstärkare närvi skall använda den, instrumenten finns redan där. Vad gäller scenen så hade vi otrolig hjälp av vår leverantör av musikutrustning som nästan fungerade som projektledare.

– Tips till musiklärare som står i färd med att göra om eller bygga nytt?
– Ja, det är som sagt, att försöka vara med hela vägen, arkitekter vet väldigt lite, och man måste våga lägga sig i, och sist men inte minst ta hjälp av expertis när du känner dig det minsta okunnig!

 

Enligt Kvarnbyskolans musikprofils
mål vill man:

• prioritera musikalisk bredd och
nyfikenhet

• genomföra projekt där ensemblespel
och musikdrama integreras

• ge eleverna vana och trygghet i
att framträda inför kamrater och
publik

• utveckla musikaliska färdigheter
för ett livslångt musicerande

• ge en gedigen grund för att
kunna söka vidare till estetiskt program
på gymnasiet.


Utöver den ordinarie musik-
undervisningen får musikklassens
elever ytterligare tre lektioner i
musik eller musikdrama.
I musikklasserna får eleverna
bland annat:

• Lära sig grunderna i olika instrument
i pop- / rockensemble
(trummor, elbas, elgitarr och
synt samt att behärska mikrofonsång)
• Sjunga i kör / i smågrupper / i
ensemblegrupper / solo
• Arbeta med teater och drama
för att utvecklas både som sångare
och människa
• Framträda med musik och musikdrama
i kombination
• Skriva och framföra en egen
barnmusikal
• Arbeta med sången i kombination
med uttryck
• Fördjupa sig i låtskrivande
• Lära sig hantera musikprogram
för dator
•Arbeta med grundläggande
ljudteknik
• Producera egna musikvideor
• Arbeta med grunderna i musikteori
och gehör

För andra året i rad arrangerades musiklärarkonventet Make Music Matter vid Linnéuniversitet i Växjö 28 - 29 november 2018. Rubriken antyder att innehållet syftar till att skapa goda förutsättningar, ge mening och betydelse för musikverksamhet. Bakom initiativet står först och främst Göran Nikolausson, universitetslärare vid musiklärar-utbildningen. När jag vid anmälningstillfället tog del av innehållet erbjöd detta ett stort utbud av ”föreläsningar av forskare som har musikskapande med digitala verktyg som sitt forskningsfält och musikentreprenörer som sedan många år tillbaka har musik som sitt levebröd.” Särskilt spännande skulle det bli att ta del av den digitala musik-tjänsten Soundtrap samt nyheter som AR (Augmented Reality) och andra appar som enligt programmet kommer att skapa helt nya förutsättningar för lärandet såväl i klassrummet som i hemmet. Sedan är det ju alltid lika roligt och lärorikt att träffa kolleger som man kan utbyta tips och råd emd om hur man kan arbeta med digitala verktyg i sin undervisning.

Den första föreläsaren, som vi cirka tvåhundra deltagare fick lyssna till, var Göran Folkestad. Göran Folkestad, senior professor i musikpedagogik vid Musikhögskolan i Malmö, delgav oss sina tankar under rubriken: ”Framtiden i en spegel”. Inledningsvis betonade Göran att elevernas personliga bakgrund spelar en stor roll för musikskapandet. Vad har barnen i skolan med sig? Eleverna är allt annat än blanka blad som skall fyllas med kunskap. Eleverna har många källor till musikupplevelser utanför skolans värld. Impulser från film, Youtube, sociala medier och det egna musicerandet utanför skolan spelar stor roll och är något som vi musiklärare måste ta med som en utgångspunkt för ett musikskapande i skolan. Man skulle kunna säga att varje elev
har sitt personliga musikbibliotek, som består av en inre bank av musikupplevelser. Göran ställer frågan: Kanske är det en bra metod att enbart låta eleverna sätta sig framför datorn och skapa musik utan inblandning av instruktioner och lärares mallar?
Göran diskuterade sedan bakgrunden  till ”Det svenska musikundret”. Som ingredienser i detta finns musik- och kulturskolorna, estetiska program i gymnasieskolan, musiklärar-utbildningar på musikhögskolorna, odubbade filmer, IT- och mediautvecklingen, musik-förlagen, ungdomsgårdarna och musikverksamheten i stats- och frikyrka.

Efter en presentation av musikpedagogiska dikotomier där motsatspar som pedagog/musiker, undervisning/uppförande och lärande i skolan/lärande på fritiden problematiseras, tog Göran oss med till framtiden; Hur kommer vi i framtiden att skapa ihop? Kommer vi att arbeta mer kollektivt? Hur går det kreativa skapandet till i en studio mellan producent, artist, ljudtekniker och kompositör? Tidigare var rollerna tydliga i studion. Nu har gränserna suddats ut och alla går in i varandras områden i den skapande processen. Dagens producentroll har gått från att producera till att reducera, kan man
säga. Vad gäller musikundervisningen kanske lärarrollen kommer att kunna liknas vid producentens? Att lyfta fram den nya eleven och vad eleven har med sig blir det viktiga? Göran frågade sig: Var har vi landat och vart är vi på väg? Det är tydligt att vi idag befinner oss i ett musikpedagogiskt landskap där vi måste satsa mer på eleverna digitala komponerande. Tidigare var det instrumentspel som stod i centrum – idag är det varierande digitala verktyg som står i fokus. Idag finns det stora möjligheter att börja komponerandet med en iPad eller med en dator och dessa verktyg kommer förhoppnings-
vis att väcka elevers intresse för instrumentspel på traditionella instrument. De digitala verktygen ger oanade möjligheter - hur kommer barns, ungas, vuxnas och pensionärers musikskapande te sig i en digital värld? Redan i dag lyssnar barn på klassisk musik medan pensionärerna sjunger och spelar rock ́n ́roll.
Avslutningsvis spådde Göran, 66 år, att musiklärare kommer att ha ett nytt arbetsfält bland pensionärer; Tänk er en kör av artisteliten som är över 70-år. Diana Ross (74), Tom Jones (78), Cher (72), Mick Jagger (75), Bob Dylan (77), Tina Turner (78), Eric Clapton (73) och Paul
Mc Cartney (76)!

Därefter följde en intressant föreläsning av Jan-Olof Gullö, professor i musikproduktion vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, med rubriken Vilka egenskaper eller kompetenser behövs i ett förändrat musiklandskap? Jan-Olof visade i sin föreläsning på ett stort intresse kring fråge-ställningar som berör de kunskapskvaliteter och kompetenser som dagens ungdomar utvecklar jämfört med tidigare generationer. Med referens till Sveriges nedslående resultat i bl.a... Pisaunder-sökningen, så är kanske så att unga som växer upp idag har andra egenskaper eller förmågor jämfört med tidigare generationer men också att det kanske är just sådana egenskaper som kan vara värdefulla för dem som vill vara verksamma i musikindustrin?

Efter lunch var det dags för workshopar om digitala verktyg med Soundtrap. Ledare av dessa workshoppar, som fanns på både grundläggande och avancerad nivå, var Bella Sohlberg, Bingh Jernefeldt, Antonius Skevofylax, Linnéa Rodén, Taylor Haun och Lars Wilbe. Jag visste sedan tidigare att Soundtrap var ett enkelt digitalt verktyg som skulle kunna möjliggöra samarbete med människor över hela världen; alla elever kan vara med och kopplas till Google classroom.

Under konventet hade vi tre tillfällen med fokus på Soundtrap. Under första tillfället fanns möjlighet att delta på grundläggande eller avancerad nivå. Här fick vi möjlighet att bekanta oss och fördjupa oss i programmets möjligheter.

Andra tillfället var under festkvällen på Växjö konserthus, då vi fick vara med om ett kollaborativt musikskapande online. Bella Sohlberg och Taylor Haun hade riggat upp dator och storbildskärm på Stora scenen. Vi fick följa dem live under deras skapande av en ny låt. Till hjälp hade de även en sångerska som gjorde pålägg via sin dator. Hon befann sig på en annan ort. Det blev att fint exempel på möjligheterna till samarbeten och musikskapande med människor som befinner sig på olika platser på jorden.

Tredje tillfället skedde i helgrupp i stora föreläsningssalen på Växjö universitet. Taylor Hauns ledde oss i arbetet. Hans uppmaning var: ”Be surprised, Make Connections, Go Beyond”. ”För att det ska bli en bra skapande process behövs ramar”, ”Och för att kunna
gå utanför boxen måste det finnas en box”. Snabbt bestämde vi tillsammans ramarna: Fem ljud av varje: trumkomp, gitarr, piano/synth, loopar och effekter. Varje grupp valde en av dessa och skapade musik. Tjugo minuter hade vi på oss. Fantastiskt kul att höra alla olika resultat efteråt. Kul och användbart i skolan.

På kvällen fick vi lyssna till en av grundarna till Soundtrap, Andreas Carlsson, berätta om sina erfarenheter. Andreas fick själv sin första möjlighet i USA och detta på grund av att en känd producent vågade satsa på den då 18-åriga Andreas.
Andreas mission i livet är att ge unga människor möjlighet att upptäcka nycklarna till sin förmåga. Han vill också visa att musik kan bli ett levebröd och pratar mycket om vikten av affärsmannaskap, värdegrund och om hur vi är mot varandra. Som ett led i detta har han varit med och startat Academy of Music and Business i Tingsryd.
 

Onsdagskvällen övergick senare till en mer festliknande tillställning på Växjö konserthus med mat, mingel, underhållning, musik och föredrag. Av dessa väljer jag gärna att nämna: Caroline Fagerlind, museichef på ABBA The Museum, musikuppträdande av elever från Academy of Music & Business som framförde Abba-låtar från deras kommande stora Abbaprojekt, presentation av vinnaren i Ace of Base-remixtävlingen ”Happy nation Re-born” och musikuppträdande av artisten och låtskrivaren Mollie Minott.

På torsdagsförmiddagen hade jag sett fram mot Anette Mars föreläsning och workshop ”Musikskapande som medel eller mål? - Tre didaktiska perspektiv på musikskapande i musikämnet”.
(1) ett verktyg för musikaliskt lärande,
(2) ett sätt att arbeta med elevers förmåga att
analysera och resonera
(3) ett sätt att göra elever medvetna om hur de i dialoger agerar och reagerar i olika former av sociala nätverk”.
Tyvärr blev Anettes programinställt på grund av sjukdom.

Klas Mathiasson är förstalärare i musik vid Kungshögskolan i Ljungby samt undervisar i musikskapande med digitala verktyg vid Musiklärarutbildningen, Linnéuniversitetet. Under Klas föreläsning bjöd han på inspirerande anekdoter och konkreta tips på upplägg för musikundervisning. Som medlem i ”Musiklärarportalen” kan man ta del av Klas lektionspla-
neringar. Klas har utvecklat och tagit fram stora delar av det webbmaterial som används i skolprojektet Make Music Matter.

Det som jag annars främst tar med mig från dessa två dagar är att påminna sig själv om vikten av att aldrig sluta drömma; om du kan drömma din dröm kan du även genomföra den. (Walt Disney: ”If you can dream it you can do it!” ) Vilken är din dröm? Det hänger även ihop med mottot jag fick med mig från tiden på musikhögskolan i Göteborg. ”Att vara lärare är inte att fylla en hink utan att tända en eld” Det vill säga, vårt uppdrag som musiklärare är att hjälpa våra elever att se sina drömmar och våga drömma dem.

Som jag inledningsvis påpekade så är det både utvecklande och kul att träffa andra musiklärare och utbyta erfarenheter med. Jag hade även turen att träffa två nya kolleger från Göteborg och vi planerar att fortsätta ses och utbyta tankar och idéer. Det kanske finns fler intresserade?

Den tredje stora inspirationen fick jag av Caroline Palmborg, förstelärare i estetiska lärprocesser på Centrumskolan i Växjö. I ett mångkulturellt område har flera aktörer gått in för att samarbeta med helhetstillvaron för barnen. Det är Centrumskolan, kulturskolan och Linnéuniveritetet. Mottot är att ”Världens bästa skola utbildar världsmedborgare som möter framtiden med mod, starkt förvissade om att allt de vill och kan är möjligt.”

Vi var som sagt ca tvåhundra musiklärare som under två dagar inspirerades av tankar om en modern framtida musikundervisning. Jag är glad över att ha fått deltaga i musiklärar-konventet. Nu återstår bara att se hur jag ska förverkliga mina nya erfarenheter.

Carolina Bergander Mörck

Välkommen tillbaka till skolan!
Kommer du ihåg när du var elev i ungdomsskolan? Jag slår vad om du tänker tillbaka på det band som du älskade, med affischer på dina sovrumsväggar. Att lyssna på denna musik nu kommer säkert att ta dig tillbaka till starka minnen.
Musik är en så viktig del av att växa upp. Som musiklärare, kan du hjälpa dina elever för livet genom att främja deras kreativitet i klassrummet.

1. Beskriv vad du hör
Denna aktivitet lär eleverna att beskriva musik och att vara kreativa med språket. Det
är ett bra sätt att hjälpa dem att lyssna och koncentrera sig, kunskaper som kommer att
vara värdefulla i alla delar av deras liv. Denna aktivitet är bäst för elever som har viss
förkunskap av att läsa musik.

UPPGIFT:
Öppna Solfeg.io webbapplikation och förbered 3 eller 4 låtar. Vi rekommenderar att
du använder kontrasterande låtar, sådana som Marilyn Manson’s Sweet Dreams, SIA’s
Chandelier, och Rolling in the Deep av Adele. Om dina elevers favoritlåtar finns på Solfeg.
io kan du ta med en av dem. Lägg fram whiteboardpennor som eleverna kan använda.
Spela upp en låt på Solfeg.io utan att visa eleverna skärmen. De får inte se namnet på
låten eller notationen. Eleverna måste använda samma ord för att beskriva vad de hör.
Istället för att säga orden måste de komma på dem och skriva dem på tavlan. Detta är
ett populärt spel eftersom de flesta elever älskar att de kan resa sig när som helst och
skriva ett ord på tavlan.

I slutet av låten borde det finnas massor av beskrivande ord på tavlan. Arbeta sedan
som en hel klass och gruppera orden i kategorier. Identifiera ord som relaterar till rytm,
melodi, tempo, instrumentering, och så vidare. Vid denna punkt, spela låten igen, och
visa skärmen för dina elever. Uppmuntra dem att identifiera visuella element av musiken
som tex. notationen som de redan märkt av genom att lyssna. I slutet av lektionen
kommer eleverna att kunna lyssna intensivt och beskriva musiken kreativt.

2. Komponera en rap
Sammansättningen är en av de mest kreativa musikaliska aktiviteter. Med vissa justeringar,
kan du använda sammansättning i dina musikklasser med de flesta åldersgrupper.
Rap är en bra genre för en aktivitet för sammansättning.

UPPGIFT:
Dela in eleverna i par eller i mindre grupper beroende på klass. Du kan antingen välja
ämnen eller låta eleverna komma med egna. Elevernas rapkompositioner måste följa något slags rimsystem. Ge dem några exempel. Enkla system är ABBA och AABB. De kan använda ett annat schema, men de måste vara konsekvent och rimmönster måste vara uppenbart.

Ge eleverna god tid att arbeta i par eller grupper för att komponera en rap. Berätta för
dem hur länge de kommer att arbeta med detta och uppmuntra dem att försöka avsluta
sin rap inom viss tid. När tiden är ute, fixa så att klassrummet är redo för uppvisning.
Förbered ett rapspår på Solfeg.io, välj en låt och ”mute” det vokala spåret (Eminem’s
Lose Yourself och Linkin Park’s In The End kan vara ett bra val). Varje grupp ska komma
fram i klassen och utföra en rap med olika spår.
I denna aktivitet skapar eleverna en sammansättning utan att behöva läsa musik.
De kommer med stor koncentration att lyssna till varandras rappar.

3. Karaoketävling
Karaoke är det ultimata musikspelet. Det finns inget bättre sätt att göra dina lektioner roligare än att ta med karaoke till klassrummet. Ett annat alternativ är att, till exempel, på onsdagar ha ”Karaoke dagar” när någon från skolan kan komma från musikklassen och sjunga på sin lunchrast. Du kommer att bli förvånad över hur många elever (och lärare!) som kommer att samlas för att få en rolig kvalitetstid
tillsammans.
Med hjälp av Solfeg.io, kan eleverna välja mellan ett stort antal låtar av artister som Ed Sheeran, Adele, Linkin Park, Taylor Swift, och andra. Naturligtvis kommer det att finnas några elever som inte vill sjunga solo. Du kan tillåta dem att sjunga i små grupper. Resten av klassen blir domare. De kan dela ut poäng för olika delar av deras sång. Den elev med mest poäng vinner.
I Solfeg.io-plattform, kan du välja att inkludera den vokala delen av musikspåret
eller spela karaoke-stil. Sångare kan följa notationerna samt låttexter. Deras klasskamrat
som är domare kan kontrollera om de håller sig exakt till den musik som de har skrivit.

Jag som skrivit artikeln heter Lauma Kazaka och jag är medskapare av Solfeg.io, appen som hjälper till att undervisa musik i skolan och hemma.
 

Etiketter: undervisning, tips

Musik i Norden

I Musikläraren nr 3 2017 fanns en inbjudan från vår systerorganisation i Norge, Musikk i skolen till Musikläraredagen i Trondheim i början av oktober. Vi besökte motsvarande arrangemang 2016 men saknar information om hur många svenska musiklärare som tog tillfället i akt och deltaga i konferensen. Vi konstaterar att vi
i mångt och mycket saknar kunskap om hur undervisning i de estetiska ämnena i allmänhet och i musik i synnerhet gestaltar sig i de nordiska länder. Vi sökte därför efter information på nätet och hos Föreningen Norden. Uppgifterna nedan är knapphändiga men ger dock en viss fingervisning om sakernas tillstånd i de nordiska länderna.


Grundskolan

Danmark
Det finns tre estetiska ämnen: musik, bildkonst och det nya ämnet hantverk och design, som ersatt slöjd och handarbete. Musik är obligatoriskt från första till sjätte klass. Fokus ligger på sång och notkunskap. Antal timmar i musik: 330.
Ämnet lägger grunden för »livslångt och aktivt deltagande i musiklivet«. I högstadiet är musik en valbar kurs. Det råder brist på musiklärare. Ämnet har utökats i timplanen de senaste åren och det är vanligt att lärare från kulturskolan undervisar i grundskolan. Det finns en ny lag som stipulerar att kulturskolan och skolan ska samarbeta och att de praktisk estetiska ämnena ska stödja de teoretiska, särskilt i danska och matematik.
Grundärarutbildningen är fyraårig och man specialiserar sig i tre olika ämnen där de estetiska kan ingå. Enligt Danmarks Lærerforening genomförs 84 procent av musik-undervisningen av en behörig lärare.
Lärarna i Danmark tjänar i genomsnitt 39 090 svenska kronor i månaden.


Finland
Estiska ämnena benämns konst-och färdighetsämnen, i vilka musik, bild, slöjd, idrott och hem-och konsumentkunskap ingår. Antalet timmar i musik i grundskolan 304 timmar.
Musikämnet bör främja en positiv inställning till musik och kulturell mångfald. Eleverna ska sjunga, musicera och komponera. Man ska både främja elevernas musikaliska
kunskaper och deras förmåga att samarbeta. Lärarnas status är hög. Samtliga lärare har en magisterutbildning. Över 90% i grundskolan är behöriga.

Ämneslärare i grundskolan börjar på 26 978 svenska kronor i månaden och får i slutet av karriären minst 35 086 kronor. Lönen baseras på hur många timmar man undervisar.
Man får 1 120 kronor extra i månaden per extra undervisningstimme.

Island:
De estetiska ämnena delas upp i konst och hantverk. I konst ingår scenkonst - drama och dans, bild och musik. I hantverk ingår textilslöjd, hantverk och design samt hem- och konsumentkunskap. Varje skola organiserar de praktisk-estetiska ämnena självständigt.
Rektorn beslutar om ämnesområdena ska undervisas separat eller användas i andra ämnen, om ämnena ska ges i koncentrerade korta kurser eller kontinuerligt under året. Drama finns som ämne, vilket är unikt i Europa.
Antal timmar i konstämnen: 624
Ämnet ska stärka elevernas känslighet inför och kunskap om de grundläggande faktorerna i musik: tonhöjd, noter, klangfärg, volym, ackord, tolkning och form, så att de kan bilda sig en uppfattning om olika musikstilar och inse värdet av musik i sina liv. Upphovsrätt och digitala verktyg är innehåll scenkonst.
En lärare med en masterexamen i ett estetiskt ämne tjänar omkring 36 500 svenska kronor i månaden


Norge
Ämnesfokus ligger på sång och noter. Antalet timmar i musik i grundskolan: 330 timmar.
Norsk lärarutbildning ger behörighet att undervisa i alla årskurser, vuxenskola och kulturskola. Det tar tre, fyra eller fem år att bli lärare i musik. Längden på utbildningen påverkar lönen, inte ämnet eller skolformen.
Cirka 60 procent av estetlärarna är behöriga i grundskolan. Den norska riksdagen har i år bett regeringen komma med en plan för hur de praktiskestetiska ämnen ska stärkas framöver och hur man ska rekrytera fler kvalificerade lärare.
Lägstalönen för en lärare med treårig utbildning är 33 618 svenska kronor. En master- utbildad lärare med kan tjäna ända upp till 53 275 svenska kronor.


Musik och kulturskola

Finland
Ämnen: Musik, dans, bild och form, konsthantverk, drama/teater, cirkus
Statlig styrning. Musik- och kulturskolor har kursplaner 23 procent av eleverna studerar dans. Krav på masterexamen för att undervisa.

Danmark
Ämnen: Bild, dans, drama, film, litteratur m.m. Statlig styrning
95 procent av eleverna studerar musik 5 års högskoleutbildning är ”vanligast”
Inga formella krav på utbildning för att undervisa

Island
98 procent musikskolor Ämnen: Dans, bild, film, drama, litteratur
Statlig styrning
Inga formella krav på utbildning för att undervisa 5,5 års högskoleutbildning är ”vanligast”

Norge
Ämnen: Musik, dans, drama, bild m.m. 67 procent av eleverna studerar musik
Statlig styrning Inga formella krav på utbildning för att undervisa
3-5 års högskolestudier är ”vanligast” bland lärarna

Källa: Föreningen Norden och Tidskriften Uttryck

Kompa med stil

Så gott som dagligen slår vi oss ned vid pianot och kompar oss själva till diverse låtar. Vi konstaterar ständigt att sången och spelet definitivt behöver utvecklas. ”Det låter så där…”, som våra närstående
brukar säga.
Det var med stor glädje vi uppmärksammade en ny kompbok, ”en ny bok för och musiklärare som kompar på piano”, som det står i ”Kompa med stil”.

Vi kontaktar författaren, Carl Dovrinder. Carl berättar inledningsvis att han egentligen är rockmusiker, utbildad på musikhögskolan i Malmö och att han i många år arbetat som frilansande musiker och barpianist. Numera delar han sitt yrkesliv med arbete som instrumentalpedagog på kommunala musikskolan i Kristianstad.

