MRs ordförande
- Det går bra nu ... eller? Du blev vald av MR:s årsmöte i mars 2023 att ytterligare ett år leda föreningens verksamhet?
- Ja, det stämmer.
- Du gör det med kraft och styrka?
- Jag har stor ambition och tror att om man kämpar och ligger i, så kan man åstadkomma det mesta men framförallt är det ett lagarbete. Alla i styrelsen bidrar med sina erfarenheter och kunskaper, jag håller i trådarna och försöker sprida glädje och lust i det vi arbetar med. Sen ser jag det som en självklarhet att jag som ordförande tar ett stort ansvar för arbetet vi gör, det förväntar jag mig av mig själv.
- Vad är det du vill åstadkomma?
- Jag vill bidra med det jag kan genom att samla, samarbeta och ta vara på all den kunskap och erfarenhet som finns. Klyschigt eller hur? Men jag tror att vi måste bli bättre på att stötta, prata med och se varandra. Det finns så många som känner sig ensamma i sitt arbete. Inom musikämnet är ämnets status och förutsättningar alltid viktiga frågor. Där hoppas jag Musiklärarnas riksförening kan bidra både gentemot beslutande organ samt för våra medlemmar och kollegor. Sverige och världen behöver musiken och konsten men för det krävs skälig undervisningstid, anpassade lokaler och material och inte minst välutbildade lärare. Detta behöver vi påminna beslutsfattare och även medborgarna om kontinuerligt. Morgonen den 13 december är en av stunderna då alla förväntar sig kultur, men aulan kommer att gapa tom om inte förutsättningarna för detsamma finns under hela året.
- Du arbetar som lärare i musik - heltid?
- Nej, jag är idrottslärare också. Dessutom har jag just i år gått ner i tjänst för att
studera.
- Vad har du för yrkesambitioner?
- Jag trivs väldigt bra som högstadielärare i mina två ämnen plus de kringuppdrag jag har på min arbetsplats men vill inte stänga några dörrar. Suget efter lite ny input i form av studier i kombination med att det fanns förutsättningar både privat och på jobbet just detta år gjorde att jag tog steget till skolbänken igen.
- MR har börjat med fortbildning och kompetensutveckling?
- Ja! Visst är det inspirerande och vi menar att vi är på rätt väg, och ännu roligare är det att vi har fått ett så härligt mottagande av vårt initiativ.
- Den första handlade om betyg och bedömning. Föreläsare var Annika Falthin. Var det lyckat?
- Mycket! Om det vittnar verkligen den utvärdering som vi gjorde. Den stimulerade oss att genomföra ytterligare en kompetensutveckling, om NPF och musikundervisning, det var verkligen intressant, om hur metoder som används i undervisning med barn och ungdomar med funktionsvariationer kan tillämpas för all undervisning. Här finns så mycket kunskap att dela och sprida. Fler tillfällen planeras även i detta nu efter de önskemål vi fått in vilket känns så kul!
- Vad bekymrar dig?
- Det mörka molnet är väl alla ekonomiska neddragningar som drabbar det kulturella området och den svenska skolan; det kommer att bli bekymmersamt för studieförbund, kommunal musikskola och inte minst för eleverna i grundskola och gymnasieskola. Sen är jag orolig för lärarkåren och rekryteringen av nya lärare. Allt pekar på att stressen ökar och arbets-uppgifterna blir fler. Jag önskar mig en välmående lärarkår och en skola för alla som ger både elever och lärare de förutsättningar som krävs. Om lusten försvinner är vi farligt ute, om musiken i våra liv tystnar, vad finns kvar då?
Men hoppet är det sista som överger och än finns glöden hos så många att bidra till förändring, utbildning och kultur – tillsammans gör vi skillnad och finner kraft!
Vi avslutar samtalet med Lotta Liljered, ordförande i Musiklärarnas Riksförening med
en stark tro att det kommer att gå bra.....
”Det går bra nu.....”
Vi
Snabbsök Musikläraren
gy25 elevens val musikens dag lön halvklass avtal logonom rytmik timplan stipendium kör sångbok musikaffär upphovsrätt rapport make music matter undervisning, betyg politik digitalt konferens nätverk utbildning arbetsmiljö fortbildning internationellt gymnasiet läromedel reportage krönika recension undervisning möt musiklärare tips sång debatt kulturskola noter estetisk verksamhet ikt musikläraren estetkongress klassrum projekt läroplan musikhistoria isme kursplan musikhögskola kulturrådet upprop intervju lgr 22 implementering lågstadiet förstelärare skolinspektionen anpassad grundskola musiklyssning forskning
Senaste
- Gy25
- Stora Musikquizboken
- Pedagogik för Kulturskolan
- Kollegial?
- Musikläraren nov 24
- Adda Inköpscentral
- Ramavtal
- Liber 7-9
- Georg Riedel
- Musik på blodigt allvar
- Musik från början
- Musikförlaget Alric
- Elevens val
- Möjligheternas oas
- Musikläraren mars 24
- Sjungande barn
- Estetkongress i Växjö
- MRs ordförande
- Musik för elever med kognitiva funktionsvariationer
- Musikläraren nov 23