Musikläraren- föreningens tidning
Här samlar vi årligen intressanta artiklar som funnits med i vår tidning Musikläraren. Du får ta del av de recensioner av läromedel som publicerats och vi hjälper dig att på ett lättare sätt hitta de länkar som finns med i tidningen.
Om du har förslag på vad nästa nummer av tidningen ska innehålla är du hjärtligt välkommen att tipsa vår redaktör!
'sångbok'
Det finns många barn och det finns många sångalster för barn. Det första som vi tänker på är ”Sjung med oss, mamma”. Detta var en serie av nio sånghäften som Alice Tegnér gjorde mellan åren 1882 och 1934. Om vi minns rätt så samlades de bästa av dessa sedan i en orange sångbok, som användes tillsammans med de yngre barnen under långa tider!
Nåväl, för handen ligger nu Barnens sångbok, Notfabriken. I denna finns 38 barnvisor, de flesta välkända men också några nyare. Representerade med ”melodik, text och ackord” är, utöver de traditionella, barnvisepärlor av kända kompositörer som Alice Tegnér, James Hollingworth, Lennart Hellsing, Georg Riedel, Kerstin Andeby och Jujja & Thomas Wieslander. Boken har ett lockande yttre och det inre är inte mindre angenämt, härligt ljust och akvarelligt illustrerat av Gabrielle Frödén. Det finns dock några sidor som hade tjänat på att vara ljusare, vita noter på svart botten känns annorlunda och svårläst.
Det som kanske glädjer oss mest är att dessa sånger för små och stora barn också finns som ljudande exempel ”på nätet”.Barnens sångbok bygger på inspelningar i albumet ”Nån av varje sort” med Adolf Fredriks Musikklasser. En fröjd är att titta på videoinspelningarna av rörelsesångerna. Vad vore musiken och sångerna utan ”nätet”. Så visst, vi kommer garanterat ta ett av barnbarnen och krypa upp i soffan, sjunga, bläddra och njuta....länge, länge.
I det politiska klimat som nu råder skall det vara svenskt och vi skall enas till ett folk. En kulturkanon diskuteras och vi sjunger allsång både på Skansen och på Liseberg. Om betydelsen och glädjen av allsång går meningarna isär, åtminstone om vi skall tolka de motståndsyttringar som skreks fram när vi skulle ha jubileumsfest i en förening som vi tillhör:
”Inga allsånger”. Men då har dessa allsångshatare kanske missat ”Svenska allsånger”?
Boken tillhör kategorien tegelstenar, tung och omfångsrik, nja, kanske mer av typen lättbetong? Notfabriken har tidigare givit ut ”stora böcker” med namn som Svenska Skratt, Svenska Dansband och Svenska Schlager. Vi har inledningsvis varit kritiska till dessa volymer, sorgfälligt utvalda pärlor av vissamlingsnestorn Ingemar Hahne. Men vi har efterhand dock veknat i vår inställning och tyckt att de väl finner sin plats i bokhyllan, även om vi efter viss möda hade kunnat hitta låtarna på nätet, om ej inom en armlängds avstånd.
Nu finns den framför oss, Svenska Allsånger. Boken är ett konglomerat av de bästa låtarna från de stora samlingarna. Knappa tre hundra sidor sånger och femtio sidor matnyttiga kommentarer. Mycket bra! Illustrerat i läckert svart och vitt har Tord Nygren gjort. Sist i boken finns såväl piano, gitarr som uckelele-ackord i samtliga kromatiska tonarter. Det hade
kanske räckt med ”vanligaste ackorden”? I vilken låt har vi användning för ett F#7sus4?
Sångerna är tonartsmässigt väl anpassade till att sjungas av ”alla” och kommer säkert att tillhöra kategorin december- inslagna böcker, då den även klarar att balansera rätt länge på notstället – uppslagen – utan att drösa i golvet.
Snabbsök Musikläraren
skolinspektionen förstelärare lågstadiet implementering lgr 22 intervju gy25 elevens val musikens dag lön musikhögskola kursplan isme musikhistoria läroplan kör kulturrådet politik digitalt konferens betyg nätverk utbildning kulturskola fortbildning internationellt gymnasiet läromedel reportage undervisning recension krönika möt musiklärare tips sång debatt noter arbetsmiljö estetisk verksamhet ikt projekt musikläraren estetkongress klassrum upprop undervisning, make music matter rapport upphovsrätt musikaffär sångbok anpassad grundskola musiklyssning forskning stipendium timplan rytmik logonom avtal halvklass
Senaste
- Musikläraren mars 25
- Gy25
- Stora Musikquizboken
- Pedagogik för Kulturskolan
- Kollegial?
- Musikläraren nov 24
- Adda Inköpscentral
- Ramavtal
- Liber 7-9
- Georg Riedel
- Musik på blodigt allvar
- Musik från början
- Musikförlaget Alric
- Elevens val
- Möjligheternas oas
- Musikläraren mars 24
- Sjungande barn
- Estetkongress i Växjö
- MRs ordförande
- Musik för elever med kognitiva funktionsvariationer
- Musikläraren nov 23
- Barytonukulele
- Dags att lira
- Musikoteket Studio