– Härligt att du tecknat ner dina tankar om kompspel och hur vi kan få det att låta bättre och riktigt svänga. Vem vänder sig boken till i första hand?
– Under de år som jag arbetat som pianopedagog och barpianist, bland annat på hotell-
kedjan Hilton, har jag ofta ofta kommit i kontakt med andra musiker som undrat varför det finns så få böcker om den moderna formen av brukspiano som kan tillämpas på dagens populärmusik, och inte bara på sextiotalets och sjuttiotalets musik. Därför har jag skrivit
och gett ut en e-bok med ca 40 minuter liveinspelat material som tagit mig ca två år att sammanställa. Den huvudsakliga målgruppen är repetitörer och musiklärare med piano som biinstrument. De får en lättanvänd och inspirerande idébank som i kompväg täcker upp en stor del av den musikaliska världskartan. Även om boken inleds med en liten teoridel så är det mer en praktisk bok avsedd för instrumentutövning än en teoribok.

– Du har valt använda nätet som bas, det är en e-bok?
– Jag har sett att vissa böcker där CD-skivor medföljer har fungerat bra. Men tekniken går framåt och CD-spelaren blir allt mer sällsynt i hemmen. Därför hoppas jag att det digitala formatet med inbäddade ljudfiler blir ett bra alternativ och med en laptop fungerar det även i undervisningssammanhang.
Det kräver dock att man använder Acrobat Reader på en dator för att se de klickbara ikoner som aktiverar ljudet. Om man enbart lånar boken kan du läsa noterna, men inte spela upp ljudet.

– Hur har du arbetat fram materialet som används i boken?
Under mina år som barpianist har jag kommit i kontakt med många musikaliska ytter-ligheter och pressat mig själv att snabbt hitta kreativa spelsätt som fungerar till låtar som jag hört någonstans men aldrig tidigare spelat. Därifrån kommer mycket av min egen kunskap. Därtill har jag länge analyserat hur diverse artister kompas eller kompar sig själva på piano. Youtube och inte minst Spotify har varit
ovärderliga verktyg i detta rätt omfattande
och tidskrävande arbete.

– Även om det inte direkt kryllar av svenska böcker om pianokomp så har det skrivits en handfull redan. Vad är det som gör den här boken unik förutom att det är en e-bok?
– Jag ser att de flesta svenska böcker som redan finns börjar bli omoderna eftersom de inte tar upp spelsätt som går att applicera på kommersiell musik från 80-talet och framåt. Ofta beskrivs dessutom pop eller rock som homogena musikstilar, trots att det räcker att slå på radion i några minuter innan man hör en låt som inte alls överensstämmer med vad som står i böckerna. Jag har satsat på kvantitet istället för att som många andra böcker
beskriva ett mindre antal komp tillsammans med fullt utskrivna ackordsförlopp.
Istället vill jag låta de klingande exemplen tala. Det finns en hel del genomtänkta pianistiska approximationer i boken som uppmuntrar till flexibilitet för den som lyssnar,
imiterar och reflekterar.

– Vad vi förstår så saknas musikstilar från många länder, du har utelämnat musik från tex. Asien?
– Alldeles riktigt. Och det enkla svaret är att alla musikstilar helt enkelt inte är överförbara till akustiskt piano. Exempelvis bygger merparten av de musikstilar som härstammar från Afrika och Sydamerika på rytmer från olika trummor och rytminstrument som sammantaget
bildar rytmiska mönster som två händer på en klaviatur inte kan klara av. Det händer
dock då och då att stilar förenklas och etablerar sig som accepterade kompmodeller för klaviaturinstrument. Dessutom finns det musik där en viss instrumentuppsättning
bildar ett så karaktäristiskt sound, att det ofta är lönlöst att försöka återskapa det på en klaviatur. I den kategorin faller ofta såväl hiphop som traditionell musik från Mellanöstern in.
Där lämnar vi Carl och kastar oss över innehållet i ”Kompa med stil”. Vi återkommer med våra synpunkter på boken.
 

Etiketter: undervisning

Estetiska ämnen återinförs på alla nationella gymnasieprogram!
Regeringen presenterade 7 september 2017 en remisspromemoria med förslag att ett estetiskt ämne ska ingå i alla nationella program i gymnasieskolan. Ämnet ska omfatta 50 gymnasiepoäng. Gymnasiearbetet ska omfatta 50 gymnasiepoäng, i stället för 100 gymnasiepoäng som i dag.

Att alliansregeringen 2011 plockade bort de estetiska ämnena har allvarligt skadat gymnasieskolan, det kan vi alla hålla med om, hoppas vi. Musikläraren får i alla fall medhåll av Nicklas Malmber, kulturpolitisk talesperson för miljöpartiet, som säger:
”Jag har arbetat för att trygga en riksdagsmajoritet för ett återinförande och vi är nu trygga i att ha säkrat det, så att regeringens proposition kan bifallas”.

Författningsändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2019 och tillämpas första gången på utbildning som påbörjas efter den 30 juni 2019.

Förslaget i sin helhet:
”Ett estetiskt ämne som benämns estetiska uttryck och som omfattar 50 gymnasiepoäng, ska ingå bland de gymnasiegemensamma ämnena i alla nationella program i gymnasieskolan, utom i det estetiska programmet. På estetiska programmet ska istället karaktärs- ämnena estetisk kommunikation samt konst och kultur ingå.
Omfattningen på ämnen genom vilket det estetiska programmet får sin karaktär ska ökas från 1 050 till 1 100 gymnasiepoäng. Gymnasiearbetets omfattning ska minskas från 100
gymnasiepoäng till 50 gymnasiepoäng.
Statens skolverk ska få i uppdrag att utarbeta en ämnesplan för ämnet estetiska uttryck och att se över estetiska programmets karaktärsämnen.
Skolverket ska även få i uppdrag att när det gäller gymnasiearbetet se över och vid behov föreslå ändringar av de nationella programmens examensmål samt att utforma stöd- och kommentarmaterial om examensarbetet och examensmålen”.

Är du intresserad av remisspromemorian:
”Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt
ämne i alla nationella program”,

 

Jag sitter och försöker begripa att jag har mer än 40 år bakom mig i skolans värld, FYRTIO ÅR,
dvs hela mitt vuxna liv! Jag försöker också förstå att jag inte en sekund ångrar att jag blev musiklärare och om detta tänker jag
skriva, men ni ska veta att det höll på att ta slut innan det ens hade börjat...

En musiklärare presenterar sig
Året är 1969 och jag är nitton år. Jag har sedan ett år definitivt slutat spela piano. Gitarren däremot hänger med överallt.
Jag kan en massa Dylan- och Donovanlåtar
men de har under en tid vackert fått maka på sig till förmån för antiimperialistiska och kommunistiska kampsånger.
Det är där det kunde ha tagit slut. Jag nöjde mig nämligen inte med att dagarna igenom käfta med historie- samhälls-, filosofi- och tysk (!)-lärarna, jag visade öppet mitt politiskt upplysta förakt även under musiklektionerna.
Den kvinnliga musikläraren var emellertid inte som andra. Vid ett tillfälle håller hon kvar mig efter musiklektionen och tittar storögt på det usla musikbetyg jag hade med mig från ett tidigare gymnasium (jag hade gjort mig omöjlig där och stuckit efter första året.)
– Spela något, säger hon, de andra säger att du kan! Jag vill höra dig spela!
Jag spelar några låtar, både med och utan sång, och lämnar tillbaka gitarren.
– Vad menar du egentligen med att inte nå´n gång visa något av det du kan? Du bara bjäbbar och är sur hela tiden. Jag kommer att ge dig en femma i betyg, men jag förstår din förra lärare som nära nog underkände dig!
Hon hade avväpnat mig. Jag muttrade  något till svar om att jag inte var värd en femma., men innerst inne jublade jag. Någon hade sett musiken inom mig och helt fräckt klivit över min barrikad av ideologisk oåtkomlighet.

Jag uppehåller mig vid denna episod dels för att den lotsade in mig på min yrkesbana men också för att den kom att vägleda mig som musiklärare i fyrtio år. Men vi fortsätter där vi är, och jag är fortfarande nitton.

Jag vikarierar och gör lumpen
En dag hösten 1969 blev jag uppringd av lärarförmedlingen (jag hade anmält mig för vikariat) och tillfrågades om jag inte, med tanke på mitt musikbetyg (!), kunde vikariera i musik. Javisst, tänkte jag och stoppade ner texterna på ”Colours”, ”Oxdragarsång” och ”Casey Jones” i mitt gitarrfodral för att under några månader flacka mellan Rågsved, Huddinge, Alvik, Kungsholmen och Skanstull.
Det var ännu inte så vanligt att det på musiklektionerna dök upp unga gitarrkillar som kom och svängde till det sittande på katedern. Vi njöt nyhetens behag tillsammans, eleverna och jag. Inte för att jag då tänkte i banor att detta skulle vara ett framtida yrke, men det var kul.
Ja, så länge det varade. Lumpen kallade! Emellertid kom det sig att, medan jag ännu travade i militärens underbara marschkängor, en annons dök upp om en ny sorts musikutbildning, en ”modern” utbildning där man förutom musik skulle ha ett ytterligare ämne att undervisa i.
En lång påskpermission gav mig tillfälle att plocka fram Chopinvalser och Brahms
ungerska dans. Jag spelade så tangenterna glödde.

SÄMUS
Vid antagningsprovet till SÄMUS hade jag, efter att ha hamrat mig igenom den
ungerska dansen, bara velat gå min väg, men juryn bad mig vänta och frågade vad jag menade med ”spelar lite gitarr”, något jag angivit i min ansökan. Så räcktes än en gång fram en gitarr till mig vid ett tillfälle då jag skulle bedömas och betygsättas.
– Men där har du ju det!, yttrade någon ur den plötsligt leende juryn. Jag hade spelat ”Oxdragarsång” och lyckats svänga till det utan att sitta på en kateder!. Några
månader senare låg det ett brev på min logementssäng på Känsö, jag har antagits!
Den värld som öppnade sig för mig och ytterligare 23 antagna hösten -71 är svår att beskriva, vi mötte nämligen en flock lärare som alla var besjälade av att åstadkomma
något nytt. De var alla utpräglade individualister men hade det gemensamt att de trivdes där det var högt i tak och dessutom utstrålade de generositet, det som kanske är den svåraste konsten inom konsten!
Nu har det nästan gått femtio år sedan allt detta hände men redan där, i portgången,
fick jag de nycklar i handen som gjorde att jag skulle fungera tillsammans med trettio ungdomar i taget, lektion efter lektion, månad efter månad, år efter år.

Musiklärare!
Jag tar min lärarexamen i historia och musik 1975. Då har jag sista året läst på lärar-högskolan varav halva tiden vigts åt praktik.
Redan under praktiken på Almåsskolan i Mölndal märker jag att det som såtts på SÄMUS har i mig fallit i den bästa av jordar. Jag vågar skriva lite låtar och ställa till ett musikaliskt spektakel om hur en kille och en tjej gör slut. Handledaren ser lite bekymrat på men låter mig i alla fall få en fot med i våravslutningens program.
Kort därefter får jag jobb på Flatåsskolan i Västra Frölunda. Där möter mig ett fem-parallelligt högstadium med musikundervisning i helklass, undantaget fyra veckor i nian då man i klassen turas om att gå på pryo. Under dessa veckor kan man undervisa i halvklass och vad som sker då blir snart mycket betydelsefullt för den framtida musiken på Flatåsskolan.
Skolan har inte haft någon stadga och kontinuitet på musikområdet så när jag vill köpa en kontrabas och en musikanläggning får jag det utan tjat. Studierektorn som har barn på högstadiet har fått höra att den nye musikläraren är ”lagom sträng och lagom rolig”, så det känns som om jag sitter någorlunda säkert i sadeln.
Vid mitt första luciatåg presenterar jag mig på allvar. Tärnor och stjärngossar läser
skämtsamma verser och blockflöjter och fotstamp överraskar åhörarna. Jag mottar lite synpunkter om ”traditioner” men tillsynsläraren konstaterar nöjt att jag ”håller måttet”.

Körsång och halvklass
Vad jag omedelbart upptäckte som musiklärare
var hur påvert allting var. Jo, jag fick omedelbart handla lite, men helklassundervisning i musik betydde att allt spelande sattes på undantag. Visst, det gick att låta några spela i taget men det kändes att man stångade sin panna i en betongvägg, gång på gång…
Till en början tog jag tag i körsången. Kören fick ett rullande schema. Kören blev snabbt ett nav i undervisningen, den
växte, vi sjöng trestämmigt och själva det faktum att lärarna accepterade en ”dålig” lösning för ett bra ändamål gav mig en knuff framåt. I takt med att elever strömmade till och att det blev status i stället för töntigt att sjunga, blev de vanliga
musiklektionerna bättre, jag hade i varje klass elever som vågade sjunga ut och till
sist vågade de flesta. Detta att de flesta har sången inom sig och bara behöver lite lirkande var en av de första och största lärdomar jag drog på Flatåsskolan. Att det finns elever som inget hellre vill än spela instrument och sjunga i mikrofon  behöver jag i detta forum inte påpeka.
Snart hade jag också på Flatåsskolan satt ihop ett band som träffades efter skolans slut. Jag fick så småningom dessa extratimmar, kör och band, inskrivet i min tjänst och just skolbandet blev en vitamininjektion för hela skolan. Det visade sig att det fanns hur mycket musikalitet som helst hos eleverna. När Pia Ekberg i den första upplagan av bandet släppte
ned bomben att de skulle vara med i TV:s "Diskotaket” var vi tvungna att skaffa oss
ett namn och i TV-tablån kom det att stå ”High Flat Society”.
Bandet framförde bl.a. ”Kansas City” i Beatles tappning och Flatåsskolan hamnade hastigt och lustigt på ”världskartan”.

Schlagerfestival
Ensemblespelandet behövde en skjuts dock. Jag började sikta in mig på PRAOveckorna
då jag hade eleverna två veckor i taget i halvklass. Efter instrumentgenomgångar och lite kaotiska ”känna på”-timmar fick varje klass i uppgift att skriva en schlagerlåt! Jag visade barnen hur massvis av låtar skrevs med hjälp av en enkel ackordrundgång. Med samma
fyra ackord som utgångspunkt fick halvklasserna lirka fram melodier. Jag såg till
att de fick lite olika groove för att var och en skulle sticka ut. En veckas komponerande och textskrivande, en vecka spela och ”banda”. (Banda betyder att en bärbar kassettbandspelare med play/rec.-knapp ställs framför klassen!)
Till en början var det sluten omröstning om vilken låt som var bäst bland de tio grupperna (Man fick bara inte rösta på sig själv) och gruppen som vann presenterades i Veckonytt, det var allt.)
Under tiden som spelandet tog fart skrev jag många låtar till kören, t.ex. ”Tomten” (som ju verkligen har levt ett eget liv långt utanför H28, Frölundas musiksal) och känslan var att jag hade hamnat rätt i livet. Efter fem år hade de flesta pusselbitarna hamnat på plats. Jag hade musikälskande ungdomar omkring mig och jag förstod att det var viktigt för hela skolan att de som verkligen brann för att spela och sjunga också fick utrymme för detta.
Detta var en lärdom: Glöm inte att ge de besjälade plats, de är förebilderna och inspirerar
ofta de övriga eleverna bättre än du själv!
Efter ytterligare några år var både kören och High Flat Society så bra att det inte alls var uppseendeväckande att de fick uppträda på Götaplatsen för åttatusen människor. På skolan var halvlassundervisning självklar och schlagerfestivalen hölls nu i skolans aula som en scenshow.
 

”Vill jag – Vill jag inte”
Vi är framme vid tidigt 90-tal, tiden för gröna bomberjackor, marschkängor och rakade skallar. 60-talet var länge sedan begravt och en hård och kall vind blåste i samhället. Bland skinnskallarna fanns tidigare elever till mig, elever som jag dessutom haft i historia, och jag kände mig både dum och maktlös. Det var då jag insåg att det var musiken jag hade som svar. Kunde inte jag med melodier och texter locka med mig ungdomar i syfte att motverka denna bedrövliga tidsanda?

Sagt och gjort. Jag skrev musik i samma anda som jag tidigare hade gjort till stöd för kemiläraren Bengt Anderssons miljöarbete på skolan, men nu för tolerans, vänskap och solidaritet. (I ett nafs var jag tillbaka på gymnasiet -68, då jag och andra elever skrev ihop en pjäs om OS i Mexiko, med fokus på John Carlos och Tommie Smith.)
Jag tog med mig några nyskrivna låtar och begav mig till högstadieskolor i Frölunda för att hos deras körer pejla intresset. Den sång som angav tonen, det personliga mötet mellan människor, hette ”Vill jag - Vill jag inte”. Intresset var stort och strax var vi ett hundratal. Det goda syftet uppmärksammades av kommunen och plötsligt blev vi lovade 100.000 kr för att kunna göra en konsert på musikhögskolan, spela in en skiva och trycka upp den till alla högstadieelever i Västra Göteborg. I samma veva fick tv-profilen Hagge Geigert reda på vad vi höll på med och förärade oss sitt personliga fredspris. Året är 1994.

Musikklasser
Denna manifestation, som vi gjorde tillsammans med Kommunala Musikskolan och studenter från musikhögskolan förändrade i ett slag hela spelplanen för mig och för Flatåsskolan. Skolorna i Göteborg och Sverige var inne i en profileringsfas och rektorn Bengt Jansson var en av idéernas verkliga tillskyndare. Snart hade Flatåsskolan både musikklasser och miljögrupper, båda med stort genomslag medialt och bland barnfamiljer i Frölunda.
Musikklass i vanlig mening är sångklass, men enligt mina erfarenheter var intresset för spel i grupp bland unga människor så stort att jag valde att låta de två inriktningarna få dela på lektionstiden, en tid som spikades till sex timmar i veckan!! Det var som att släppa anden ur flaskan.
Efter en trevande start fylldes klasserna lätt och med det stora föräldraengagemang
som följde blev musikklasserna en kraft att räkna med i Högsbo SDF. Ekonomiskt var det inte en självklarhet att elever fritt valde skola då hela skolpengen inte följde med eleven i flytten. Det blev Flatåsskolans musikklasser som såg till att detta ändrades inom kommunen och Högsbo kunde nu, samtidigt med ett beslut om fördubblad antagning till musikklasserna, besluta om utbyggnad av Flatåsskolan.

Glädjen blev dock kortvarig. Innan startskottet ljöd sade GBG:s lokalsekretariat NEJ! En utbyggnad av Flatåsskolan var inte ekonomiskt försvarbar när det stod tomma lokaler runtom i staden. Mitt i den följande diskussionen om en friskolas för- och nackdelar dök erbjudandet upp: Nordhemsskolan var i akut behov av elever och vi välkomnades samtidigt som lokalsekretariatet lovade ombyggnad av lokaler för att passa musikklasserna.
Under min tid som musikalisk ledare för musikklasserna växte organisationen till att omfatta c:a 230 elever och 18 lärare ,varav åtta var musiklärare. Våra vårkonserter fyllde Stora Teatern två gånger om och snart var ingen kyrka i staden stor nog att i en föreställning rymma våra julkonserter. Föräldrarnas engagemang, som alltid varit ett nav i organisationen, tog sig nu monumentala former och den årliga loppmarknaden växte snabbt till den största i staden, vilket möjliggjorde avgångsklassernas englandsutbyte med Whitby och Malton.
Att vi lyckades förena klassisk kör och orkester med rock och pop, folk och blues i alla möjliga kombinationer var naturligtvis den stora segern och blev musikklassernas adelsmärke. För mig personligen blev den årliga schlagerfestivalen det som värmde mest. Den idé som en gång på Flatåsskolan hade banat väg för undervisning i halvklass förenade nu musikelever med övriga skolans elever i en stor musikfest i förbrödringens tecken.
Efter femton år i musikklassernas tjänst lockade min hustru över mig till New York och där sattes den egentliga punkten för min lärargärning som jag berättat om här.
Innan jag lägger pennan åt sidan vill jag återkomma till några saker som betytt mycket för mig under de fyrtio åren. Musiken som den genaste vägen till
elever med attitydproblem!
Där har vi musikläraren på gymnasiet som inte lät sig nöja med en ilsken FNL:are. Hon såg bakom ytan, eller om man så vill, bakom skölden. Mina tankar har ofta gått till henne när jag har satt ett ”alltför högt” betyg på någon som inte bemödat sig alls om kursplanen men som efter sen ankomst och under svordomar, kan få ett e-moll att svänga. Generositet som musikens och musikalitetens bästa jordmån!
SÄMUS!! Alltifrån den korta stunden inför juryn till de sprudlande och infallsrika lektionerna i de provisoriska lokalerna på Viktoriagatan lärde jag mig att det är rätt att våga. Den generositet och respekt som lärarna visade oss elever smög sig in i vårt blodomlopp. Storheter som Lennart Hall och Kurt Lindgren fick mig att ta små glädjeskutt i korridoren och gjorde sitt för att forma min personlighet som framtida lärare. Kunde flöjtspelaren från Hameln så…!
Mitt antirasistiska projekt, ”Vill jag - Vill jag inte” lärde mig att våga ta ut en sväng, och en till när musikklasserna bildades. Det är bra och riktigt av musiklärare att ta plats på en skola. Musiken har en förlösande kraft och även om det alltid har inneburit en del obetalt arbete har luften blivit lättare att andas och huvudkudden underbar att somna på vid 23-tiden.

Postscriptum
Jag tänker ofta, så här efteråt, att NU har jag tid att skriva och komponera utan att tänka på skolan. Jag tänker emellertid lika ofta att det var just i kaoset av röster, slammer, sms-pip och ständigt ilande mellan lektioner som jag fick mina ingivelser. Flera av mina sånger har ju kommit till i samma ögonblick som jag lär ut dem…
Hur som helst, nu är jag där jag är och sångerna kommer fortfarande till mig. Kanske är det en uppbrottets signal inom mig som gör att jag för tillfället skriver på engelska. Inte vet jag. Jag låter mig bara följa en förlig vind, lättjefullt och skönt. Undan för undan kommer jag den närmaste tiden att presentera min musik, ny som gammal, på YouTube. Där återfinns jag under Kenneth Edward Sr.
Väl mött!
Kenneth Wadström

Kursen estetisk verksamhet försvann som valbar kurs i och med införandet av LGY11. Att kursen togs bort innebar stor besvikelse för såväl elever som lärare och undanröjde möjligheten för ungdomar i gymnasieskolan att skapa bättre förutsättningar för en rikare liv. Gymnasieutredningen som presenterades i oktober 2016 föreslog införande av ett obligatoriskt estetiskt ämne. I remissrundan var de flesta instanserna positiva
till förslag, Skolverket däremot avvisade förslaget. Skolverket menade att införandet av ett estetiskt ämne måste sättas in i ett större sammanhang med relation till införandet av ämnesbetyg och ett förändrat gymnasiearbete. I våra kontakter med Skolverket har vi fått kännedom att man dock arbetar med frågan, bl.a. anordnades en konferens i juni 2017 med deltagare från det estetiska området där frågan diskuterades.

Formellt saknar Skolverket idag ett uppdrag från riksdagen att införa ett obligatoriskt estetiskt ämne i gymnasiet. I det fall Skolverket får ett sådant senare i höst kan efter beredning ett nytt ämne införas tidigast hösten 2019.

Estetkongressen som varje samlar lärare från hela ungdomsskolan har ständigt frågan på sin agenda. Enligt Sverker Zadig, ansvarig för Estetkongressen, finns det ”osynliga tecken” på att ett nytt ämne kommer införas. Arrangerandet av den ovan nämna konferensen samt att Estetkongressen fått erkännandet som remissinstans i utredningen ”Utbildning,
undervisning och ledning” som nyligen gått ut på remiss är sådana ”tecken”. I utredningen
behandlas bl.a. behörighetsaspekter avseende undervisning estetiska ämnen/kurser. Remissen skall vara besvarad senast den 27 oktober 2017.

2018 års estetkongress kommer att äga  rum i Halmstad 13-15 april. Det är Musiklärarens
förhoppning att det redan då finns besked om införandet av ett estetiskt ämne i gymnasieskolan. Nedan citerar vi delar ur uttalande från Nationell Estetisk Kongress 2017 angående införandet av ett obligatoriskt estetiskt ämne i gymnasieskolan.

”Det finns flera goda exempel och forskning som visar att de estetiska ämnena kan hjälpa elever att uppnå en djupare förståelse och starkare utveckling inom andra ämnen än de estetiska i skolan. Men vi anser också att de estetiska ämnena har ett mycket stort egenvärde, ett eget kunskapsområde som kan komma att få stor betydelse för samhällets
kulturella, ekonomiska och demokratiska utveckling. En viktig aspekt är att betona värdet av kreativiteten i de estetiska lärprocesserna ur ett lärandeperspektiv och ett bildnings-perspektiv samt utifrån de framgångsfaktorer som kan implementeras inom alla yrkesområden.
I vårt nutida informationstäta samhälle får berättelser och multimodala uttryck en allt större betydelse, både för samhällsbyggandet och för den enskilda individen. Vi möts av en växande ström av kommunikativa uttryck som människan måste lära sig att hantera. Utöver det skrivna ordet, som har varit skolans fokus de senaste hundra åren, har bilden,
ljudet och kroppsspråket fått allt större betydelse i det moderna medielandskapet.
Precis som det krävs tid och övning att utveckla förmågan att förstå, tolka och uttrycka sig med det skrivna språket, krävs det också tid och övning för att utveckla förmågan att hantera andra kommunikativa uttryck.

De estetiska ämnena är kommunikativa och viktiga för individens hela utveckling, kanske speciellt för ungdomar som söker och skapar sin identitet under gymnasieåren.
I nedanstående text argumenterar vi kort för att de estetiska ämnenas viktiga kunskapsområden ska återinföras som obligatoriska i gymnasieskolan.

Det kulturella området
Den tydligaste kopplingen till EU:s nyckelkompetenser är Kulturell medvetenhet och kulturella uttrycksformer: förmågan att uppskatta den kreativa betydelsen av idéer, upp-levelser och känslor i ett antal medier, t.ex. musik, litteratur, visuell konst och scenkonst (EUR-Lex, 2006). Vi menar att den kulturella kompetensen inte har implementerats på ett önskvärt sätt i den svenska gymnasieskolan. Därför anser vi att införande av ett nytt estetiskt ämne är den rätta vägen att ge Sveriges elever önskvärd kompetens. Från
2018 kommer PISA-tester även att inkludera “globala färdigheter” och kulturell med-vetenhet enligt Andreas Schleicher, OECD:s utbildningsledare. ”Schools need to prepare students for a world in which people need to work with others of diverse cultural origins, and appreciate different ideas, perspectives and values; a world in which people need to develop trust to collaborate across such differences; and a world in which people’s lives
will be affected by issues that transcend national boundaries”. (OECD 2016, s. 1)

Ett obligatoriskt estetiskt ämne ger större möjlighet att få in fler människor från olika socialgrupper och med olika bakgrund och kultur i det kulturella livet. Fler får möjlighet att känna sig hemma på teater, i konsthallar och konsertsalar, både som konsumenter och producenter av kultur och konst. Breddad rekrytering inom musik-, konst-, medie-, teater- och dansutbildningar på högre nivå är dessutom önskvärd.

Det ekonomiska området
De ungdomar som börjar gymnasiet idag är födda på 2000-talet, och de kommer att vara verksamma inom yrkeslivet till 2060-talet. De samhällsförändringar som kommer att ske fram till dess är svåra att överblicka, men vi behöver rusta ungdomarna för dessa för-ändringar. Förmågan till innovation, att kunna hantera, dokumentera, tolka och uttrycka sig med olika kommunikativa uttryck kommer förmodligen att bli något som de flesta människor har nytta av i sina framtida arbeten. Att träna dessa förmågor och att kommunicera sina kunskaper, är något eleverna tränar inom de estetiska ämnena.

Varje medborgare behöver utbildas i gestaltning: att ge form åt, konstruera och synliggöra sin kompetens och sitt ämnesområde. Kommunikation är också invävt i flera av EU:s nyckelkompetenser, liksom i OECD:s ramverk för kommande PISA-mätningar – tänkta att spegla kunskaper för framtidens behov: ”Effective and appropriate communication and behaviour, within diverse teams, is already a component of success in the majority of jobs, and will become an even bigger component over the years ahead”. (OECD 2016, s. 3)

Allt fler människor skapar och konsumerar kultur i det moderna medielandskapet och vi kan redan se hur musik-, film- och dataspelsbranscherna har växt och fått allt större betydelse för länders ekonomi.

Även inom den kommersiella kulturen är förmågan att skapa och förmedla berättelser
genom olika kommunikativa uttryck av stor betydelse. Att tänka utanför boxen, att vara kreativ och se andra ingångar till problemlösning kommer att vara en absolut nödvändighet i den framtida konkurrensen på arbetsmarknaden.

Att utveckla den kreativa förmågan sker bl.a. genom ett processinriktat arbete i de estetiska ämnena; att träna, utforska, våga misslyckas och sedan med hjälp av sina erfarenheter ta sig vidare. Det estetiska genomsyrar hela samhället....... och har potential att bidra till utveckling inom en mängd yrkesområden.  Vi ser därför ingen anledning till att ett estetiskt ämne skulle exkluderas från gymnasieskolan.

Det demokratiska området
Samhället går mot en ökad segregering mellan människor med olika sociala bakgrunder, mellan små och större orter, mellan stad och land. Efter att det estetiska obligatoriska ämnet försvann från gymnasieskolorna finns inte dessa kunskapsområden representerade på alla gymnasieskolor eller ens i alla kommuner. Det betyder att den estetiska kompetensen idag främst finns på större skolor i större kommuner med estetiska program.

Se vidare: www.estetkongress.se

Songlines

Under 2015 kom 35 369 ensamkommande ungdomar till Sverige. Nästan lika många barn kom hit med sina familjer. För att hjälpa dessa
ungdomar startade efter förebild från Jeunesses Musicales i Belgien projektet Songlines. Jeunesses Musicales bildades 1945 i Bryssel och är idag världens största, ideella organisation som arbetar med fred, ungas egenmakt och för ett inkluderande samhälle.

Musikläraren kontaktar Songlines och Julia Sandwall, som är nationell samordnare. Julia berättar att Songlines, vars moderorganisation är Jeunesses Musicales Sweden, är en kulturell, social och nationell verksamhet för unga som flytt, oftast ensamkommande. De flesta ungdomar Songlines jobbar tillsammans med har tagit en mycket lång väg för att slippa krig och våld. ”Det kräver mod och styrka”, berättar Julia, och det är den kraften
som Songlines vill ta vara på och ”det är därför oerhört viktigt att lyssna in vad ung-domarna själva vill: De vill prova på bra och meningsfulla aktiviteter, få lära känna svenska kompisar, idrotta, uttrycka sig med musik och kultur”.
På frågan om vad som är Songlines huvudsakliga verksamhet, svarar Julia att ”vi bygger mötesplatser, arrangerar fester, skapar teambildande, inkluderande verksamheter och
försöker implementera tanken att ALLA måste hjälpas åt nu”.

Julia Sandwall berättar vidare att projektet finansieras med medel från Allmänna Arvs-fonden. Bland samverkansparterna finns Imagine Sweden/Musik Direkt, Kulturskolerådet, NBV och andra studieförbund, KulturUngdom, NKA m.fl. Julia skänker också Sting en tanke som gav sitt Polar-pris, en miljon kronor, till Songlines.
Julia fortsätter: ”Vi vill vara en paraplyorganisation för alla goda krafter. Tillsammans kan vi kämpa för att alla unga ska känna hopp och framtidstro. Ungdomar har rätt till en framtid! Ungdomar har rätt att bli lyssnade på!”

Songlines vill att ungdomar som flytt ska känna sig välkomna i Sverige och få möjligheten
att uttrycka sig med kultur och musik. Songlines samarbetar med körer, orkestrar, musik-grupper, musikskolor, organisationer och festivaler i hela landet.
Projektet stöttar också ungdomar att själva vara med och arrangera aktiviteter
– demokratiskt, jämlikt och internationellt.

Projektet, som startade i början av 2017 pågår i tre år. Förhoppningen är att Songlines efter projekttidens slut skall bli en permanent verksamhet inom moderorganisation
Jeunesses Musicales Sweden.
Julia avslutar samtalet med att inbjuda musiklärare till kontakt och att ”ambitionen är att kunna engagera 250 ensamkommande i varje län”.

I samband med Nätverk i Musik, 14 oktober 2017, berättar Julia Sandwall mer ingående för Songlines verksamhet. Välkomna!

För mer information se: www.songlines.se

Etiketter: undervisning, projekt

Det finns idag åtta orter där man kan utbilda sig till lärare i musik. Antagningssituationen
är problematisk. Mer än 100 av de 250 utbildningsplatserna står tomma. Så
här många studenter togs in på lärarutbildningarna i Sverige hösten 2017:
Piteå: 9 av 20 platser
Umeå: ingen uppgift
Linnéuniversitetet Växjö:14 av 24 platser
Örebro: 18 av 55 platser
Stockholm: 30 av 50 platser
Ingesund: 18 av 35 platser
Göteborg: 27 av 32 platser
Malmö: 35 av 48 plaster.

Vi kan alltså konstatera att det är relativt tomt på musiklärarutbildningarna runtom
i landet. Ungefär 40% av utbildningsplatserna står tomma. De gamla musikhögskoleorterna
klarar sig bäst. De två universitet som tillkommit bland utbildningsorterna, Umeå och Växjö, har minst antal studenter. Antagna lärarstudenter till utbildning mot grundskolan är förhållandevis få. Vad vi kan läsa ut på Universitets- och högskolerådets antagnings-statistiksida är det enbart i Göteborg och i Ingesund som det finns denna typ
av utbildning. I Göteborg är den elva studenter av 27 som tänker sig en framtid som
musiklärare i grundskolan. Övriga lärosäten har enbart utbildning mot gymnasieskolan.
I Malmö ges en I/E-utbildning (instrument- och ensemblepedagog) som ger kompetens
för lärarverksamhet på det estetiska programmet och i kulturskolan.

Varför har det nu blivit så att färre unga människor vill arbeta som musiklärare? Man
kan spekulera i orsakerna. Faktorer som en lång utbildning med kort utbildningstid i musik, en många gånger undermålig kommande arbetsmiljö och låga lärarlöner inverkar stort. Visserligen arbetar personalorganisationerna idogt för en bättre löneutveckling för musiklärare men det räcker inte att lova högre löner. Det måste till något annat. Massmedia
stör också antagningsklimatet. Många gånger målas en alltför mörk bild upp av skolan. Detta bidrar naturligtvis till obenägenheten hos unga människor att söka en lärar-utbildning.

Vad gäller utbildningen till 7-9 lärare är situationen nästan att betrakta som katastrofal,
detta gäller samtliga utbildningsinriktningar till lärare, inte enbart musik. Vad gäller musiklärare mot grundskolans högstadium är det enligt uppgift fortfarande få studenter antagna. Övriga utbildar sig mot gymnasieskolan eller mot verksamhet i den kommunala musik- och kulturskolan.
Kommer det då att finnas arbete åt alla som utbildar sig till gymnasielärare? De nuvarande behörighetsreglerna ger visserligen gymnasielärare möjlighet att undervisa på lägre stadier, men hur benägen är man att undervisa i grundskolan när man aktivt valt att utbilda sig till gymnasielärare?
Införandet av en ny obligatorisk estetisk kurs lär dröja, men kommer att kunna ge arbets- tillfällen till flera utbildade lärare.

MR:s ordförande Kristina Stenborg uttrycker stor oro: ”Det är faktiskt redan så att många som idag jobbar som musiklärare inte har utbildning samtidigt som många av dem som en gång utbildade sig hoppar av yrket”.
Kristina Stenborg ser många orsaker till att färre söker sig till musiklärarutbildningarna:
”Vill man bli musiklärare, ja då vill man läsa mycket musik. Att enbart studera musik 90 hp, ett och ett halvt år, räcker inte. Ettämnesutbildningen är längre och har fler sökande. Men att välja en ettämnesutbildning kan vara bedrägligt.

I många fall är det ju så att när man väl kommer ut i arbetslivet, upptäcker man att man kanske inte orkar jobba enbart med musik på grund av förutsättningarna: det är höga ljudnivåer, det är stora undervisningsgrupper och lite lektionstid för musikämnet med höga
kurskrav. Man vill helt enkelt ha ett andra ämne. En kategori studenter är också de som aldrig tänkt sig arbeta som lärare men väl vill studera musik. Hur många dessa är bland de antagna kan man bara ana...

Musiklärarnas Riksförening menar att man först och främst måste förändra utbildningen till lärare i musik, låt den framförallt få mer ämnesfördjupning.
Villkoren och förutsättningarna för musiklärarna ute i landet måste också förändras. Det ska inte vara så att musiklärare slutar sitt jobb därför att förutsättningarna är undermåliga, vilket tyvärr många gör.

Etiketter: utbildning, undervisning

Lärarbristen

Tidningen Skolvärlden har med utgångspunkt i data från Skolverket kartlagt ålder, bostadsort och ämnesbehörighet hos 158 523 lärare med en svensk grund- eller gymnasielärarlegitimation (maj 2017). Sammanlagt 12,1 miljoner uppgifter har analyserats. För att få en bild av hur lärarbristen kan komma att utvecklas har Skolvärlden jämfört antalet äldre lärare (60–67 år) med antalet yngre (25–32 år).
Resultatet visar på en enorm kommande brist på yngre lärare om ”det ska vara lika många
unga som äldre som arbetar i skolan”. Observera att den statistik som presenteras i Skolvärlden innehåller uppgifter om de behöriga lärare som finns registrerade hos Skolverket, om personerna verkligen arbetar som lärare framgår inte av statistiken. I tabellen (se nedan) ingår enbart ämnen med fler än 100 legitimerade lärare oavsett ålder.

Några exempel:

  • I Norrbottens län är bristen på unga grundskolelärare (om de båda grupperna ska vara lika stora) 83 procent, bland gymnasielärare är den 80 procent.
  • I 45 procent av Sveriges kommuner bor det färre än tio unga legitimerade grundskolelärare. I många inga alls.
  • 583 lärare i åldern 60–67 år är behöriga att undervisa i franska i grundskolan. Motsvarande antal i åldern 25–32 är 89 stycken. Det innebär en brist på 85 procent om grupperna ska vara lika stora. På liknande sätt ser det ut i ämnen som tyska, bild och engelska.
  • Bland legitimerade gymnasielärare är skillnaderna mellan yngre och äldre lärare ännu större. I maj i år fanns det exempelvis 150 gymnasielärare i gruppen 60–67 år som var behöriga att undervisa i juridik. I gruppen 25–32 år var antalet fyra, det vill säga en skillnad på 97 procent. I företagsekonomi var skillnaden 91 procent, i kemi 87 procent och i teknik 80 procent.
  • Ett av få gymnasieämnen som avviker positivt är historia. I maj i år fanns det enligt Skolverket 349 fler legitimerade historielärare i åldern 25–32 år än i åldern 60–67 år.

I ämnet musik är skillnaden mellan yngre och äldre lärare 84%. Statistiken bygger på information från Skolverket att det finns 1948 legitimerade musiklärare i åldern
25 – 32 år samt 12241 legitimerade musiklärare i åldern 60 – 67 år.

Musikläraren ifrågasätter att den senare gruppen omfattar så många musiklärare,
12 241! Vi har sökt Skolverket i frågan utan att nå fram till ”rätt person”. Musikläraren
återkommer med förhoppningsvis korrekta fakta.

I artikeln i Skolvärlden intervjuas en språklärare, Kent Fredholm, ordförande i Språklärarnas Riksförbund. Han blir inte chockad över bristen på yngre språklärare. Vi återger i korthet intervjun och konstaterar att den intervjuade likaväl kunde ha varit Musiklärarnas Riksförenings ordförande Kristina Stenborg.

– Vad säger du?
– När man tittar på statistik över tidigare år ser vi att det utbildas oerhört få språklärare. Det är väldigt få som söker till utbildningarna.

– Varför ser det ut så?
– Det handlar väldigt mycket om arbetsmiljön för lärarna. Man måste se till att de får bra förutsättningar för att kunna bedriva språkundervisning. Språkärare hör till den grupp som får minst tillgång till ämnesfortbildning, säger Kent Fredholm och fortsätter:
– Det är naturligtvis allvarligt, för tittar man på språkämnena så är det ämnen där det hela tiden sker en utveckling och där man behöver ha kontakt med målspråksländer. Det är en absurd situation när språklärare ofta själva får stå för sin ämnesfortbildning genom strategiska val av semesterresor i stället för att få adekvat fortbildning i tjänsten.

– Vad är lösningen?
– Ska det börja vända så måste språklärare, eller unga människor som funderar på att utbilda sig till språklärare, få bra arbetsförhållanden. Vettiga gruppstorlekar, vettig arbetsbelastning, tillgång till fortbildning och sedan är lönenivån såklart viktig. Språklärarna har inte direkt legat högst på lönelistan under senare år,
säger han. Det går inte längre….

I Skolvärlden hittar vi också en intervju med en utredare på Universitetkanslerämbetet
(UKÄ), Fredrik Svensson.
Enligt artikeln och utredaren har krisen nu gått så långt att det inte längre går att utbilda så många lärare som behövs.

Drygt hälften av de 16 500 lärare, räknat i heltidstjänster, som nyanställdes under det senaste läsåret saknade pedagogisk högskoleexamen, enligt Skolverkets statistik.
Av lärare med lärarlegitimation var det många som undervisade och satte betyg i ämnen som de saknade behörighet i.
I några kommuner är det i dag vanligare med en obehörig lärare än en behörig. Lärarbristen kommer att förvärras och det gäller i princip hela landet. Enligt regeringens bedömning kan det om två år saknas 60 000 lärare. Lärarkrisen har nu gått så långt att den inte längre går att utbilda bort. Det är helt enkelt för sent enligt Fredrik Svensson på UKÄ.

I artikeln ställs frågan: Men allt fler utbildar ju sig till lärare? Men det räcker inte.
Om vi ska tillgodose det framtida lärarbehovet med hjälp av utbildning måste en
fjärdedel av alla som går ut gymnasieskolan med grundläggande högskolebehörighet
påbörja lärarstudier. Så stor del av en årskull är naturligt varken lämpad eller intresserad av att bli lärare. Dessutom finns det någon slags gräns för hur många man kan få igenom en så pass lång akademisk utbildning med bibehållen kvalitet. Redan i dag är avhoppen stora, särskilt på  ämneslärarutbildningen och bland studenter med lägre gymnasiebetyg.

Vilken är då lösningen? Enligt Fredrik Svensson finns det inte en enkel lösning. Till att börja med behöver man locka tillbaka så många som möjligt av de 40 000 lärare som inte längre är verksamma i skolan. Rektorer och andra skolledare behöver också fundera över hur skolan är organiserad och hur lärarna egentligen används. Fredrik Svensson menar att lärarrollen behöver renodlas och fler yrkeskategorier komma in i skolan. Han jämför
med sjukvården där det på sjukhus finns undersköterskor, sjuksköterskor, specialist-sjuksköterskor, läkare, överläkare och en andra yrkesgrupper. Hade vården varit
organiserad som skolan hade nästan alla på ett sjukhus varit läkare, vilket för de flesta förefaller helt orimligt.
Det finns uppgifter som måste göras av lärare, men det finns också arbetsuppgifter som kan utföras av lärare som andra yrkesgrupper skulle kunna göra lika bra eller till och med bättre. Kanske behöver klasstorlekarna varieras mera? Fredrik
Svensson avslutar artikeln med frågan:
Är det bättre med små klasser med obehöriga lärare än större klasser med behöriga
lärare.
Ja, vad säger musiklärarna? Finns det arbetsuppgifter i musikundervisningen som lika väl kan utföras av andra personer?
Är det en bra lösning att ha större klasser med utbildade lärare och mindre med outbildade lärare. Frågorna känns knappast adekvata…, eller?

Etiketter: undervisning

Kulturell medvetenhet och kulturella uttrycksformer finns med i EU:s åtta nyckelkompetenser för livslångt lärande av den 18 december 2006.

Kompetens definieras här som en kombination av kunskaper, färdigheter och attityder som är anpassade till det aktuella området. Nyckelkompetens är den kompetens som alla individer behöver för personlig utveckling och utveckling, aktivt medborgarskap, social integration och sysselsättning.

1. Kommunikation på modersmålet.
2. Kommunikation på främmande språk.
3. Matematiskt kunnande och grundläggande
vetenskaplig och teknisk kompetens.
4. Digital kompetens.
5. Lära att lära.
6. Social och medborgerlig kompetens.
7. Initiativförmåga och företagaranda.
8. Kulturell medvetenhet och kulturella
uttrycksformer.

Alla nyckelkompetenser anses lika viktiga, eftersom var och en av dem kan bidra till ett framgångsrikt liv i ett kunskapssamhälle. Eftersom globaliseringen ständigt ställer Europeiska unionen inför nya utmaningar kommer varje enskild medborgare att behöva en rad nyckelkompetenser för att på ett flexibelt sätt kunna anpassa sig till en snabbt föränderlig och tätt sammanlänkad värld.

Utbildning i sin dubbla sociala och ekonomiska roll har en central uppgift när det gäller att se till att europeiska medborgare får de nyckelkompetenser som krävs för att de på ett
flexibelt sätt skall kunna anpassa sig till dessa förändringar.

Etiketter: undervisning

I Stockholms Konserthus samlades 21 december 2016 ett fyrtiotal personer för att diskutera hur musiken skall kunna bli en integrerad del av grund-och gymnasieskolan. Bakom manifestationen stod organisationen Forum 21 · Barn & Musik, som funnits sedan millennieskiftet. ”21” står för engelskans ”Twentyfirst Century” och vill peka på kombinationen barn & musik som vårt århundrades största möjlighet att förändra och utveckla samhälle och miljö. Bland gästerna på Stockholms Konserthus fanns en stråkkvartett från Ann Arbor i den amerikanska delstaten Michigan.

I spetsen för Forum 21 finns dirigenten Göran Staxäng. Musikläraren ringde upp och fick en pratstund.

– Vilka deltog i manifestationen i december?
– Vi bjöd in tre skolor och två kulturskolor från olika delar av världen; USA, England, Finland, Norge och Sverige. Från varje
skola kom elever, musiklärare, klasslärare, rektorer, administratörer och föräldrar.
Varje skola vi inbjöd arbetar med koncept där man på olika sätt erbjuder alla barn att på skoltid få skapa musik. I Ann Arbor Public Schools får alla elever i hela staden obligatoriskt lära sig spela instrument i skolan. På Central Primary School i Watford, England engageras alla klasslärare som får träna egen röst, lära sig om barnröster och får sångrepertoar
som kan vävas in i den ordinarie klassundervisningen.

Östra Helsingfors Musikinstititut sätter ett instrument i handen på varje elev från första skoldagen i ettan till sista skoldagen i nian. Kulturskolan i Kalix, Sverige, arbetar med samverkan med den kommunala skolan och prövar på former där man i en av kommunens
skolor låter alla treor få spela ett bleckinstrument under ett år och sedan fortsätta frivilligt.

Kulturskolan i Kongsberg står för traditionellt norskt kulturskolearbete och har därtill utvecklat en verksamhet där flyktingar och invandrare får mötas regelbundet i musik-skapande på olika sätt. Alla barn i kommunen får också under tidig skolålder arbeta med en ”musikskattkista”.

– Hur var dagen på Konserthuset upplagd?
– Varje skola fick disponera 45 minuter för att på olika sätt presentera sitt arbete. Elever och musiklärare genomförde ”demonstrationslektioner”, berättade om hur de arbetar och visade en dokumentärfilm om ca 10 minuter vardera. Jag besökte under hösten 2016 varje skola som deltog den 21 december på Konserthuset. Jag filmade lektioner, repetitioner och
musikföreställningar samt intervjuade elever, musiklärare, klasslärare, skolledare, administratörer och föräldrar om hur musikskapandet påverkade såväl skolmiljö, studie-förutsättningar och barnens personliga utveckling. Filmerna finns  upplagda på www.forum21.org.
Dagen avslutades med en timmes gemensam diskussion där representanter från varje
skola och deltagare i publiken utbytte erfarenheter, insikter, slutsatser och idéer.

– Var kommer ditt engagemang för barn och musik ifrån?
– Våren 1990 blev jag informerad om en skolverksamhet i Ann Arbor, Michigan, där musikskapande är en integrerad del av den vanliga skolan. Här får alla barn lära sig spela och skapa musik, på skoltid!
Jag blev överväldigad av det jag såg och gjorde en enkel dokumentärfilm, parallellt med dirigentstudier på Michigan University i Ann Arbor. Jag filmade musiklektioner, repetitioner, intervjuade elever, lärare, skolledning och föräldrar.
Det jag såg och upplevde i Ann Arbor visade på fantastiska möjligheter för att hantera stora samhällsproblem. Under mina studieår på musikhögskolorna i Göteborg och Stockholm körde jag taxi. Jag hade kunder allt från kungafamiljen till människor i fullständig misär. Jag mötte allt från gala och glamour till livsleda, meningslöshet, drogmissbruk och onödigt
våld. I Ann Arbors skolor mötte jag ungdomar som genom musikskapande i skolan fått upptäcka intresse och förmåga att skapa musik, utveckla identitet och självkänsla och fått nycklar till många områden i livet efter skolan.
 

– Hur arbetar man i Ann Arbor?
– I Ann Arbor får varje (!) elev i femte klass lära sig spela ett instrument – obligatoriskt!
I sjätte klass får alla elever pröva på ensemblespel för att sedan i sjunde och åttonde klass och igenom gymnasiet fritt välja om de vill fortsätta spela. I sjunde och åttonde klass fortsätter ca 80 % av alla elever att musicera och
på gymnasiet väljer ca 50 % av eleverna att spela i olika ensembler som stråkorkester, blåsorkester, symfoniorkester, jazzorkester och kör.
Musicerandet blir frivilligt på riktigt när man vet vad man väljer eller väljer bort – för man har ju prövat och fått upptäcka om musik är kul!

– Obligatoriskt!? Upplever inte barnen detta som ett tvång?
– Genom att alla barn obligatoriskt får ett instrument i handen när de kommer till femte klass, så får musiken en roll som ett steg mot att bli ”stor”. Under de första skolåren får barnen se hur de äldre kamraterna får börja spela. De ser med förväntansfull längtan fram mot att de själva skall få börja spela när de kommer till femte klass. Det är en fullt vanlig syn att se sina kompisar komma bärande på instrumentlådor varje skoldag. Skolan
tillhandahåller instrument och lärare, instrumentallektionerna sker på skoltid i skolans lokaler, initialt i små grupper.

– Men tar inte musiken en massa tid från viktiga studier?
– Hela skolan i Ann Arbor genomsyras av ambitionen att utveckla varje barns alla förut-sättningar och låta dem upptäcka och utveckla sin kreativitet, uppfinningsrikedom
och uttryckspalett. Man ser musiken som ett verktyg både när det gäller att skapa ultimata förutsättningar för studiearbete och för den personliga utvecklingen.
Skolchefen i Ann Arbor uttryckte, i en intervju med henne inför dokumentärfilmen till den 21 december, perspektivet att barn behöver hjälp att utveckla ”soft skills” (mjuk kompetens)
som tränar barns förmåga att förstå och ta till sig komplicerade strukturer och
fakta. Som t ex förmågan att uttrycka sig
i musik.
Idag ser Ann Arbors skolor tillbaka på 75 års erfarenheter av att låta barn skapa musik på skoltid. Man vet att musicerande tränar förmågan att samarbeta och kommunicera, musiken ger alla barn ett gemensamt språk som skapar samhörighet och en trygg och harmonisk skolmiljö där mobbning är ett nästan okänt begrepp. Stödet och engagemanget från föräldrar är enormt vilket har gjort att musikprogrammet stått pall mot alla besparingsförsök genom åren. Skolan i Ann Arbor är en unik satsning och en förebild för varje stad eller kommun.

– Vad har ni för strategier för att nå ut med era tankar om barn och musik i Sverige?

  • Vi vill nå och engagera föräldrar och lärare, alltså vuxna som vill sina barns bästa och som kan påverka beslutsfattare.
  • Vi vill ge dem möjlighet att möta, se och uppleva i närbild vad barns gemensamma musicerande kan åstadkomma.
  • Vi gör filmdokumentärer från skolor där varje barn erbjuds att på skoltid få musicera tillsammans med sina kamrater.
  • Vi låter barn, föräldrar och lärare berätta hur musiken påverkar både studier och skolmiljö.
  • Vi tror att om många föräldrar och lärare börjar ställa krav på våra beslutsfattare, att deras barn skall få samma möjlighet att uppleva och uttrycka sig genom musik – som t ex barnen i Ann Arbor, Watford, Kongsberg, Helsingfors eller Kalix – då kan saker börja hända.
  • Vi vill också initiera ett byggande av nätverk med ”ambassadörer” som kan verka för att skapa nyfikenhet och tilltro till vad som faktiskt skulle kunna hända med samhälle, skola och individ – om många barn fick musikskapande på skolschemat.

Ambassadörer kan vara personer i alla sammanhang, både stora och små, som åtnjuter mångas respekt och förtroende. Minns t ex Astrid Lindgrens ”Pomperipossa” och hur hon påverkade hela den svenska skattepolitiken.

Våra gästskolor den 21 december 2016 är grundstenar i ett nätverksbyggande som vi vill bygga vidare på. Vi för nu diskussioner med dessa om hur vi på olika sätt kan utveckla gemensamma strategier för att nå ut till föräldrar, lärare, skolledare, opinionsbildare, beslutsfattare och många fler.

– Hur kommer kulturskolans verksamhet in i bilden?
– Sverige har en kulturskola i nästan varje kommun, vi har många kunniga och engagerade
musiklärare och vi har etablerade former av samverkan mellan skola och kulturskola i många kommuner. Det är av största vikt att samverkansformer mellan skola och kulturskola får bevaras och utvecklas med ambitionen att nå och involvera alla (!) barn.

I staden Ann Arbor finns drygt 17 000 elever, alla involveras i musikskapande under sina skolår. Elever och lärare i Ann Arbor är stolta över sin skola och sitt musikprogram, de
ser kopplingarna mellan framgång i studier, positiv och harmonisk skolmiljö och
musikskapande på skoltid.
Samverkan mellan vår kulturskola och skola kan - med några pennstreck i skolplan, budgetkolumner och långsiktig satsning på god utbildning av musiklärare - förvandla och utveckla svensk skola till en skola där musikskapande når och involvera alla barn. Vetenskaplig forskning har återkommande visat på hur musikskapande utvecklar barns förmåga att ta till sig kunskap och stimulerar det logiska tänkandet.
Det borde vara en självklarhet att musikskapande står på schemat för alla barn. Svensk skola, i nära samverkan med vår kulturskola, detta skulle kunna göra Sverige till ett föredöme på global nivå.

Så avslutar Göran Staxäng, Forum 21, vårt samtal. Tack Göran för att du verkar
liksom MR för musiken i skola och samhälle!

Bäste musiklärare! Besök gärna forumets hemsida:
www.forum21.org

Video från Ann Arbor:
https://www.youtube.com/watch?v=IiJTpLVWYI8

Musikläraren fick ett brev:
”Hej! Tack för en bra tidning och hemsida. Jag anser att MR:s basutrustningslista inte är korrekt. Man kan mycket väl nå målen utan allt på listan. Bara för att man har mycket prylar behöver det inte bli en bra undervisning. Min lilla skola har inte plats för så mycket grejer och på min stora skola får jag plocka, städa, laga och stränga om väldigt mycket. För övrigt är det inte tillåtet att använda spotify i undervisningen. Jag berättar gärna mer om mina metoder för att nå målen om ni är intresserade.”

Vi kontaktade musikläraren, Christel Weiner. I samtalet glömde vi helt bort MR:s basutrustningslista och pratade mest om hur hennes musiklärarvardag såg ut och om musikundervisning för elever med särskild behov. Efter ett tag fick vi ett brev till. Tack Christel!

Hur jag undervisar elever med särskilda behov

Jag heter Christel Weiner och jag arbetar som musiklärare i grundskola, särskola och på kulturskola och har gjort det i snart 20 år. Jag har en musikterapeututbildning (Sjövik)
och en musikpedagogutbildning (SMI). Jag har själv valt att ha min undervisning på sex olika skolor varje vecka för att få undervisa i så många olika sorters grupper som möjligt. (åk 6-9 i grundskola, åk F-9 i särskola, rytmik med 5 åringar och 8-9 åringar, autismgrupper/individuellt åk 5-9, tillrättalagd fiolensemble åk F-9 samt en tillrättalagd ungdoms/vuxenkör)

Jag har funderat på varför jag gillar att arbeta med de där speciella eleverna så mycket. Varför triggas jag av deras svårigheter? Många kollegor suckar och ger dem underkänt, medan jag triggas att luska ut hur jag ska lyckas lura i dem lite mer kunskap.

Kanske kan de lyckas? Finns det något som gör att de inte kan lära sig musik? Blir deras
svårigheter med att skriva, läsa eller sitta stilla automatiskt att de inte kan klara målen
i musik eller att kunna gå i orkester på kulturskolan? Kan en särskoleelev klara betygs-kraven i grundskolan, och vad krävs av mig och skolan för att målen ska nås? Vad kan
vinsterna bli för eleven, skolan och samhället?

När jag själv var liten och gick i lågstadiet hade vi en särskoleklass i klassrummet intill.
Vi hade massor av roliga lektioner inne i deras klassrum, bland annat musik. Några
av eleverna kunde inte prata, läsa eller räkna men vi hade så kul ändå. Jag lärde mig hur
roligt vi kunde ha om jag gjorde rätt, och hur fel det kunde bli om jag gjorde något som
uppfattades som fel. Vikten av att använda mitt kroppsspråk, bilder och tecken som
förstärkning vid kommunikation fick jag lära mig tidigt. Långt senare har jag förstått
hur viktigt det är att rummet är anpassat och iordning för den aktivitet som skall vara,
och hur mycket vi lärare behöver förbereda för att få alla att få rätt stimulans på samma
lektion när eleverna är på väldigt olika nivå.

När eleverna kommer in och sätter sig i din musiksal, vilka intryck möts de av då? Kanske väldigt mycket visuella intryck med många instrument, grepptabeller, och noter på väggarna. Stolarna de ska sitta på ska kanske plockas fram innan de kan sätta sig. Eleverna måste kanske göra ett val om var i rummet de ska sitta. Kanske brusar högtalarna?
För att göra lektionen så lyckad som möjligt bör du ha tid att ställa iordning till just denna klass. När du går runt och ställer iordning hinner du tänka igenom små fallgropar som den eller de personer du tänker extra på, inte ska falla i. Det blir lite curling-lärare, men det kan vi bjuda på.
Dessa elever ramlar i många gropar varje dag, så låt dem därför få lyckas i din musiksal. Om du undervisar i grundskola så ska sladdar och instrument som finns synliga fungera. Det är ju typiskt att alla andra ser att det fattas en sträng, men inte hen, som sedan upp-lever ett misslyckande när det låter konstigt, och så är alla bra gitarrer redan upptagna.
Det ska finnas stolar till alla och de ska stå som du vill ha dem. Ta bort trasiga, vingliga eller klottrade stolar. Det är lätt att vår speciella elev får en av dem annars. Det är ju tråkigt om en vinglig stol ska få ta fokus från din genomgång. Tänk igenom vilken låt som skall vara på i bakgrunden när eleverna kommer in och sätter sig.
 

Skriv upp på tavlan vad som ska göras under lektionen och skriv en sluttid. Dela upp informationen i underrubriker
och ha gärna bildstöd. Det kan räcka med streckgubbar som sitter eller står, ett öra, en penna eller en mikrofon. Stryk över
eller sudda bort allt eftersom ni är klara med de olika momenten. Det kräver lite övning och disciplin för dig, men du har allt att vinna.


Tänk på din planerade lektion utifrån att det ska finnas något för de elever som siktar på högt betyg, och för de som knappt orkar vara i rummet. Om de svagaste eleverna känner att de hanterar situationen, och kanske rentav lyckas, så kommer de att vara på din sida och bidra till en trevlig lektion. Det är ju först när lektionerna är trevliga som du kommer
kunna undervisa på riktigt.
På några av gitarrerna har jag satt på färgade klistermärken som visar hur ackorden ska tas. Det finns alltid några elever som väljer dessa för att de tycker att grepptabellerna är svåra att förstå. När vi börjar med ackordspel på gitarr så sitter vi alla tillsammans i ring och jag pekar med foten på lappar med ackorden vi ska byta mellan. Lapparna har samma färger som prickarna på gitarrerna. Vår speciella elev kanske bara siktar på att kunna två ackord medan någon annan kan byta mellan allihop och nu koncentrerar sig på rytmiseringar med högerhanden. De runda små klistermärkena jag använder finns att köpa i bokaffären och funkar bra på både elbas, cello, fiol och piano eftersom det inte blir några klosterrester när man tar bort dem.
På piano och keyboard brukar jag sätta väldigt små färgade pappersbitar med en pytteliten häftmassa. På piano försöker jag att få dem att läsa av ackorden från ett papper, men när någon är riktigt omotiverad eller inte klarar av det så tar jag fram mina små färgade lappar som sitter redo på ett laminerat papper i min pärm. Dessa är väldigt lätta att
ta bort efter lektionen.
När jag skriver ut tabulatur så gör jag den mörka E-strängen tjockare än de andra för att förtydliga för de som har svårt att läsa tabulatur. När jag börjar med tabulaturläsning ritar jag upp tabulaturen på tavlan och låter dem spela i stor grupp.
Jag gör en parantes runt några toner eller fraser, där de som vill kan ta en paus. På så vis kan eleverna ta sig igenom en alldeles för svår låt redan första lektionen, och känna sig nöjda med sin insats. Jag står vid tavlan och pekar på tabulaturen och sjunger siffrorna. Jag har även kopior på samma låt så de som vill och behöver kan ha ett papper i knät. Det blir ju så stor rörelse med huvudet att kolla vänsterhanden, högerhanden och sedan tavlan.
När vi ska lyssna på klassisk musik låter jag ibland eleverna dansa med sidenband på pinne eller med tunna schalar för att underlätta för de som inte kan ta till sig information om de tvingas sitta still länge. Sidenbanden funkar utmärkt ända upp till årskurs 9. Under historiepassen brukar tavlan fyllas med ord och årtal, men även med streckgubbar och
andra enkla bilder.
Vid ensemblespel eller andra grupparbeten är jag noga med att kolla de tänkta grupp-indelningarna med klassens mentor innan. Ibland har de färdiga basgrupper som de använder i andra ämnen med. Det är viktigt att inte någon blir bortvald när eleverna grupperar sig själva. Sådana ärr har jag själv tyvärr varit med och skapat när jag inte
tänkt till i förväg.
Mina anpassningar har tagit lång tid för mig att skapa och är fortfarande under ständig omarbetning. Det kommer ju nya härliga elever varje år. De kan ibland ha en tuff fasad men där inne finns ett kreativt musikaliskt barn som behöver få komma fram. Alla elever ska få möjlighet att glänsa och känna stolthet över sin egen förmåga. Visst blir jag glad och stolt
över de duktiga som spelar på avslutningen, men jag kan bli ännu gladare när en viss elev stannar kvar i klassrummet hela lektionen och dörren stängs mjukt och fint när hen går. Då gör jag segergest för mig själv.
Jag tror att vårt jobb blir roligare och mer givande om vi gör segergest och berömmer oss själva för de där ”små” segrarna i vardagen. De där segrarna bär jag med mig hela veckan när jag går runt och förbereder för nästa klass och försöker fylla igen fallgropar. Det är alla de där utmaningarna och segrarna som gör att jag älskar mitt underbara jobb. Fortsätt
kämpa i vardagen kollegor! Skyffla igen fallgropar, klappa dig själv på axeln och gör massor med segergester varje vecka.

Etiketter: klassrum, undervisning

Ackordkort

Robin Kristiansson jobbar som musiklärare sedan sju år tillbaka. I rollen som musiklärare ser han ständiga utmaningar i att stimulera eleverna till lärande på ett lustfyllt sätt. Ackordkort föddes i den ständiga jakten på pedagogiska verktyg som kan underlätta elevernas inlärning. Robin menar på sin hemsida att det är ”det ultimata verktyget när du vill lära dig spela ackord på gitarr”.

Ackordkort är framtaget för att optimera inlärningen av gitarrackord och göra den abstrakta avkodningen av traditionella ackordtabeller mer begriplig och praktisk. Ackordkorten placeras under strängarna, direkt på gitarrens hals och kloss an mot sadeln. Man får direkt information var respektive finger skall placeras samt vilka strängar som skall slås an. När fingrarna är på rätt plats tar man bort ackordkortet och spelar ackordet. Enkelt! Vi
ringde upp Robin

– Hur föddes idéen till Ackordkort?
– I mitt arbete som musiklärare letar jag ständigt efter förbättrings – och förändrings-områden. I undervisningen kände jag en saknad av ett bra pedagogiskt verktyg då avkodningen av traditionella ackordtabeller ofta var problematiskt för eleverna. När eleverna stötte på problem i avkodningen stagnerade deras självständiga arbete och fokus skiftades till mindre meningsfulla aktiviteter – sett ur en musiklärares perspektiv. Detta ville
jag förändra!

– Varför ska man använda Ackordkort?
– Som ensam musiklärare anstränger man sig hårt för att vara behjälplig för alla elever, hela tiden, men man räcker inte alltid till på det sätt man önskar. Med ackordkorten till hands flyter arbetet på och alla elever är sysselsatta. Fingersättningen blir rätt direkt och det ökar möjligheten till självständighet i elevernas inlärningsprocess.

– Vilka ackord ingår i respektive set?
– Det finns två olika set; Klassrum och Dur & Moll. Setet Klassrum innehåller 30
kort och är ett utökat set där alla dur – och mollackord är representerade samt sex vanligt förekommande dominantackord, ex. A7, D7. Detta set rekommenderas varmt till skol-undervisning.
Dur & Moll innehåller 24 kort, dvs. alla 12 ackord i både dur och moll.

Robin Kristiansson är 32 år och är ursprungligen från Halmstad, nu boende i Mölndal. Utbildad lärare i musik för årskurs 1-9, examinerad 2010 och nu verksam som musiklärare på Åsaskolan i Kungsbacka. Besök hemsidan www.ackordkort.se.

Etiketter: undervisning

Läromedel i musikundervisningen har länge varit mer eller mindre obefintliga. Av tradition har musiklärare istället främst använt sig av egentillverkat material i sin undervisning.
Musikläraren Robert Petersson har upptäckt möjligheterna med digitala läro-medel
och använder idag det nya
digitala läromedlet Gleerups musik. Eleverna älskar filmklippen och för Robert spar det värdefull tid!


”Digitala läromedel ger nya möjligheter för min musikundervisning”


– Fördelarna med ett digitalt läromedlen är många. Det är alltid aktuellt och uppdaterat vilket innebär att jag som pedagog inte behöver lägga tid på att själv göra research, säger Robert Pettersson, musiklärare på Montessori Bjärred, en förskola och grundskola i skånska kommunen Lomma.
Vi besöker skolan en kulen dag och ute blåser en kylig vind men inne på skolan möts vi av full aktivitet. I musikrummet som alltid är öppet för eleverna sitter ett par killar och spelar gitarr.

– Montessori Bjärred är en helt digital skola. På 7-9 arbetar vi en-till-en sedan tre år tillbaks. På 4-6 har vi precis börjat som digital skola. Där har de två elever per dator idag, berättar Lisbeth Andersson som är rektor på skolan.
Både lärare och elever på skolan ser stora fördelar med att jobba digitalt. Framförallt
framhåller de smidigheten och att ha alla läromedel samlade på ett ställe.
– Ett av skolans uppdrag är att utveckla elevernas digitala kompetens och här ser vi de digitala läromedlen som en del av detta. Läromedlet är alltid tillgängligt. De elever som behöver extra repetitioner för att befästa innehållet ytterligare eller de elever som vill gå vidare och fördjupa sig har stora möjligheter till detta, säger rektor Lisbeth Andersson.

– Det är mycket smidigare. Man kan fortsätta jobba på övningen hemma på datorn och allt är samlat. Det är lättare att hitta rätt avsnitt, berättar en elev.

Saknat läromedel i musik
Robert Pettersson har jobbat som musiklärare sedan 2005 och på Montessori Bjärred i 1,5 år. Han har tidigare inte använt läromedel i någon stor utsträckning.
– Det har i princip aldrig funnits något läromedel i musik för högstadiet. Samtidigt har vi en läroplan för musik och som musiklärare förväntas jag själv skapa läromedel vilket är mycket svårt att hinna med, berättar Robert.
Sedan i höstas använder han det nya digitala läromedlet Gleerups musik 7-9 som är upplagt efter läroplanens tre grundpelare för musikämnet och bygger på att fånga och skapa glädje med musikens hjälp.
– Att äntligen ha ett läromedel känns jättebra! Jag har saknat det. Tidigare har jag ibland använt ett för mellanstadiet men det har fungerat dåligt. På högstadiet måste man ge eleverna uppgifter som de ska utföra.

Följer läroplanens delmoment
Gleerups musik innehåller inspirerande länkar, fakta och självrättande övningar och har ett flexibelt och pedagogiskt lärarmaterial, där rubrikerna är desamma som delmomenten i läroplanen för de olika kunskapskraven.
– Som lärare väljer man själv var man börjar och hur lång tid man använder till respektive delmoment och till varje lektion. Det är ett bra upplägg. Läroplanen för musik innehåller mycket som vi ska gå igenom. Jag uppskattar att Gleerups musik följer läroplanen. Det spar mycket tid för mig, säger Robert.
Roberts elever har jobbat mycket med de självrättande övningarna. Han upplever
övningarna som positiva och eleverna kan testa sig själva tills de kan.
– Testerna är kul och det är bra att frågorna går att göra hur många gånger som helst. Även om man måste göra om så kommer man bättre ihåg de frågor man svarat på flera gånger, säger en av eleverna.

De många filmerna fångar
Vi är med på dagens musiklektioner och första lektionen inleds med att klassen ser på en film om dansen Charleston. Medryckande charlestontoner fyller klassrummet och det känns faktiskt lite svårt att sitta still. En av eleverna ställer sig upp och börjar dansa till musiken och härmar filmens karaktäristiska 20-talsmoods. De många filmerna i Gleerups musik uppskattas av eleverna.
– Filmerna är roliga och man kan titta på dem som inledning så fattar man bättre det man läser, berättar en av tjejerna i klassen.
 

Funktioner som ger stöd för smart studieteknik
I Gleerups digitala läromedel kan eleverna
själva skapa sin personliga lärupplevelse.
De kan ändra storlek på text, bakgrundsfärg, göra egna markeringar i texten, få innehållet uppläst och lägga in egna kommentarer eller bilder för att komplettera texten.


– Jag brukar markera det viktiga och läsa det till provet. Sedan tycker jag lyssnafunktion
är bra, särskilt när man är trött, det är bra att läsa och lyssna samtidigt, säger en elev.

– Jag gillar att man kan byta bakgrundsfärg, det blir lättare att fokusera och lättare att läsa. Det är också bra att man kan förstora texten, säger en annan elev.

Vad är ett storband?
Vid en av lektionerna vi är med på sitter eleverna två och två och testar sig själva på avsnitt de gått igenom tidigare. Två killar har fastnat på uppgiften om vilken av följande artister som är storband? Kan det vara Chuck Berry?
– När man gjort ett test, även om man bara har ett fel, så får man inte godkänt utan måste göra hela testet igen. Man kan trycka på en knapp ”Granska dina svar” men jag skulle vilja ha en knapp med ”Granska dina fel”, tycker en av killarna.
Någon elev önskar ännu fler illustrerande bilder i Gleerups musik. Och två tjejer kommer fram och berättar att det finns övningar med piano där man ska kryssa i vilka tangenter man ska slå ner.
– Det skulle vi vilja ha också för gitarr!
 

Allt finns på datorn
Robert beskriver hur hans elever idag har allting i datorn och att också hela skolans planering finns i datorn.
– Om jag ger eleverna uppgifter på papper vill de att jag mejlar eller lägger ut info på skolans veckoplan istället. Allt måste finnas på datorn idag. Där har vi en enorm fördel med ett digitalt läromedel att eleverna alltid har tillgång till läromedlet både i skolan och hemifrån.
– En nackdel med digitala läromedel är att om nätet ligger nere så ligger undervisningen
också nere. Då måste man ha en reservplan, säger Robert.

Pilotskola fick testa läromedlet
Robert använde Gleerups musik redan innan det var färdigutvecklat, eftersom
Bjärred Montessori är en av Gleerups pilotskolor. Som pilotskola har skolan åtagit sig att använda och utvärdera Gleerups digitala läromedel under ett läsår.
Roberts musikklasser var de första klasserna som använde läromedlet. Idag är det många skolor som använder Gleerups musik.

– När jag först började använda det digitala läromedlet hade jag synpunkter på ett avsnitt om digitala sätt att skapa musik. Jag tyckte att det behövde byggas ut. Författarna har nu kompletterat avsnittet.
Som musiklärare har man ofta eget material till eleverna som man vill använda. I det digitala läromedlet finns möjligheten att bygga ut läromedlet och lägga till eget material. Det gör att man får ett flexibelt läromedel anpassat efter sitt och sina elevers behov.
– I mina klasser har jag ofta använt länkarna till Youtubeklippen som eleverna gillar jättemycket. Jag uppskattar att det finns många tips i läromedlet i stället för att jag själv måste leta på nätet efter länkar eller artiklar.
Robert menar att det är lätt för eleverna att hitta i det digitala läromedlet och det är enkelt för honom att hänvisa, vilket underlättar.
– Gleerups musik ger mig som lärare i musik ett fantastiskt stöd både för planeringen
och undervisningen, avslutar Robert.

Det finns rätt gott om böcker om det vi kallar musikhistoria. Carl-Allan Mobergs ”Musikhistoria”, Jay Grouts ”A history of Western Music”, Jan Lings ”Europas Musikhistoria” och Gunnar Valkares ”Var kommer musiken ifrån” är några böcker som säkert de flesta musiklärare känner till, liksom Sixten Nordströms ”Så blir det musik”, som även har ambitionen att fungera som läromedel. Böcker om jazz- och pophistoria finns det ett otal av. ”. När Musikläraren sökte efter andra alternativa läroböcker om musikhistoria stötte vi på titeln ”All musik har samma historia”. Vi tyckte rubriken var intressant så vi tog kontakt med upphovsmannen Gunno Klingfors. Nedan återger vi vår pratstund.

– Vad är ”All musik har samma historia?”
– Det är ett multimedialt utbildningspaket med texter, filmer, bilder och ljudexempel
som elever på egen hand kan ta del av via mobiler, plattor och datorer utan att belasta skolans server. ”All musik” är grunden för resten av mina produktioner med fokus på historia.

– Vem vänder sig materialet till?
– Materialet kan användas från högstadiet och uppåt. De flesta verkar använda det som kompetensutveckling. När man gått igenom materialet väljer man vad man vill använda. Tiden man kan ägna åt musikhistoria är ju väldigt begränsad och förutsättningarna varierar.
Jag kommer förresten att lägga ut ett gratis fortbildningsmaterial för lärare på
www.kulturkapital.se med utgångspunkt från frågor lärare brukar ställa. Man får tillgång till materialet genom att anmäla sig med sin e-postadress.

– Men har all musik verkligen samma historia? På min tid lärde man sig något
helt annat.

– Absolut, på samma sätt som alla människor har en gemensam historia eftersom
alla stammar från södra Afrika, oberoende av hudfärg.
Eftersom människan hade med sig musik från Afrika eller Mellanöstern innan man tog sig vidare till världens alla hörn, har all musik och alla människor så vitt vi vet en gemensam historia. Rasister och nationalister har missuppfattat det här…?

– Så musikhistoria är inte detsamma som klassisk musik?
– Nej. Klassisk musik är en del av musikhistorien. Tidsmässigt högst 0,004%, eftersom musik är minst 50 000 gammalt och klassisk musik bara har ett par hundra år på nacken. Klassisk musikhistoria är genrehistoria på samma sätt som exempelvis jazzhistoria. Musikhistorien är mycket större och mer mångfacetterad än klassisk musik.

– Varför är musikhistoria viktigt?
– Eftersom människan sysslat med musik så länge, måste man utgå ifrån att musik har avgörande betydelse för att vi ska må bra. Och man ska ha koll på sådant som är viktigt. Inte minst i en tid när musik degraderats till varumärke och man motiverar musiksatsningar med friskvårdsargument. Man menar nog väl, men jag ser det som ett uttryck för att man inte fattar vilken stor betydelse musik i sig själv faktiskt har. Bristande musikhistorie-kunskaper helt enkelt.
Makten däremot har förstått musikens stora betydelse sedan antiken. Det är därför man försökt kontrollera musik. Alla försök har dock misslyckats. Och man lär sig en hel del genom att studera vilken musik som förminskats och vilken musik
man försökt lyfta fram.
Se bara på svensk skolutbildning. Före 1800-talet var det kyrkomusik som gällde.
Under 18- och 1900-talen blev det klassisk musik, körsång, psalmer och svenska
visor. Idag verkar det vara mer Vilda Västern. Många musiklärare fokuserar på musik de själva utövar, vare sig det är körsång, pub-rock eller EDM. Principen om likvärdighet är satt ur spel på många håll. Det verkar även gälla musiklärarutbildningar.
Jag ser det som ett tecken på att musikämnet från ansvarigt håll inte tas på allvar, utan ses som ett klapp- och klangämne som helst borde bytas ut mot ett par mattetimmar. Jag tror att risken är stor att den nedmotering av musikämnet som påbörjades av Alliansen kommer
att fortsätta.

– Fler argument för musikhistoria?
– Musik och musikliv återspeglar samhället, så kunskaper i musikhistoria kan hjälpa oss att förstå omvärlden.
Ett exempel. När den kristna kyrkan under medeltiden tog kontroll över bl.a. musikutbildning försämrades kvinnors
möjlighet att arbeta med musik. Varför? Jo, kyrkans utbildningar var oftast förbehållna män.
Det förändrades inte på allvar förrän kyrkan tappade kontrollen över musikutbildning under 1800- och 1900-talen. Den kristna kyrkans musiksyn
är en historisk huvudförklaring till musiklivets genusskillnader.
Och vad står egentligen olika estetiska ideal för? I traditionell svensk körsång är röst-idealet för flickor flickaktigt ljust, rent och vackert. I blues är idealen helt annorlunda. I 1900-talets debatt om olika sångsätt kallades bluessång ofta farligt, djuriskt och okultiverat av etablissemanget. Rasistiska argument var vanliga. Syftet var att förminska i synnerhet kvinnliga bluessångerskor, t.o.m Alice Babs kallades slyna av STIM-chefen, eftersom han tyckte hon sjöng ”negeraktigt”. Kunskap om olika ideal hjälper oss att avslöja bakomliggande värderingar.

– Hur blev du själv intresserad av musikhistorieundervisning?
– Den utlösande faktorn till att jag började göra läromedel i musikhistoria var när jag såg vad mina döttrar fick lära sig i kultur- och musikhistoria på ett musikgymnasium i Stock-holm. Det var som om tiden stått still sedan jag själv gick i skolan. Kända manliga tonsättare och några epoknamn stod i centrum.
Att på 2000-talet lära unga människor, som tar jämlikhet på allvar, att musikhistorien
skapats av en handfull notskrivande vita kristna män är absurt. Synsättet skulle aldrig tolereras om musikhistoria togs på allvar. Dessutom tvingades mina döttrar plugga in rena sakfel som att Guido av Arezzo skapade notskriften och att den medeltida kyrkan skapade kyrkoskalorna. Notskrift är ju nästan lika gammalt som skrivspråk. Det är logiskt, eftersom
det i båda fallen handlar om symboler för ljud. Så båda skapades i Mesopotamien för 4-5000 år sedan!
Problemet bottnar i att man ägnar alldeles för lite tid åt ämneskunskaper i lärar-utbildningarna. Det är absurt att ägna mer tid åt metodik, pedagogik och reflexion än åt ämneskunskaper. Kunskap är ju A & O för lärare. Det är besynnerligt, eftersom ny teknik gör musik och bild så lättillgängligt och ungdomar är musikintresserade. Det finns naturligtvis gott om undantag,

– Du återkommer ofta till vikten av att elever känner sig delaktiga i musikhistorien. Vad menar du med det?
– Man måste utgå från sådant som elever kan relatera till. Att förklara att tonmaterialet för den musik unga lyssnar på idag fanns redan i Mesopotamien för flera tusen år sedan är ett sätt att väcka tankar och intresse. Ett annat kan vara att förklara att dansmusik kan vara världens äldsta, och därmed kanske den viktigaste, musikformen någonsin. Man måste känna sig delaktig i historien för att ämnet ska kännas meningsfullt.

Där avslutar vi samtalet med Gunno Klingfors! Tänkvärda utsagor, eller hur!

Under kommande höst kommer alla musiklärare i landet att kunna delta i Make music matter 2017, ett projekt som syftar till att elever ska få möjligheter att utveckla dels förmågan att skapa musik utifrån ett entreprenöriellt förhållningssätt, dels utveckla sina kunskaper i och om digitala verktyg. Projektet är ett samarbete mellan Linnéuniversitetet, AMB, (Academy of Music & Business AB), SKL (Sveriges Kommuner och Landsting)
och musiktjänsten Soundtrap.

Syfte
Make music matter 2017 syftar till att de digitala verktygen ska få sin rättmätiga plats i
musikundervisningen, då stora delar av den musikproduktion som produceras i samhället
idag är digital. I den nationella ämnesutvärderingen i musik 2013 (NÄU13) framkommer
att musikskapande och användande av digitala verktyg är ett sällsynt förekommande inslag i musikundervisningen, detta trots att användandet av digital teknik varit inskrivet
i läroplanen sedan Lpo 94. I syftet i Lgr11:s kursplan i musik jämställs digitala verktyg
som verktyg med röst, musikinstrument samt musikaliska begrepp och symboler. Ämnesutvärderingen visar också att behovet av kompetensutveckling inom området är stort bland musiklärarna i landet. Skolverket har därför i samarbete med Linnéuniversitetet
tagit fram ett undervisningsstöd som beräknas ges ut under våren 2017.

Deltagarperspektivet
Med hjälp av digitala verktyg kan skolan ge alla elever förutsättningar att delta i meningsfullt musikskapande och musicerande, oberoende av förkunskaper, vilket har stor betydelse i ett ämne som är ett av de allra minsta i skolans timplan. Utifrån ett medborgerligt och demokratiskt perspektiv är det alla elevers rätt att få uttrycka sig, bli lyssnade på och deltaga i samhällets kulturliv. Med hjälp av de digitala verktygen blir det möjligt att utveckla gynnsamma lärmiljöer som eleverna upplever som autentiska och inspirerande, där eleverna både får möjligheter att pröva sina egna idéer och utveckla sin musikaliska kreativitet, se och höra samband och utveckla sin förståelse av musik som kommunikationsmedel och uttrycksmedel.

Entreprenörskap
”Make music matter 2017” handlar inte bara om att skapa musik med digitala verktyg
utan syftar också till att vara yrkesförberedande på så sätt, att eleverna ska få utveckla
entreprenörskap, något som också omnämns som en viktig kunskapskvalitet i läroplanens
första kapitel. I Kommentarmaterial till kursplanen i musik (sid 16) görs också denna
koppling mellan musikskapande och entreprenörskap: ”Musikskapande stimulerar elevernas  kreativitet samt vilja till att pröva egna idéer”. Detta förhållningssätt främjar entreprenörskap, vilket lyfts fram i de första delarna av den samlade läroplanen.”

Förutsättningar för projektet
I projektet Make music matter tas hänsyn till att elevers förutsättningar för att skapa
musik med digitala verktyg varierar, därför utgår projektet utifrån tre nivåer.
Nivå 1: Musikskapande med loopar
Nivå 2: Musikskapande med loopar och midi-inspelning
Nivå 3: Musikskapande med loopar och midi-inspelning samt inspelning med audio- för
akustiska och analoga instrument.

Information
Inom ramen för Make music matter 2017 läggs information och material ut på webbplattformen Musiklärarportalen.se - nätverket för musiklärare i Sverige”. Vidare kommer det att finnas ett diskussionsforum där musiklärare kommer att kunna diskutera sådant som berör projektet med andra musiklärare, men också med musiklärarutbildare och forskare i musikpedagogik. Skolverkets kommande undervisningsstöd i digitala
verktyg kommer också att användas som en värdefull kompetensbank. Skolorna
kommer också att kunna ladda upp sina musikproduktioner på Musiklärarportalen.
se
De skolor som deltar i projektet ”Make music matter 2017” får:
• Fri tillgång till educationkonton i musiktjänsten Soundtrap under hela projekttiden
• Exklusiva loopar och musikslingor framtagna av internationella kompositörer artister
som eleverna får möjlighet att skapa musik med.
• Publicering av skolornas musikskapande på webbplattformen Musiklärarportalen.se
• Kompetensutveckling i digitala verktyg (Soundtrap),
• Föreläsning om musikskapande och entreprenörskap av Andreas Carlsson, internationell
låtskrivare och skolentreprenör
• Lektionsförslag och bedömningsunderlag med utgångspunkt i Lgr 11

Soundtrap
Make music matter 2017” har valt att använda den svenska musiktjänsten Soundtrap.
Vidare finns en bakomliggande tanke med att deltagarna använder samma verktyg; verktyget finns i ”molnet”, vilket innebär att eleverna kan arbeta med sitt musikskapande både i skolan och i hemmet och det underlättar kollaborativt samarbete mellan eleverna/skolorna via den online-funktion som finns i programmet.
Soundtrap for Education är en plattform som tagits fram specifikt för undervisning och skolor. Den ger lärare åtkomst till en särskild panel där man kan sortera sina elever i grupper och skicka ut uppgifter. Allt eleverna gör blir sedan automatiskt tillgängligt för läraren, som kan gå in och se vad eleverna har gjort och lämna feedback direkt i projekten. Soundtrap Education är smidigt integrerat med Google Classroom, men det finns inget krav på att använda Classroom för att kunna använda Soundtrap/Göran Nikolausson


Den 9 september 2016 anordnade organisationen Musikk i Skolen
Musiklæreres dag på Voxenaasen strax utanför Oslo. Kompetensutvecklingsdagen är en ”kilde til inspirasjon, glede og faglig påfyll for alle lærere som underviser i musikk i grunnskolen. Hovedtyngden ligger på det praktiske - på å fylle verktøykassen med enda flere motiverende og relevante opplegg.”

På Voxenaasen konferensanläggning utanför Oslo träffades fredagen 9 september
2016 etthundratjugo musiklärare från hela Norge. Ordföranden Ulrika Bergroth-Plur inledde konferensen med att berätta att Musikk i Skolen funnits sedan 1951 och har, liksom Musiklärarnas Riksförening, som mål att verka för musiken i skola och samhälle.

Ulrika konstaterade inledningsvis att musikämnet fortfarande är underrepresenterat i skolan och många lärare är obehöriga, men att det finns signaler i samhället som stödjer de estetiska ämnenas betydelse för elevers kunskapsutveckling, dock ”måste ord bli till handling, annars kommer reparationstiden bli lång”. Oavsett hur många timmar musiken har i skolan så är det mycket viktigt att Musikk i Skolen har dialog med lärarna, att så många musiklärare som möjligt är med i organisationen, ”att vi kan byta erfarenheter, alla tankar och idéer är betydelsefulla”.
 
Fargespill
Som första programpunkt tar vi del av musikern och kompositören Ole Hamres arbete med projektet Fargespill. Detta multietniska projekt vänder sig till nyanlända och engagerar för tillfället 100 barn och ungdomar i Bergen. Inledningsvis berättar han om sina erfarenheter som expert i en skolkommission.
Han träffade då många musiklärare, som menade att de kände sig nedvärderade. Varför då? Jo, därför att rektor inte tycker att musik är viktigt! Och varför tycker inte rektorerna det är viktigt? Därför att den lokala skolan inte inser betydelsen. Han redogör nu för ”Toyotamodellen” och tar in politikerna och folket i frågeställningen. Ingen tycker det är viktigt! Men vi kan inte själva göra oss
viktiga. ”Vi måste vara strategiska, vi måste i första hand hitta integreringsarenor där vi kan visa på deltagarnas och åskådarnas upplevelser”.

Han berättar mer ingående om Fargespill, som vid universitetet i Bergen numera finns som en tvärfacklig universitetskurs omfattande 30 hp. ”Vi gör föreställningar med det som barn från andra länder har med sig när de som ensamkommande kommer till Norge, där startar vi… ”Det som är viktigt,
det har de med sig, allt annat blir glömt”. Här visar han exempel på hur Fargespill utgår från nyanlända barns sånger och danser och hur dessa utvecklas till totalupplevelser, som han uttrycker det. Att barnen får ge något av det som de har med sig är väsentligt, de känner sig starka av att ge.

Veslefrikk
Under seminarierubriken Veslefrikk utvecklar sig en ”nasjonal satsing på musikkfaget”. När ”Veslefrikk med felan” enligt folksagen, skulle få en önskning uppfylld bad den unge pojken om en fela som var så ”slik stillt” att alla ”måtte” dansa när han spelade på den. Projektet utgår från föresatsen att alla barn och unga kan trollbinda folk med musiken de skapar. Veslefrikk lanseras som en nationell
satsning på barns och ungas komponering. Seminariet leddes av Eldar Skjørten, initiativtagare till projektet. Att delta i projektet är helt gratis och material, video och text som förklarar metoden finns att hämta  på: www.musikkfaget.no

Stomp
Under denna programpunkt döljer sig en entusiasmerande workshopsledare, Ante Skaug  som med sällan skådad engagemang tar sig an ett trettiotal musiklärare i en övning som vi skulle kalla
”rytmiskt bodypercussionorienterat tinnitusbefrämjande cirkulationsensemblespel”.
Ingredienser: bilfälgar, oljefat, hinkar, cazoos, männsikokroppar, dunkar, boomwhackers och andra ihåliga rör av. Intressant och givande!
 

Nasjonalt senter for kunst og kultur i opplæringen
Som gemensam programpunkt presenterade Arild Johnsen den nationella resursbasen ”Nasjonalt senter for kunst og kultur i opplæringen. Centrat är en digital plattform där estetlärare kan hitta det mesta när det gäller undervisning i det egna ämnet.
Här finns bl.a. lektionsupplägg med referens till ramfaktorer, undervisningsförutsättningar, betygs-och värderingsdiskussioner, etc. Kanske något för Skolverket i Sverige att ta efter? Se: www.kunstkultursenteret.no

Utöver ovan nämnda programpunkter bjöds också på workshops i dans, kreativ sång, rockband samt musik och teater. I utställningshallen fanns, förutom norska förlag som enda svenska representant, musikförlaget musikskolan.se som presenterade sin nya satsning: Musik i skolan.
Sammantaget upplevde vi Musiklerernas dag som mycket intressant och variationsrikt.
 
Möt två norska musiklärare:
Maria
Maria är lärare i ungdomsskolan; klass 8 – 10. Hon undervisar 19,5 timmar i veckan och måste vara i skolan 33,5 timmar. Förutsättningarna för undervisningen är goda, och hon har en stor musiksal och flera grupprum, varav ett ”bandrom”. Gruppstorleken är omkring 20 elever. Hon är nöjd med sin situation.
Eleverna har musik en timma i veckan, sammanlagt i grundskolen (barneskolen och ungdomsskolen) 280 timmar. I år har hennes elever i nian dock ingen musik, men i tian kommer de istället få två timmar. Maria tjänar 580 000 norska kronor om året och är nöjd med den lönen. Det sker en löneförhöjning efter fyra år efter begynnelselön, därefter sker automatiskt en löneförhöjning vart annat år.
 
Helena
Helena arbetar i barneskolen sedan fyra år. Hon har förutom en adjunktsutbildning om fyra år även en fördjupning i sång om 60 högskolepoäng. Tyvärr har ingen ”avsättning” för sin sångfördjupning, något som hon saknar.
Hennes undervisningsförutsättningar är något sämre än Marias. Helena har inget grupprum och undervisar i musik i grupper om 28 elever. Detta beklagar hon. I vårt samtal visar hon på goda kunskaper i läroplanshistoria och känner till skillnaden mellan läroplanerna K-97 och K-06 på sina fem fingrar.
Hon antyder att hennes relation till sin rektor skulle kunna vara bättre. Hon anger orsaken till detta att hon alltid har på fötter och vet sina rättigheter och skyldigheter i skolan. Helena tjänar 520 000 NOK om året.

Att använda låtskrivande i musikundervisningen blir vanligare och vanligare. Det är inte konstigt, eftersom denna verksamhet har så många fördelar. Med utgångspunkt i ett arbete där eleven har initiativet kommer nästan av sig självt skaparglädje och kreativitet. Låtskrivarna och musikutbildarna Johan Wåhlander och Jan Sparby har tagit fasta på detta och håller på att framställa en hel serie böcker i ämnet. ”Songwriting: Get Your Black Belt in Music & Lyrics” heter den bok som finns i handeln redan nu. Nästa bok, av totalt fyra, blir färdig under hösten.

Musikläraren ringde upp och ställde några frågor till Johan Wåhlander:

 
– Vilka är fördelarna med att använda låtskrivande i musikundervisningen?
– Att skriva en låt är en komplex uppgift. Det ger därför möjlighet att integrera de flesta av musikämnets delmoment i samma projekt. Kunskap som kan tillämpas direkt upplevs som relevant och spännande. Instrumentspel, musikteori, gehör, noter, sång, interpretation, scenisk framställning, repertoar, musikhistoria, analys och reflektion – allt går att få med och allting blir intressant.

Ta det här med musikhistoria och kunskap om olika delar av världen – det är ju kunskap som också gör dig till en vassare låtskrivare. Vi har velat riva så många genre-barriärer som möjligt genom att visa likheterna mellan musik från olika tider och stilar, så att man ser nyttan i sitt eget skapande. Plötsligt kan exempel från film, någon klassisk stil eller musik från andra världsdelar bli en spännande aha-upplevelse och någonting att prova i den Metal- eller singer/songwriter-låt som är under framväxt.

Musikteori bör du också undervisa en del i, redan i grundskolan, i alla fall om du noga följer läroplanen. Att lära ut intervall, skalor och noter har traditionellt varit något av det tråkigaste och minst verklighetsförankrade en musiklärare kunnat ge sig in på. Det blir en annorlunda känsla i undervisningen när en ren kvint är ett power chord som kan användas direkt i ett arr, en lydisk skala ger
ett drömskt ”slutscenario” och noter kan användas för att klura ut vad man får för skalegna ackord i en viss tonart, vilket kan vara en bra utgångspunkt för en ny låt. Vi gillar inte ”teori” i ordet ”musikteori” och har därför konsekvent undvikit ordet ”musikteori” i bokserien. Att lära sig hur musik fungerar ska
ha en praktisk inriktning.
 
– Finns det några andra fördelar med låtskrivandet enligt er?
– En annan stor fördel med låtskrivande som kursmoment är möjligheten till samarbete med andra kollegor på skolan. Lärare i svenska, engelska eller andra språk är kanske de första man tänker på att inkludera, men flesta estetiska ämnen kan dra fördel av att vara med och även andra ämnen kan vara aktuella. Det beror helt på vilka möten som uppstått i lärarrummet. Det är så klart fantastiskt kul och berikande att dela energi och idéer med andra. Det kan göra tillvaron lättare att ha ett gemensamt projekt.

Vi försöker verkligen kratta manegen för samarbeten genom upplägget i våra böcker. Genom hela skrivprocessen har vår ambition varit att visa hur allt hänger ihop. Förutom att vi belyser musikämnet från olika och uppehåller oss en hel del vid textförfattande och hur språket fungerar, handlar några kapitel om kreativitet, några om psykologi och musikvetenskap, andra om entreprenörskap och
musikbransch.

Här finns också en hel del historia. Visste du att den första litterära gestalten i vår historia, den första ”författaren” vi känner till namnet på, är en kvinnlig låtskrivare från det som idag är Irak? Låtar har påverkat världshistorien och vi berättar gärna om sammanhanget eftersom man lyssnar med helt andra öron då – på en 4000 år gammal hymn, en knastrig schlager från tidigt 1940-tal eller en K-pop låt från förra året.
 
– På nätet finns massor av information om låtskrivande och musik. Vad är det egentligen för vits med er e-bok? De flesta musiklärare gör ändå sina egna kurser och skapar sitt eget material.
– Nätet kan vara bra, men det kan också vara en mardröm. Svårigheten ligger i att hitta det som är av värde bland allt skräp och att kunna bedöma tillförlitligheten i det som påstås. Hur mycket är din tid och energi värd?

Självklart ska du skapa din egen kurs! Vår avsikt är att hjälpa dig med just det. Det är mycket viktigt att din undervisning utgår från dig själv, dina preferenser och det du brinner för. Din glädje och energi är helt avgörande för om undervisningen blir bra eller inte. För att hålla och inte slita ut dig måste
du ta vara på det du gör bäst.

Den e-bok för grundskola och gymnasium, som vi blir färdiga med under hösten, ger förslag på olika utgångspunkter. Du måste inte använda hela bokserien – förhoppningsvis hittar du massor av praktiska tips, idéer och energi bara genom att läsa några enstaka kapitel. Välj ämnen efter ditt eget upplägg.
 
– Hur började projektet?
– Som låtskrivare tycker jag man ständigt söker efter nya idéer, tips och inspiration. Jag lyssnar på musik och lär mig av kollegor men har genom åren också läst en hel del böcker. Jan och jag bestämde oss för att skriva den där boken som vi själva letade efter men aldrig hittade: en bok med ordentligt djup, där allt man lär sig är kopplat till praktiskt låtskrivande.

I vår undervisning i låtskrivande och musikproduktion på grundskola, folkhögskola och musikhögskola såg vi behovet av bra kurslitteratur, men vår ambition har hela tiden varit att skriva någonting som inte andas ”skolbok”. Vi vill att man ska kunna bläddra i böckerna och hitta energi och inspiration.
Därför är de illustrerade och innehåller en mängd intervjuer.

Ganska snart efter att vi börjat skriva blev e-bokmediet tillräckligt bra för att användas praktiskt. Det är ju egentligen rätt självklart att man ska kunna lyssna på det som en bok om musik handlar om. De flesta e-böcker som finns i handeln är bara pdf-versioner av tryckta böcker, men våran har inbäddade
musik- och videofiler, ordbok och massor med länkar till exempellåtar. Det är en serie böcker ni arbetar på. Ännu så länge finns, som sagt, bara en i handeln.
 
Vilka riktar sig böckerna till egentligen? Är det olika nivå på dem?

– Tre böcker är mer avancerade – det är det vi har försökt beskriva med titeln ”Svart bälte i låtskrivande”. När man läst dessa tre böcker vet man mer om hur musik fungerar än de flesta som gått ut musikhögskola. Det är den första av dessa tre böcker som finns i iBook Store just nu. Du måste ha antingen iPad, iPhone eller Mac-dator. Vi jobbar på versioner för PC och android, men det ligger något år framåt i tiden. Första boken finns på engelska men kommer snart på svenska, senare på tyska och portugisiska. De övriga två delarna i denna trilogi är nästan klara, men vi valde att prioritera en enklare bok som vi valt att kalla ”På väg mot svart bälte”. Den kommer till hösten på svenska och även på nordsamiska, vilket vi är mycket stolta över. Vi såg det stora behovet av litteratur för grundskola, gymnasium och kulturskolorna samt för alla andra som inte riktigt är redo att börja läsa de andra böckerna.
 
Skall böckerna läsas av lärare eller elever?
– De lämpar sig väldigt väl som kurslitteratur för studenter eller för självstudier, om man vill lägga upp sin undervisning så. Här finns till exempel ”checkpoints” efter varje kapitel, så att man kan kolla att man hänger med. Man kan också självklart se dem som idébank, inspirationskälla, fortbildning, fördjupning eller vad du vill kalla det. Då passar ”Black Belt-böckerna” bra även för den som undervisar i grundskolan.

Har ni testat materialet på elever och studenter?
– Den bok som finns i handeln används redan på musikproduktionsutbildningen vid Musikhögskolan i Örebro, Bollnäs folkhögskola och har även testats vid två av Brasiliens största musikhögskolor, USP i São Paulo och Unirio i Rio de Janeiro, där vi arbetat som gästlärare. Den del som vänder sig till högstadiet, gymnasium och musik- och kulturskolor kommer att testas under hösten.

Länkar:
http://blackbeltsongwriting.com/swe/
http://www.songwriting.se


 
 

Etiketter: undervisning, tips

För ett par veckor sedan gjorde jag en”kahoot” till mina 9:or om Wienklassicismen. Många av er vet säkert vad en ”kahoot” är för något, men för er som inte vet, så är det en form av frågesport som görs digitalt. Den som trycker snabbast på rätt svar av fyra svarsalternativ får flest poäng, vilket man kan se på skärmen också. Alla loggar in med sina egna namn via Ipad eller mobil.

Det svåraste med detta roliga lilla inslag i undervisningen, är innan, när jag ska producera och hitta på alla alternativen. Första frågan får gärna vara lätt, så den här gången var frågan var ordet Wienklassicism kommer ifrån; från Wienerbröd, Wienerkorv, staden Wien, eller Wienervals. Några tryckte snabbt på Wienerbröd…

Det tar inte så lång tid att genomföra detta i klassrummet och tävlingsandan brukar bli på topp. Tonåringarnas belöningssystem triggas snabbt när det blir tävlingsmoment på lektionen. Det bästa med det, sett ur min synvinkel, är att det blir en repetition av något man gått igenom, eller en möjlighet att förklara något på nytt.

 Att få eleverna motiverade till att lära sig olika saker är ju det som hela tiden sysselsätter en pedagogs hjärna. Har man provat med ”hot” eller ”piska” några gånger, så har man insett att det är mindre effektfullt om man i stället kan hitta en morot. Det är också det som forskarna säger, bl a Torkel Klingberg, som forskar vid Karolinska Institutet i Stockholm. I ”Den lärande hjärnan” berättar han om varför tonåringar är mer benägna att ta stora risker, eller varför de i högre grad än barn och vuxna är beroende av hjärnans belöningssystem

Nu har jag därför börjat ”levla” de filmer jag gör till lektionerna i ensemblespel med år 8. Jag spelar helt enkelt in alla instrumenten på olika nivåer för de låtar vi använder. Varje ny nivå/”level” är ett snäpp svårare. Jag tittar alltid på filmen/filmerna tillsammans med eleverna, men sedan går de i repris på deras egna Ipads. Detta har gjort att flera av eleverna nu kommer till följande lektionstillfälle och säger att de tänker klara nästa nivå och helst alla nivåer! Jag brukar spela in 2-4 på varje instrument. Fler elever klarar att spela genretypiskt. Tiden som går åt till att göra filmerna vinner jag under lektionstid genom att jag frigörs mer när de har sina Ipads att titta på också. Det finns fortfarande elever som mer hand-gripligt behöver min hjälp direkt på plats, så helt ledig blir jag inte, om nu någon trodde det. De som har instrument hemma kan träna där också. Stor vinst för alla parter med andra ord!

 Mitt nästa mål är att få eleverna att bli duktigare på att ge respons på sitt eget och andras musicerande. Att spela tillsammans är inte alltid enkelt, och att höra, se och reflektera över vad som kan göra spelet bättre är kanske ännu svårare. Om belöningssystemet ska vara förhärskande här också behöver vi lära eleverna att ge varandra beröm i gruppen, men att sedan önska saker – t ex att någon behöver spela långsammare för att hålla samma puls, behöver dra ner volymen på sitt instrument, sluta samtidigt etc…, ja, ni vet ju. Jag skulle bra gärna vilja veta hur ni andra gör… Några tips till en musiklärare som vill fortsätta att förbättra sin egen undervisning?

 Snart belönar jag och min kollega åter skolan med ett nytt luciatåg. Nu när usk:en är borttagen,
så flyter de där extra timmarna in i den alltmer tänjbara undervisningstiden. Det är nästan så att jag får lust att hota med att inte göra något extra på Lucia, avslutningar, ”öppet huskvällar” m m….

Kristina Stenborg Ordförande

Etiketter: undervisning, krönika

Ny lärobok

Musiklärare har i långliga tider diskuterat”nyttan och onyttan” med ett
läromedel i musikundervisningen. Förespråkarna har menat att en lärobok skulle kunna sörja för en likvärdig musikundervisning i förhållande till de centrala målen och betygskriterierna.
En lärobok skulle också ge stadga i undervisningen och fungera som ett
”ansikte” utåt för att höja musikämnets status.

Tvivlarna har menat att läroboken skulle reducera elevernas möjligheter att påverka innehållet i musikundervisningen, att det saknas pengar för att varje elev skulle kunna erhålla ett läromedel och att en kursbok skulle styra innehållet i undervisningen alltför mycket.

I den nationella undersökningen (NU03) läser vi att musikämnets struktur inte är ”särskilt välartikulerad i den meningen att ämnet går att bryta ner i små beståndsdelar, som hör samman på ett logiskt sätt och kan kedjas ihop i förutbestämda studiegångar. Det är därför inte brukligt att använda läromedel med fastlagda arbetsmoment eller repertoarinnehåll”. I NU03 framkommer också att de förhållanden som begränsar möjligheterna att undervisa i enlighet med kursplanens mål är, utöver, undervisningsgruppens storlek och ämnets utrymme i timplanen, just tillgång till utrustning och läromedel. Ett citat ur elevsvaren, som mycket väl uttrycker de brister musikundervisningen uppvisar är: ”Mer ekonomiska medel till musikämnet, så att instrument och andra läromedel kan inköpas!.”


Under 2014 dök det upp ett nytt läromedel i musik och till ett överkomligt pris. Det är Bunne Music AB i Hudiksvall som dristat sig till att ge ut ett läromedel i tre delar, ett för vardera år 1-3, 4-6 och 7-9.

Läroboken är skriven av musikläraren Staffan Sundberg. I informationen på förelagets hemsidan läser vi att: Boken har ett enkelt men mycket effektivt och pedagogiskt upplägg som ger dig som lärare ett tydligt ramverk för lektioner under tre år. Eleven använder ett exemplar under hela låg-mellan
eller högstadiet så kostnaden blir endast 20 kronor per elev och år. Vår lärarhandledning är en digital handledning/webbkurs till elevboken “Musik i grundskolan”. Den skickas som en länk till din e-post adress. För dig som ännu inte köpt in boken till e l e v e r n a rekommenderar vi att gå kursen som ett stöd för ditt beslut. Bättre underlag till inköpet kan du inte få”
Det där låter väl lovande? Musikläraren tog kontakt med några musiklärare som använt sig av boken.

Här kommer några kommentarer:
Jag tittade på både mellanstadieboken och högstadieboken före sommaren och valde att beställa in mellanstadieboken till skolan, dels för att jag tyckte att den kändes mer relevant och dels för att jag visste att mina grupper i år 5 skulle bli så stora att det emellanåt faktiskt kan vara skönt att ha ett läromedel att luta sig mot. Men jag kan säga att jag har knappast använt den alls. Jag behöver jobba mycket mer praktiskt. Har använt instrumentkunskapsdelen. Jag tycker att det är fint att ha en bok som samlar centrala begrepp, läroplan, ackord osv.
Högstadieboken minns jag att jag inte alls trodde mig kunna ha användning för. Det här med listor och “kvantifiering” av kunskaper är inte min grej. Jag behöver också vara mycket mer praktisk, och jag försöker utgå mycket från elevernas önskemål när de spelar.

Här en annan kommentar:

Det finns ett bra tänk i högstadieboken – just att den utgår från förmågorna, men det är alldeles för många “forskningsuppgifter”. Dels kan eleverna inte forska i den åldern, dels tar sådan forskning tid som kan användas bättre.
Melodispelslåtarna gör mig besviken, tyvärr. Varför välja Blinka lilla, Vem kan segla, Tom Dooley etc. Det finns betydligt roligare låtar och absolut betydligt nyare. Bra att författaren har involverat centralt innehåll och kunskapskraven i slutet av boken, men också symbolspråk etc. Orkesterinstrumenten tänker jag väl att man ska ha gått igenom redan i år 6 – även om man behöver återkomma till dem under resans gång.
Som sagt, de där forskningsuppgifterna, nja? Jag vänder mig mot att de själva ska forska sig till vad som är typiskt för varje tidsepok vad det gäller konstmusiken (men även annars).
Blir det roligt för eleven att rapa upp vad de hittar när de söker på nätet etc? Vem förklarar och levandegör det de hittar? Kanske blir det bara konstiga ord och namn – utan någon egentlig substans.

Bra annars att författaren samlat ihop ackord, notvärden, centrala begrepp i en bok som är tänkt att användas hela högstadiet. Detta efter en snabb överslagstitt

Och ytterligare en kommentar:
Jag reagerar precis likadant. Skriftliga forskningsuppgifter i musikämnet??? Vi har så lite tid i ämnet så det måste vara mycket mer praktiskt än bokens upplägg. Håller verkligen med om att det är oerhört svårt för elever att läsa sig till vad som är utmärkande för musiken i resp. epok/stil. Detta är ju lärarens
uppgift att levandegöra! Blev också besviken på självvärderingen ”detta kan jag….” som är ett typiskt exempel på ”avprickning” och kvantifiering (spela x antal ackord, byta på 8 pulsslag etc.). Vad det gäller de alltför vanliga melodispelslåtarna är det upphovsrätten som spökar. De stora förlagen vägrar ofta ens att svara på en förfrågan om att ha med låten i en lärobok om några tusen ex. Alltså svårt att ta med upphovsrättsskyddade låtar för ett litet förlag. Bildmaterialet till instrumenten är OK. Tydligheten rent grafiskt likaså.

Jag reagerar också mot att man tydligen inte behöver spela andra toner än stamtonerna på gitarr och bas. Titta på översikten sidan 36. Den som behöver spela ett F# eller Eb får ingen hjälp….. Gitarrackorden på sidan 44 är felskrivna vad det gäller fingersättningen. Försök att ta ett C7, D, E eller D7. Lite irriterande när författaren inte själv kan hålla isär vad som är fingrar resp bandnummer.

Jag måste tyvärr tillstå att jag blev besviken. Det känns mer som en gammeldags arbetsbok (med ”fylleriövningar”) än en modern lärobok.


Ja, bäste musiklärare. Det är väl bara att gå in på www.bunnemusic.com och kolla?

Etiketter: recension, undervisning, tips

Jag heter Lisa Bengter, och hösten 2013 trädde jag smått förundrad in i den för mig helt nya världen som brukar kallas halvklassundervisning i musik. Jag ska berätta om mitt musiklärarliv ”före” och ”efter”.


Jag har arbetat som musiklärare sedan januari 1998. Alltid i helklass, från år 1 till år 9. Förutom föräldraledigheter i olika perioder har jag alltså 17 års erfarenhet av musikläraryrket, ändå kan jag säga att jag tycker jag har bytt yrke och nu har ett års erfarenhet. Jag, som för ett år sedan var på väg ut ur läraryrket, är faktiskt lite nykär i mitt jobb. Jag gör nyupptäckter, aha-upplevelser, utvecklar min metodik, uppfinner nya metoder. Jag använder nästan ingenting av det jag gjorde före 2013, jag inspireras hela tiden att pröva nya grepp i undervisningen. Vilken skillnad mot förr, då hela min uppfinningsrikedom gick åt till att med näsan nätt och jämt över ytan klara undervisningssituationen… Att organisera mig till döds för att klara ett nästan
omöjligt uppdrag. Jag upplever visserligen att jag klarade det, med stor betoning på klarade.
Men inte med samma nöje, samma tillfredskänsla som nu, och med det facit i hand att det samtidigt höll på att driva mig stenhårt in i bergväggen. I den aspekten kan man verkligen diskutera vad som ”går” och inte…

Förändringen kändes direkt. Det började kanske med att jag för första gången kunde ta till mig av mina kollegors diskussioner i allmänpedagogiska frågor. Viktigt med relationer till elever? Ja, kanske. Förr hade den diskussionen försatt mig i vanmakt och tårar i ögonen. För hur diskuterar man något som en stor del av lärargruppen har all möjlighet att utveckla, resonera omkring, jämföra upplevelser av, se resultat av, forma nya arbetssätt omkring - ja, helt enkelt hur delaktig känner man sig i ett kollegialt samtal på hög nivå, där den outtalade synen på den som inte deltar gör det pga. ovilja eller bristande pedagogiskförmåga. Jag kunde inte delta, eftersom jag inte ens vid betygssättning kunde namnen på
mina elever. Ungefär hälften var bara ett ansikte i en skolkatalog, där ingen elev fick vara frånvarande vid fotograferingen för att deras betyg skulle vara någorlunda rättssäkert. Det tar på duktighetsnerven att erkänna en sådan sak även idag, men det hjälper att jag numera INTE behöver skolkatalogen bredvid mig vid bedömning, betygssättning eller elevvårdssamtal i arbetslaget.

En mycket svår situation för dagens musiklärare är att ju fler elever man har, desto mer minskar tiden för dokumentation per elev, samtidigt som behovet av skriftliga tydliga iakttaganden ökar. Jag kan nu förstå hur lärare som ska diskutera bedömning, dokumentation och betygssättning talar helt förbi varandra, och varför det blir så. En föreläsare som jag mött i sammanhang där detta diskuteras frågade mig i förtroende varför så många musiklärare tycker att filmning för bedömning är så viktigt? Hen frågade
utifrån uppriktigt intresse, och jag vet inte vem av oss som i det läget kom från ”den andra planeten”.
Nu vet jag ju.

Jag på min planet filmar för att komma ihåg. En musiklärare från den andra planeten, som känner sina
elever väl, antingen det är genom mindre elevgrupper i musikundervisningen och/eller musikläraren är tvåämneslärare och har elever i ett annat teoretiskt ämne, har i sin hjärna en helt annan förberedd minnesbank för informationen ett bedömningstillfälle ger.
Eleverna ligger redan färdigsorterade i hjärnan, när man känner dem väl. En elev som drar några ackord på en gitarr med relativt passande karaktär kan mycket väl stanna kvar i hjärnan till nästa möjlighet för skriftlig dokumentationen öppnar sig, på eftermiddagen samma dag i bästa fall. Jag talar av egen erfarenhet, därför törs jag säga såhär. Under tiden i helklassundervisning var jag helt och hållet
beroende av allt jag lyckats dokumentera just i ögonblicket. Många gånger satt jag med pärmen och förbannade mig själv för att jag inte skrivit tillräckligt, jag tyckte mina egna underlag för bedömning och betygssättning var alldeles för skrala, och tog hela ansvaret för detta på mig själv. Jag vaknade upp någon gång våren 2011. Insåg att mina fattiga betygsunderlag inte var mitt problem, utan min rektors. Att försöka ha koll på alla förmågor och kunskapskrav med 320 elever på 60 %, som jag hade, är inte rimligt ens med hjälp av filmning. Det är inte meningen att man ska klara detta. Den mänskliga hjärnan
är inte gjord för att klara detta.

Förr förde tidspressen med sig ett otroligt skadat sätt att bemöta elever, jag ville hela tiden effektivisera alla en-till-en-situationer och stressade enormt mycket mellan varje elev. De elever som behövde mycket stöd kunde jag få panik över, och jag tror tyvärr att det syntes på mig.
Samtidigt kände jag en otillfredsställelse över att inte kunna ge den utmaning som andra behövde. Nu har jag ett helt nytt lugn i klassrummet. Hinner se eleven. Hinner visa flera gånger. Eleverna å sin sida hinner till exempel prova trumsetet flera gånger under en termin, bara en sådan sak… Bedömningstillfällena kan organiseras annorlunda. Förr behövde jag rena uppspelstillfällen med en elev åt gången, och fick samtidigt problem med vad de andra eleverna skulle syssla med under
tiden. Nu sköter jag oftast bedömningen i stunden, när eleven själv tycker att hen är redo för uppspel kommer jag och lyssnar en stund.
Jag har återupptäckt lusten i att vara lärare. Jag känner att jag har större möjlighet att ge eleverna tid att utveckla det de ska bli bedömda i. Min undervisning har blivit tydligare, och jag ser det som en direkt följd av minskade grupper, något som för utomstående kanske verkar konstigt, men jag tror inte jag är ensam om det. Att undervisningen styrs av ”saker man kan göra i helklass” kan tyvärr vara något en inkompetent skolledning uppmuntrar till, snarare än att försöka få bort. ”Ni kräver för mycket av eleverna”, ”ni är alldeles för ambitiösa” och ”det räcker med good enough” fick jag och min kollega
höra. Jag vet att jag gjorde val som jag inte skulle ha gjort idag, om till exempel i vilken utsträckning eleverna i år 3 och 4 fick spela instrument. Nu, i mindre grupper, kan eleverna i år 4 ungefär samma saker på gitarr som mina elever förr kunde i 5:an eller 6:an.

Jag arbetar också på ett helt annat sätt, med annat lektionsupplägg än tidigare, som en direkt följd av mindre grupper. Eftersom varje elev får mer tid med mig har jag tid på ett annat sätt att avsluta lektionen mer samlat, med slutsatser och viktiga poänger kring det vi spelade, än förr. Jag märker att undervisningen helt av sig själv bara på grund av detta leder till genreanalys och resonemang omkring
musicerande, och det påverkar såklart mitt repertoarval mer än tidigare. Mina lektionsplaneringar
sitter ihop på ett annat sätt nuförtiden, och ofta märker jag att lektionen innehållet de flesta delar av det centrala innehållet.
Jag har också mer tid att reflektera över sådana här saker än tidigare. Kanske gjorde jag ungefär såhär förut också, men inte med samma medvetenhet. Jag har nu tagit upp en del viktiga förändringar som mindre grupper i musik har lett till för mig.

Det är min absoluta övertygelse att den svenska musikundervisningen i grundskolan måste börja organiseras i halvklass om intentionen i läroplanen ska gå att leva upp till. Eleverna behöver det för att bli sedda, lärarna behöver det för att få en rimlig arbetssituation som de kan utvecklas i. Jag vill avsluta med en uppmaning till alla att vi börjar använda benämningen ”dubbelgrupp/ dubbelensemble” i stället för helklass, så att det framgår att normen är en grupp, eller en ensemble. Våra elever behöver utveckla sitt musicerande i en normalstor grupp, inte dubbelgrupp. /Lisa Bengtner

Kopiering mm

När vi köper visböcker, nothäften och notblad stöds kompositörer och textförfattare. Genom musikförlagens verksamhet får unga och oetablerade upphovsmän möjlighet att sprida sina verk, etablerade upphovsmän kan fortsätta sitt betydelsefulla arbete och musikanvändarna får tillgång till ett stort urval av gammal och ny musik.

Men hur många gånger har du inte stått framför kopieringsapparaten i skolan och mångfaldigat låtar ur visböcker till musikundervisningen? Man har bråttom. Eleverna önskar sjunga eller spela en låt och då kopierar man välvilligt men kanske obetänksamt. När det gäller den analoga kopieringen handlar det många gånger om ren okunnighet. Det finns dock avtal som reglerar vad som är tillåtet.

Digital kopiering av och användning av musik som vi hämtar ”i molnet” på nätet är en relativt ny företeelse som blir mer och mer vanlig i musikundervisningen. Eleverna önskar spela eller lära sig en låt och vips ljuder den i musiksalens högtalare eller i elevernas androider. Ett ögonblick senare upplever vi låten via datorprojektorn. För att få aktuell information om de regler är det som gäller tog vi kontakt med Musikförläggarna, som är musikförlagens branschorganisation. Vad gäller skolan har avtal ingåtts så att man inte ska behöva fråga rättighetshavarna varje gång kopiering görs. Rättighetshavarna har genom Bonus Presskopia tecknat avtal med kommunerna. Huvuddragen i avtalen presenteras nedan. Det förekommer vissa specialregleringar, men för att inte komplicera det hela har vi avstått från att ta med dessa i denna översiktliga sammanställning. Avtalen finns i sin helhet på www.bonuspresskopia.se

Kopiering av noter och sångtexter
Huvudregeln är mycket enkel. Den som använder noter och texter måste använda original. Det kan vara notböcker, nothäften eller enstaka noter köpta i en musikaffär eller på Internet. Kopior får alltså inte användas! Men regler har som bekant ofta ett eller flera undantag.
• Har kompositören och textförfattaren varit döda i mer än 70 år är det enligt upphovsrättslagen helt i sin ordning att kopiera utan att köpa noterna.
• Du får kopiera en del av en bok, ett nothäfte, ett sånghäfte eller en enstaka originalnot och ge till din bästa kompis, ditt syskon, dina föräldrar, din fru och dina barn, men i princip inte till någon annan. Du får emellertid aldrig kopiera en olovligt framställd not! Observera att du inte får ge en kopia av ett verk till en kollega, en kurskamrat, en medlem i kören, en bandkompis eller en avlägsen släkting. Du får inte heller utan tillåtelse lägga ut noter på hemsidor och intranät. Varför finns det regler som begränsar kopiering?
Det är också enkelt. Den som har komponerat ett verk och den som har bekostat tryckningen av noterna vill ha betalt för sitt arbete. Om rättighetshavarna får betalt kan de fortsätta sitt arbete och vi får ett rikt musikliv.

Klassundervisning i grund- och gymnasieskolan
Huvudprincipen i avtalet är att kopiering aldrig får ske för att ersätta eller minska inköpen av utgivna läromedel. Man får med andra ord inte kopiera för att ersätta den normala tillgången på läromedel. Läraren och eleven får aldrig kopiera mer än 15 % av en bok och aldrig mer än 15 sidor. Detta är den s.k. 15/15 regeln. Vad gäller notböcker är antalet sidor läraren och eleven får kopiera än mer begränsat. Från ett samlingsverk som innehåller noter får läraren endast kopiera en femtedel av notsidorna av varje enskilt verk. Antal sidor som får kopieras uppräknas till närmast antal hela sidor.
Ett exempel: Om en sångbok innehåller flera verk får endast en femtedel av noterna till ett enskilt verk kopieras. Om en sång är fem sidor lång så får alltså endast en sida kopieras. Av hela sångboken får sammanlagt högst 15 % kopieras, men aldrig mer än 15 sidor sammanlagt.

Läraren och eleven får inte kopiera
• körmaterial och lösa stämmor som ingår i ensemble- och orkestermaterial, om materialet finns tillgängligt på den svenska marknaden i separat tryck.
• musikaliskt verk för offentligt framförande, om åhörarna består av andra än klassen och elevernas föräldrar.

Universitet och högskola
Huvudprinciperna i detta avtal är desamma som avtalet rörande klassundervisning i grund- och gymnasieskolan. Det är dock endast lärare som har rätt att kopiera enligt avtalet. Vidare är det så att i dagsläget omfattar inte högskoleavtalet digital kopiering, vilket gör att det alltså inte är tillåtet att kopiera verk och lägga in dem i exempelvis pdf-dokument eller att mejla ut dem till studenterna.

Musik- och kulturskolor
• Det är endast läraren som har rätt att kopiera enligt avtalet.
• Läraren får bara kopiera för att komplettera den normala tillgången på noter vid sin egen musikundervisning. Läraren får alltså inte kopiera för att ersätta den normala tillgången på läromedel.
• Löst stämmaterial får kopieras för att tillgodose praktiska behov i den aktuella undervisnings- eller konsertsituationen.
• Ur häften och böcker på mer än 48 sidor, exklusive eventuellt omslag, får läraren för samma elev kopiera högst 10 sidor per läsår.

Läraren får inte kopiera:
• Häfte och böcker som har mindre än 48 sidor.
• Körnoter som finns tillgängliga i separat tryck.
• Hyresmaterial.
• Om rättighetshavaren har meddelat förbud mot kopiering.

Om kopiering är tillåten får verket kopieras i ett exemplar per elev och inom ramen för lärarens tjänst får läraren för sitt enskilda bruk framställa tre exemplar. Vid kopiering är läraren skyldig att se till att källan samt upphovsmannens namn anges på kopian. Efter terminen ska samtliga kopior förstöras. I dagsläget omfattar emellertid inte avtalet digital kopiering, vilket gör att det alltså inte är tillåtet att kopiera verk, lägga in dem i exempelvis pdf-dokument eller att mejla ut dem till eleverna. Notera att skolorna enligt avtalet åtar sig att på begäran, under en begränsad tidsperiod, lämna uppgift om kopieringens art och omfattning. Orsaken till statistikinhämtningen är att medel ska kunna betalas ut till de upphovsmän och förlag vars noter har kopierats.

Arrangemang
Den som gör ett arrangemang av ett skyddat verk måste ha rättighetshavarens tillstånd om arrangemanget ska användas till annat än för privat bruk. Arrangören kan inte ändra, sälja, framföra, hyra ut eller låna ut verket utan originalrättighetshavarens tillstånd. Den som gör ett arrangemang efter samtycke från rättighetshavaren har dock upphovsrätt till själva arrangemanget, men bara till själva arrangemanget och inte någon rätt till originalverket. Arrangemanget är skyddat i 70 år efter arrangörens död.

Musik från nätet
Musiktjänsterna Spotify och Wimp är skapade för privat bruk. Det är förbjudet att använda dessa i sammanhang där en större mängd personer är inblandade. Det är alltså inte tillåtet att använda musik från nätet i musikundervisningen eller att spela musik i skolans korridorer. Om musiklärare vill använda musiken från sitt konto i skolan är det möjligt att köpa musiken med så kallade downloads. Musikläraren eller skolan blir då ägare till musiken och kan använda den efter eget behag. Många aerobic-instruktörer använder Spotify på detta sätt.

Lyssna på musik digitalt från radio och TV
Det är tillåtet att spela en cd-skiva eller lyssna på musik via internet från radio eller TV medan programmet sänds i klassrummet liksom att titta på SVT Play i efterhand.
Som lärare har du också rätt att i musikundervisningen använda dina egna inköpta exemplar av cd-skivor och spela upp dem för dina elever.

För fristående skolor krävs dock musiklicens för att få göra följande: Spela musik eller ha TV i korridorer, uppehållsrum, kafeteria, matsal samt att anordna disco, konserter, elevföreställningar eller liknande (med eller utan entré) för allmänhet och föräldrar.

Musikprogram från radio och TV
Spela in musikprogram från radio och TV kan du göra som privatperson. Vill du använda programmen i din undervisning krävs att skolan har ett skolbandningsavtal.

Spela och sjunga i skolans aula eller café
Sker det i en lokal där skolans övriga personal har tillträde, till exempel i skolans aula eller café, räknas det som offentligt framförande. Det är tillåtet om kommunen har avtal med STIM. Detsamma gäller skolans kör eller luciatåget som får sjunga vilka sånger som helst inom skolan eller kommunen. Observera dock att noter som kopierats med stöd av Bonus Presskopias kopieringsavtal inte får användas som underlag för framförandet, för att göra detta krävs särskilt tillstånd.

Arrangera elevkonsert vid föräldramöte eller för allmänheten
Du och dina elever har rätt att spela och sjunga skyddad musik när föräldrar besöker skolan. Ni har också rätt att sätta upp en elevkonsert för allmänheten. Publiken får uppgå till högst 300 personer enligt kommunernas avtal med STIM. Är publiken större måste STIM meddelas och få ersättning. Men ni får inte använda noter som kopierats med stöd av Bonus Presskopias kopieringsavtal som underlag för ett framförande som riktar sig till en annan krets än den som huvudsakligen består av lärarens klass och elevernas föräldrar.

Sätta upp en musikal i skolan
Musikdramatiska verk, dit bland annat opera, balett och musikal hör, ingår inte i det avtal som kommunerna tecknat med STIM och får således inte sättas upp utan tillstånd.

Spela in en skolkonsert
Det går alltså bra att videofilma eller spela in en elevkonsert (oavsett vilken musik som framförs) på cd, som ni har spelat upp på skolan så länge upptagningen används uteslutande i undervisningen. Endast lärare eller elev själv får göra upptagningen och den får visas för klassen, men inte kopieras upp i flera exemplar och spridas utan tillstånd från musikverkets upphovsman såvida skolan/kommunen inte har tecknat en Musik-i-Media-licens.

Använda musik i elevproduktioner (PowerPoint, filmer, radio, TV etc)
Om eleverna har gjort en produktion där musikstycken skall ingå, använt musik som musikläraren och/eller eleverna själva har komponerat eller laddat ner Multimediabyråns gratismusik behövs inget tillstånd. En annan variant är att söka efter musik som har Creative Commons-licens. Annars gäller att om ni vill använda någon annans skyddade musik i elevproduktionen krävs tillstånd från STIM eller att ni tecknar en MiM-licens.

Spela in och sälja musik
Om du vill spela in en skiva där elever framför skyddad musik och sedan vill sälja den krävs Musik-i-Media-licens.

Musikläraren tillstår villigt att regelverket för kopiering och användning av musik i skolan är komplicerat. Vad gäller den digitala användningen borde STIM ta initiativ till ett avtal med kommunerna snarast. I juni 2013 lär ett nytt avtal skrivas under mellan Bonus Presskopia och kommunerna.

Källa:
Bonus Presskopias hemsida: www.bonuspresskopia.se
Skolverket: www.skolverket.se/skolutveckling/itiskolan/kollakallan

I och med införandet av Lgy11 togs 50-poängskursen Estetisk verksamhet (ESV) i gymnasieskolan bort. ESV var en kärnämneskurs och lästes av samtliga elever. De estetiska ämnena måste dock finnas i det individuella valet på varje gymnasieskola men i konkurrens med mer meritgivande ämnen står sig de estetiska ämnena rätt slätt. MR har i tidigare nummer av Musikläraren uttryckt farhagor över sysselsättning för lärare i estetiska ämnen i gymnasieskolan. Vad gäller direkta uppsägningar av lärare i de estetiska ämnena är vi osäkra på omfattningen och förhoppningsvis är antalet uppsagda lärare få. Vi saknar definitiv statistik. I våra tidigare kontakter med Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund sades att konsekvenserna dämpats av att många lärare pensionerats. Fakta får vi först i april 2013 då Statistiska Centralbyrån presenterar siffror för läraranställningar i landet hösten 2012. Det är väl knappast en alltför djärv gissning att det kommer att handla om dystra resultat.

Meningarna om effekten av borttagande av ESV i gymnasieskolan går isär. LR:s Metta Fjelkner uttryckte en något avvaktande position när hon uttalade sig i frågan:
”Dom elever som redan på grundskolan har blivit intresserade utav estetiska ämnen, som spelar instrument eller som på annat sätt sysslar med estetisk verksamhet och tycker det är väldigt kul; min bild är att de kommer att vara fortsatt lika intresserade framgent som de är idag så att egentligen så skulle jag kunna säga att det blir i stort sett plus minus noll alltså att det blir lika många framöver som det har varit idag”.
Ja, så kan man gardera sig. Eller så säger man som Agneta Lundberg (s), ledamot i utbildningsutskottet
“Ja det är klart att dom tappar jobben, alltså det blir ju betydligt mycket mindre för det är ju bara dom som väljer till det då som kommer att läsa dom ämnena, inte dom andra, så det är ju klart att det kommer ju minska drastiskt på arbetet för dom lärarna”.
För att få lite mer information kontaktade Musikläraren Lärarnas Riksförbund och utredaren Pontus Bäckström. Svaret vi fick är detta:
Den fråga som MR inkommit med till förbundet sedan tidigare har hamnat på mitt bord. Jag ber om ursäkt att svaret har dröjt, men det har att göra med att jag har velat undersöka om vi kan se några förändringar kring ESV-lärarna i vår tillgängliga statistik.

Den statistik vi har att tillgå är dels vår medlemsstatistik, dels vår partsgemensamma statistik med SKL. Båda dessa dras med vissa problem för att kunna besvara din fråga. Dels bygger vår egen statistik på egenrapporterade uppgifter från medlemmarna. Det gör statistiken otillförlitlig vad det gäller vissa typer av uppgifter (arbetsgivare/uppdaterad sysselsättning etc). Dels bygger den partsgemensamma statistiken på inrapporterade uppgifter från arbetsgivarna, vilka inte alltid använder enhetliga benämningar, ämneskombinationer och annat för sina tjänster. Detta gör att jämförbarheten inte alltid är på topp. Sist men inte minst kan vi i statistiken inte heller med säkerhet veta vad lärarna faktiskt gör på sin arbetstid: Man kan vara kodad som musiklärare hos oss men kanske jobbar med något annat.
Med dessa förbehåll sagda så har jag i mina efterforskningar inte kunnat se några stora förändringar avseende sysselsättning för berörda lärargrupper, var sig för LR eller LF. De förändringar som skett åren 2009-2012 är mycket små och pekar i någon mån åt olika håll. Exempelvis så är antalet bildlärare något färre i båda förbunden år 2011 än vad de var år 2009 (40 lärare totalt), samtidigt som antalet musiklärare är något fler (13 fler år 2011 än år 2009). Dessa uppgifter ska också jämföras mot det totala antalet gymnasielärare som ingår i den partsgemensamma statistiken, vilka har sjunkit med cirka 600 lärare från år 2009 till 2010 och cirka 60 från 2010 till 2011.

Dessa uppgifter gäller några få år, och det kan vara som så att vi kommer att se större effekter längre fram i tiden. Vilka effekter GY2011-reformen fått totalt sett dröjer det därför innan vi kan dra slutsatser om.

Angående den till kongressen inkomna motionen om den estetiska verksamheten så har en viktig princip för förbundsledningen varit att man i diskussionen om gymnasiegemensamma ämnen inte har velat ställa olika medlemskategorier emot varandra. Det är nämligen många olika lärarkategorier detta berör, till exempel naturvetenskapslärare och historielärare. Förbundet har däremot drivit frågan om det estetiska programmets kvarvarande och tydligare profil som högskoleförberedande program vilket vann gehör. Att det estetiska programmet finns kvar har också stor betydelse för ESV-lärarnas fortsatta tjänsteunderlag. Hör av er om ni har några fler frågor!

Det som Pontus Bäckström antyder i slutet av svaret är att det finns diskussioner om att även ta bort det estetiska programmet i gymnasieskolan, något som helt och hållet skulle beröva gymnasieskolans elever möjligheten att ägna sig åt kultur och skapande!

Vad gäller den motion till Lärarnas Riksförbunds kongress som det också refereras till i svaret publicerar Musikläraren LR:s yttrande nedan:

Motion 279 till Lärarnas Riksförbunds kongress
Rubrik: Arbetslösa ESV-lärare när Gy11 genomförs.
I motionen uttrycker ESV-lärare sin oro över svårigheten att få respons i media och påverka politiker, tystnaden från LR som medfört att lärare lämnat LR, etc.

LR:s yttrande
Lärarnas Riksförbund står i huvudsak bakom den nya gymnasieskolan. Gy 2011 har medfört en stringens och tydlighet som tidigare gymnasieskola saknade. Gy 2011 ger bättre förutsättningar att skapa en likvärdig utbildning över hela landet. Strukturen följer även de grunder som förbundets medlemmar angett i interna undersökningar inför reformen.

Lärarnas Riksförbund känner väl till problematiken som motionären beskriver och förbundsstyrelsen känner en oro för medlemmarnas krympande tjänsteunderlag och elevernas minskade möjligheter till estetisk verksamhet. När enskilda ämnen, som i det här fallet estetisk verksamhet, inte kommer att finnas i samma utsträckning som tidigare är detta en följd av politiska beslut som fattas av Sveriges Riksdag.

LR:suppgift är att på bästa tänkbara sätt tillvarata alla medlemmars intressen. Gymnasieskolan har i likhet med andra skolformer ett begränsat tidsutrymme att fördela mellan olika ämnen. Styrelsen vill poängtera att förbundet inte kan ställa olika medlemsgrupper och deras önskemål mot varandra.
Förbundsstyrelsen vill framhålla att förbundet har haft en medveten handlingsplan i denna fråga. Påtryckningar från bland annat Lärarnas Riksförbund har resulterat i att det estetiska programmet finns kvar som nationellt program. Förbundet har även aktivt verkat för att skapa ett obligatoriskt utrymme för estetisk verksamhet. Kommande förbundsstyrelse måste noga följa utvecklingen inom gymnasieskolan.

Förbundsstyrelsen är oroad över att regeringen är på väg att dra ner statsanslaget till gymnasieskolan med nästan två miljarder. Det är också bekymmersamt att minskade elevkullar i kombination med att det inte längre i samma utsträckning är möjligt med specialutformade program, riskerar att leda till stora neddragningar inom gymnasieskolan i ett flertal kommuner.

Förbundsstyrelsen kommer att följa upp och analysera vilka effekter strukturen för gymnasieskolan har fått när det gäller medlemmarnas tjänsteunderlag och hur elevernas individuella val påverkar olika ämnen. Detta omfattar även de estetiska ämnena.


Stärk de estetiska ämnena - Lärarförbundet
Att kunna kommunicera och vara kreativ är avgörande för att människor ska kunna arbeta med utveckling, nytänkande och nå ut med budskap, tankar och produkter. Sannolikt kommer dessa kompetenser att vara bland de allra viktigaste på framtidens arbetsmarknad oavsett om man ska bli lärare, hantverkare, ekonom eller konstnär.
Europaparlamentet har enats om åtta nyckelkompetenser. Det är kompetenser som anses avgörande och nödvändiga för personlig utveckling, aktivt medborgarskap, social sammanhållning och anställningsbarhet i ett kunskapssamhälle. En av de åtta förmågorna är kulturell medvetenhet och kulturella uttrycksformer.
I Sverige har de estetiska ämnena länge varit självklara i gymnasieskolan, grundskolan och förskolan. Men i den nya gymnasieskolan tas estetisk verksamhet bort som obligatoriskt ämne. Den självklara plats som ämnena har haft i utbildningssystemet försvinner.
Estetisk och kreativ förmåga kan, precis som skriftlig och matematisk förmåga, utvecklas och behöver kontinuerligt underhållas, stimuleras och bekräftas. Det borde därför vara självklart att gymnasieskolans alla elever ska få fortsätta utvecklas på detta område. /.../
Regeringen har infört satsningen Skapande skola för grundskolan. Kommuner och fristående skolor kan söka pengar för att erbjuda professionell kultur och konstnärlig verksamhet i skolan. Det är en bra satsning — men inte tillräcklig. Om utbildningsministern menar allvar med att förstärka de estetiska ämnena har vi ett par förslag på satsningar.
• För det första föreslår vi att de estetiska ämnena börjar behandlas likvärdigt med traditionella kunskapsämnen. Vi vill se en bred satsning på elevernas kunskaper i estetiska ämnen i förskolan, grundskolan och gymnasieskolan. En sådan satsning kan lyfta elevernas förmågor och kunskaper både i de estetiska ämnena och i skolans övriga ämnen.
• För det andra vill vi att gymnasiereformen ändras. Det är helt orimligt att inte alla elever i gymnasieskolan får tillgång till de estetiska ämnena. Vi vill därför att estetiskt lärande återinförs på alla program.
• För det tredje vill vi se en satsning på musik- och kulturskolorna. I tio av landets kommuner finns ingen musik- och kulturskola alls. Flera kommuner har också kraftigt skurit ned på verksamheten, infört högre avgifter och försämrat tillgången för eleverna. Gör i stället musik- och kulturskolan till en egen skolform och ge alla elever chansen att delta.
Det här några förslag som skulle kunna göra Sverige mer konkurrenskraftigt, leda till nya innovationer och ökad kreativitet.

Eva-LisSirén/Lärarförbundet
Källa: Lärarnas Tidning

Etiketter: gymnasiet, undervisning

Jag skulle gärna auskultera hos Lorentz Edberg som har skrivit boken "Musikämnets möjligheter - Kreativ musikundervisning i praktiken". Han har många kreativa idéer om vad man kan göra inom musikämnet och även i samarbete med andra ämnen, fram för allt SO. Auskultera är väl något som alla musiklärare borde göra lite nu och då för att vidga det egna perspektivet och inte fastna i gamla mönster.

Förutom att boken fungerar lite som en praktisk handbok med tillhörande webbplats där man hittar
bl a både inspelad musik och noter, så tar den upp olika spörsmål man kan fundera över i sin undervisning, t ex genusperspektivet.

 

Edberg menar att både val av instrument och genrer etableras tidigt, att killar hellre väljer elgitarr och hårdrock etc. Jo, det är nog sant att valen etableras tidigt, eftersom vi styrs av det samhälle vi lever i, påverkas av föräldrar, syskon, det vi ser i media etc, men i min egen musikundervisning tilllåter jag dem inte att välja på det sättet. Jag mixar grupperna och alla elever ska ta sig igenom alla instrumenten oavsett kön. Ja, det är ju t o m så att de nya kurskraven ger oss heller inte något val.

 

En invändning jag har gällande boken är också att lektionsförslagen inte utgår från de nya kraven i tillräckligt hög utsträckning. Kanske inte så underligt, eftersom boken har tillkommit under samma period som kurskraven arbetats fram. Med viss bearbetning kan den säkert revideras till en upplaga som mer lever upp till de krav vi musiklärare ställs inför i dag.


Flera av projekten i boken känns tidskrävande, t ex att analysera musik och budskap i olika filmer, eller att genomföra musikaler eller andra musikföreställningar. Edberg skriver att man kan anpassa uppgifter till olika elever vid projekt som de senast nämnda att någon kan jobba mer med ljud och ljus. Visst kan man det så länge man ser till att mäta de förmågor som ska mätas.


Sammanfattningsvis tycker jag ändå att jag hade ett stort utbyte av att läsa boken. Den gav mig nya förslag på lösningar i min undervisning och fick mig att börja tro på mer samarbete över ämnesgränserna. Särskilt mycket gillade jag kapitlen om ensemblespel, att skriva låtar och musiklektioner att minnas.

Kristina Stenborg

 

Mer info

För att stärka de estetiska ämnenas ställning i grundskolan och ge stöd till skolchefer och skolledare i samband med Lgr 11:s införande, genomförde olika samverkande intressenter i Sverige en konferens kring de estetiska ämnenas utvecklingsområden 12 -13 mars på Örebro universitet.
Målgrupp för konferensen var skolchefer, förvaltningschefer, skolledare, estetlärare och lärarutbildare.

Konferensen inleddes på måndagskvällen med ett anförande av Stina Oscarson, chef för Radioteatern. Hon ställde frågan: Varför är estetik viktigt i dagens samhälle? Vad är ett estetiskt förhållningssätt? Därefter följde ett musikprogram och dansinslag.

På konferensens huvuddag medverkade Skolinspektionen som genomfört en kvalitetsgranskning av musiken i grundskolan. Skolverkets rapport skapar en grund för åtgärder som handlar om att stärka kvalitén i dagens grundskola.

Detta var utgångspunkten för Ulla Wiklund som varit initiativtagare till konferensen och själv medverkade som expert vid kvalitetsgranskningen: Ulla menar att det inte bara är viktigt att peka på bristerna, utan också lyfta fram dessa som utvecklingsområden. Olika aktörer har ansvar för olika delar av kvalitén i grundskolans musikundervisning Visst är rektor en nyckelperson, men även kommunen och lärarutbildningarna måste känna ansvar i att få fram hållbara lärare och ge dem förutsättningar att klara jobbet.

Skolverkets representanter berättade om hur man nu arbetar med de estetiska ämnena inom myndigheten. En ny nationell utvärdering är på gång. Maria Axelsson är ett engagerat undervisningsråd, som har djup insikt i utvecklingsbehoven för det estetiska området.

Dataspelsfantomen Patrick Bach föreläste om sin syn på framtiden kompetensbehov. Han är chef för Battlefield 3, som sålts i 50 miljoner ex på ett halvår. Patrick ansåg att skolan måste visa på hur viktiga de estetiska ämnena är för dagens ungdom och att det visst går att leva på att vara verksam inom det estetiska området.

Lärarförbundets vice ordförande tryckte på hur viktig arbetsmiljöfrågan är för estetläraren i sitt anförande .

På tisdagseftermiddagen genomfördes gruppseminarier kring varje estetiskt ämnesområde, med gemensamma teman. I fokus fanns elevens rätt till undervisning av god kvalitet. Dessa seminarier har dokumenterats och en sammanfattning kommer att spridas.
ESTO-konferensen vill lyfta och belysa det estetiska kunskapsområdet i Lgr 11. Aldrig tidigare har det estetiska perspektivet så genomsyrat skolans alla kursplaner. Redan nu diskuteras en fortsättning nästa år för ESTO. Det blir antagligen Linnéuniversitetet/ Kalmar som tar över värdskapet.

Mer info:
www.ullawiklund.se/ESTO
www.skolinspektionen.se Rapporten: "Är du med på noterna rektorn?"

Skolministeriet, som är ett radioprogram i P1 om skolans värld, skickade i mitten av hösten 2011 ut en enkät om hur "musikundervisningen hanteras i de kommunala grundskolorna". Frågorna skickades via e-post och ställdes till landets samtliga kommuner. Enkäten hade följande utformning:

 

Enkät om musikundervisningen på Din grundskola

  • Har din skola ett för ändamålet särskilt inrett musikklassrum?
  • Vilka av följande instrument finns där för användning av elever:
    • gitarr
    • piano/keyboard
    • blås
    •trummor
    • andra instrument
  • Har din skola en lärarutbildad och behörig musikpedagog för all musikundervisning?
  • Hur många timmar i veckan per elev har man på er skola musikundervisning?
  • Hur skulle Du uppskatta fördelningen teori och praktiskt musicerande under en termins musikundervisning?
    • Mest musicerande
    • Mest teori
    • Lika mycket av både och
  • Om du skulle vikta musikundervisningen mot andra praktisk/estetiska ämnen hur ser din personliga prioritering ut då? De övriga ämnen vi tänker på är bild, slöjd, idrott, hemkunskap. Musik är:
    •Ett viktigare ämne
    • Ett mindre viktigt ämne
    • Ett lika viktigt ämne
  • Om du skulle vikta musikundervisningen mot ALLA skolämnen-
    hur ser din personliga prioritering ut då?
    Musik är:
    • Ett viktigare ämne
    • Ett mindre viktigt ämne
    • Ett lika viktigt ämne
  • Om du fick välja, skulle du då vilja byta ut musiken mot ett annat praktisk/estetiskt ämne? Om ja, vilket?

TACK! Du bidrar till bra journalistik om skolan/Skolministeriet.

 

Resultat:

250 skolor i 113 av landets 289 kommuner svarade.

  • Av de svarande är det 15 % som inte har ett särskilt inrett klassrum för musikundervis- ningen.
  • En fjärdedel av de svarande skolorna har inte en utbildad musiklärare för att ta hand om musikundervisningen.
  • 10 % av dom som svarade på Skolministeriets enkät tycker också att musikämnet är ett mindre viktigt ämne än dom andra som finns i skolan.
  • Skolministeriets program visar även att musiklärarna tycker att de nya detaljerade och höjda kraven i skollag och läroplan blir svåra att tillmötesgå. Hur ska man hinna med att ge varje elev undervisning i till exempel ackompanjemang när man kanske har en klass på 30 elever 40 minuter i veckan?

(Resultattexten är skriven av producenten för Skolministeriet Matz Lundin

 

MR kommenterar:

Inledningsvis skulle vi vilja påstå att detta knappast är, som det påstås, god journalistik om skolan. I resultatet utelämnas svaren på de tre sista frågorna som handlar om musik- undervisningens berättigande och relevans i skolan. Likaså saknas redovisning av hur många timmar i veckan per elev skolorna har musikundervisning samt hur fördelningen mellan teori och praktiskt musicerande är, frågor som det hade varit intressant att ta del av svaren på.

 

Delar av enkätsvaren presenterades i Skolministeriet som sändes 22 november 2011.

Programrubriken var "Den orättvisa skolan".

Inledningsvis konstaterar programledaren att "musikklassrum saknas", att "musiklektioner ibland ses som förströelse", att "kunskapskraven har höjts" och att "inte alla musik- lärare är utbildade i den svenska orättvisa skolan".

Därefter intervjuas en musiklärare och elever från Mälarhöjdens skola. I reportaget berättar läraren om sin frustration att befinna sig mellan kunskapskraven och verkligheten. Varje vecka träffar läraren 350 elever som skall bedömas. "Jag räcker inte till" är en formulering som återkommer liksom "mindre undervisningsgrupper" och "nu är absolut gränsen nådd"

 

I den efterföljande diskussionen mellan Håkan Sandström, Skolinspektionen, Kristina Stenborg, Musiklärarnas Riksförening och Line Monclaire, skolledare i en F-5 skola får vi ta del av påståenden som att

  • det har skett en förskjutning mot teoretiska ämnen i skolan"
  • musikämnet är lågt prioriterat"
  • det finns höga framgångsfaktorer för elever i länder som prioriterar estetiska ämnen"
  • skolledningen måste ge lärare mer stöd. Det finns ingen som driver på om inte rektor gör det"
  • "det finns för stora kvalitetsskillnader i den undervisning som eleverna får"
  • "det finns fantastiska möjligheter i ämnet. Musik är bl a en identitetsskapande process som stöder elever språkutveckling..."

 

Musikläraren har varit i kontakt med ansvariga på Skolministeriet och bett om mer full-ständiga resultat. Vi har då fått enbart föga belysande kompletterande svar som att "det är rektor som svarat" och att Skolministeriet undvikit att fråga friskolor "därför att man ville granska de kommunala grundskolorna". Producenten och projektledaren Matz Lundin svarar avslutningsvis följande: "Jag kan tyvärr inte specificera mer. Det skulle kräva merarbete för oss som vi inte har tid till. Hela enkäten i sin grundform lämnar vi inte ut. Vi gör aldrig det med arbetsmaterial tyvärr."

 

Musikläraren ifrågasätter resultatens tillförlitlighet och om enkäten verkligen mäter det som avsågs att mätas. Om Skolministeriets enkät verkligen bidrar, som det formuleras i brevet till kommunerna, till "god journalistik om skolan" överlåter vi till Musiklärarens läsare att bedöma!

 

Etiketter: undervisning

Appar

"Skicka in appar för android till Musikläraren!" Det är uppmaningen som Martin Lignell skickar till läsarna. Och inte nog med det . "Komplettera gärna med beskrivning och kommentarer kring funktioner och kvalitet!" I gengäld kommer här några av Martins egna tips, samtliga för iPod, iPhone och iPad:

 

Tuner+

En mycket kompetent och mångsidig stämapparat. För iPad heter den "Tuner!" Istället. Ladda ner direkt! På hemsida tipsar dessutom app-tillverkaren MadCalfApps om hur du kan bygga en egen Canjo - beskriv- ning hur du tillverkar din egen banjo gjord av en plåtburk och en planka/greppbräde. Finns även på Youtube. Utmärkt tillfälle att kontakta slöjdläraren? madcalfapps.blogspot.com

 

Groovemaker

Detta är en otroligt underhållande app – både lättarbetad och spännande. Du kan fastna totalt i hiphop-loopar och låtskapande. Groovemaker är gratis, men du kan köpa till mängder av extradelar för att fylla på din arsenal av ljud Music Studio. Den mest kompletta appen inom musikbearbetning Musikläraren sett hittills. Det finns en gratisversion som heter Musicstudio Lite, medan betalversionen kostar 109 kr på appstore. Med Music Studio kan du välja mellan en mängd instrument, bearbeta midi, lägga på effekter, spela in audio och mycket mer. Jämför den med datorprogram som t.ex Garageband. Ladda ner gratisversionen idag till iPod, iPhone eller iPad.

 

iWriteMusic

En bra app för notskrivande. Den finns i en gratisversion för iPod och iPhone, men du kan också köpa betalversionen för 65 kr. För iPad behöver du köpa appen för 109 kr. Mu- sikläraren tycker att iPod eller iPhoneskärmen är en aning för liten för att appen ska kännas helt bekväm, men programmet är ändå lättar- betat och intuitivt. Hjälprutor guidar dig så att du förstår hur du ska jobba. Du kan exportera dina notblad som JPEG-bild eller som PDF- fil. Resultatet kan bli fantastiskt, vilket du ser på www.iwritemusicapp.com.

 

Etiketter: undervisning, tips

6 oktober manar Musiklärarnas Riksförening landets musiklärare till handling, en manifestation som uppmärksammar att musik- undervisning måste ske i mindre undervisningsgrupper – för elevernas skull. Den person som tog initiativet till uppropet är Lisa Bengter.

Musikläraren tog kontakt med Lisa, som arbetat som musiklärare sedan 1998. Vår första fråga handlar om elever och gruppstorlek.


– För några år sedan var det tjugo elever i alla klasser, men allteftersom har det smugit sig på fler och fler elever i grupperna. Jag har detta läsår strax under 300 elever i årskurserna 3-7. Jag arbetar 60%. Grupperna har mellan 22 och 30 elever. I en tidigare anställning, då

jag arbetade heltid, hade jag över 750 elever i veckan. En fullständigt ohållbar arbetssituation!


– Var det gruppstorleken som gjorde att du reagerade och manade till upprop för halv- klasser i musik?

– Den utlösande faktorn var nog LGR11. Jag satt med i en referensgrupp som skulle ta fram innehållet i den nya kursplanen. Jag kunde liksom inte se framför mig att det i kursplanen skulle saknas kommentarer om gruppstorleken! Man blir ju jättelycklig över innehållet men det behövs mindre undervis- ningsgrupper. Med nuvarande kunskapskrav går jag in i väggen. Det fungerar bara inte med den undervisningstid vi har till vårt förfogande. Är det någon gång man skall reagera så är det nu!

 

– Du har skrivit artiklar och reagerat på andra sätt? Vilken respons har du fått?
– Ja, vi skrev ju ett öppet brev till Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund. LR har väntat med att svara men Lärarförbundet rea- gerade ganska fort på brevet. Det lät väldigt bra först. Jag blev glad över bemötandet. Vi skulle lägga upp en gemensam strategi. Det skulle skapas ett forum för musiklärare. Men sedan skulle det bara bli ett möte om tillräck- ligt många musiklärare var intresserade. Lite fegt att bara reagera efter hur stort intresse det skulle bli.

 

– Du är orolig över situationen?

 

– Centralt innehåll och kravnivåer är bisarra i förhållande till undervisningstiden. Det är för många musiklärare som går in i väggen, men man tar in ny personal, outbildade, och så är det som vanligt igen. Det skulle vara intres- sant att veta hur många musiklärare som är över 60 år? Vi måste reagera på något sätt!

 

– Hur skulle du vilja att MR agerade? Vad är det MR skall uppmana landets musiklärare att göra 6 oktober? Strejka...?
Lisa avvaktar med svaret.

– Svårt att säga. Jag är mest upprörd över Skolverkets och Skolinspektionens agerande. Det är inget svårt att skriva vad man skall göra – men saknas det resurser så... Jag tvivlar inte på musiklärarnas förmåga. Vem som helst kan lära sig spela. Men det känns ohälsosamt att lägga ansvaret på lärarna ... och, som Skolinspektionen gör, på rektorerna. Skolinspektionens rapport undviker att ta upp undervisningstidens betydelse för innehållets genomförande. Att skylla på rektorerna utan att sätta till resurser, kan man göra det?
– Tydligen...

– Vi skall lära ut färdigheter till eleverna - det kan man inte göra teoretiskt och med allför stora grupper. Jag har full förståelse för att andra ämnen har liknande problem, men att rektor skall bära ansvaret! Det är befogat att sätta musikämnet i fokus, eleverna vill och är intresserade av att lära sig och man kan inte ta igen något man missat i skolan om man inte har instrument hemma.

– Hur skall vi agera 6 oktober och framöver? – Jag vill inte gå till någon skandalpress. Jag vill att det vi gör tillsammans skall vara genomtänkt... Musiklärarna och facken måste gå ihop - på något sätt.

 

Etiketter: undervisning, halvklass

Åtskilliga lärare kommer under våren 2010 att deltaga i arbetet med att ta fram dokument för en lokal pedagogisk planering (LPP). LPP är den planering som lärare och elever tillsammans sammanställer och som blir utgångspunkten för innehållet i undervisningen under en viss period.
LPP skall innehålla en beskrivning av arbetsområdet, arbetssättet, det specifika innehållet samt vad som skall bedömas.
En lokal pedagogisk planering kan göras för ett enskilt ämne, ett arbetsområde eller för ämnesintegrerat temaarbete. Tanken är att LPP:n i ett senare skede skall samordnas med de individuella utvecklingsplanerna.


Nedan följer några innehållsliga punkter i en lokal pedagogiska planering:
• Mål att sträva mot – vilka mål har lärare och elever valt?
• Kunskaper – Fakta, färdigheter, förmågor osv. som skall tränas och utvecklas
• Bedömning av kunskaperna
• Elevernas medverkan i planering och genomförande
• Utvärdering och sammanfattning
• Formulering av det skriftliga omdömet och hur detta kan gestaltas i den individuella utvecklingsplanen.

 

Den lokala pedagogiska planeringen blir alltså ett verktyg för lärarna och eleverna med vilket de tillsammans planerar, genomför och utvärderar undervisningen. Ett arbetsområde kan fokusera på
kompetenser som motorisk träning och hantverksmässig kunskap medan ett annat område vill främja det muntliga och vokala framträdandet.

I Kungsbacka kommun håller man på för fullt med LPP och när det gäller ämnet musik har alla lärare i kommunen under hösten 2010 samlats för att komma överens om musikämnets LPPdokument.
Arbetet har än så länge resulterat i en LPP för ensemblespel och en bedömningsmatris för samma LPP.

I dagarna ska gruppen sätta samman ytterligare en LPP som handlar om musikhistoria. musikläraren pratade med Martin Lignell, lärare i musik och samhällsorienterande ämnen i Kungsbacka.
- LPP-idén är intressant. Det är ett nytt sätt att se på planering av undervisningen. Det var meningen att alla musiklärare i Kungsbacka kommun skulle träffas 8 – 10 gånger under läsåret, men det säger sig ju självt att detta är en omöjlighet. Men idén är som sagt bra. Bara detta att vi får möjlighet att på arbetstid träffas allihop är härligt.


- Vad har ni tagit fram?
- Vi har försökt ta fram en LPP för ensemblespel. Vi skall i skrift förklara för elever och föräldrar vad detta handlar om och vilka kunskaper eleverna förväntas ha för att få ett visst betyg. Än så länge har vi endast kommit till någon form av nivåbedömning i fyra steg.


- Har det gått bra?
- Det har många gånger varit problematiskt att hitta en gemensam vokabulär för att beskriva det gemensamma musicerandet, men det har varit lärorikt och när vi väl har tagit fram en LPP för ett arbetsområdet blir det förmodligen lättare att ta fram ett nytt för exempelvis musikhistorian.

 

Etiketter: betyg, undervisning

700 elever

För två år sedan i september var jag med på en studiedag i Öjaby församlingshem utanför Växjö,
som den för oss alla välkända Gullan Bornemark höll i. Gullan och kantorn i församlingen, Eva Johansson Rydman, hade tillsammans med en barnkör övat in sånger ur Gullans välkända
repertoar inför studiedagen. Och sångerna gick hem, det märktes mer än väl! Barnen och vi vuxna
strålade och sjöng av hjärtans lust sånger som Sudda, sudda, Min ponny, Är du vaken Lars?, Hallå,
Hallå och Gå i solen. Sångerna är ju klassiker inom barnvisegenren. Gullan är nu 82 år och är full av
energi, entusiasm och glädje! Vid fikat nämnde jag för henne att jag jobbar med elever i svenska för
invandrare (sfi) och att vi använder oss av ramsor och sjunger visor som en metod för att lära ut svenska. Då berättade Gullan att hennes dotter Eva Bornemark undervisar på nästan samma
sätt i Malmö. Vilket sammanträffande!

 

För några veckor sedan, i sportlovsveckan, passade jag på att besöka Eva Bornemark på Komvux
Södervärn i Malmö. Där har hon ca 700 elever (!) som hon sjunger med. Eva har 24 grupper i " Svenska med sång" och tre körer som alla heter "Världens kör". En av dessa körer består av elever från Särvux.

Under mitt besök fick jag lyssna på fyra intensiva lektioner. Eva spelar de enkla men välgjorda melodierna på piano och visar texterna på overhead. Det säger bara "swish" så är lektionen slut och
eleverna lämnar aulan med ett "tack" och med varma leenden.

 

Hösten 2000 inrättade Malmö kommun en musiklärartjänst för Eva där uppdraget var att lära deltagare inom sfiundervisningen svenska genom att sjunga mycket. Eva är utbildad rytmikpedagog.
Tidigare arbetade hon under 16 år som församlingsmusiker i Svenska kyrkan.
Med erfarenheter från sång och musik med såväl gamla som unga började hon sitt nya jobb. Hon fick helt fria händer att utforma undervisningen. Det blev halvtimmeslånga grupplektioner i ämnet
"Svenska med sång". Fredagarna är vikta för komponerande och förberedelser, tid som ingår i hennes anställning. Då vilar Eva rösten men inte fingrarna! På datorn sparas sång efter sång med texter som liksom Gullans är lätta att förstå och har en naturlig rak ordföljd, rytm välfunna uttryck på normal, modern svenska.

 

Eva har som nämnts tre "Världens kör " – lektioner i veckan, där intresserade deltagare sjunger med målet att framträda inför publik. När det ordnas konferenser i Malmö sjunger "Världens kör". Dessa
möten ger körmedlemmarna från alla världens hörn möjlighet att vidga sina kontakter med det svenska samhället. Många åhörare blir djupt berörda av konserterna; det är mycken värme och glädje som rör sig över scenkanten mellan publik och kör!

 

Eva berättar att hon idag är mer kreativ än någonsin och skriver en eller fler sånger varje vecka. Hittills har hon komponerat ca 80 sfi-sånger, bruksmusik av hög klass som tyvärr ännu inte finns
utgiven på förlag.

 

Väl hemkommen till Alvesta har jag använt åtskilliga sånger och fått gott gensvar från eleverna, kanske mest från dem som nyligen börjat med det svenska språket.
Nu är frågan: Vem i Sverige har fler sångelever än Eva?

 

Jag undrar jag...
Sven Rydgård, musik-och matematiklärare i Alvesta
samt MR:s kassör

(Två av Evas sångtexter)
I Sverige finns det många nationer,
i Sverige finns det många religioner.
I Sverige finns det många traditioner
och nio miljoner!
Ta min hand, jag vill hälsa på dig!
Hur är hälsan, min vän, mår du bra?
Vill du hälsa din familj
att jag tänker ha en fest.
Ni får gärna hälsa på mig idag!

Etiketter: undervisning, reportage

Snabbsök Musikläraren

Senaste

Lämna tips till Musikläraren